Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STK 4050V na 4 ohm?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STK 4050V na 4 ohm?

Witam serdecznie i mam takie pytanko:
    Standartowo STK4 4050V daje 200W na 8 ohm przy +-66V a co by sie stało jakby opdłączyć głośnik 4 ohm ale jak by obniżyć napięcie do +-60V, czy by to uciągło i ile mocy by dało a przedewszystkim czy sie nie spali?
    STk4048 ma taką możliwość, może pracować na 4 jak i na 8 ohm ale na 8 ohm daje tylko 150W a na 4 ohm prawie 205W?
    Czy jest taka mozliwość podłączenia takiego dłośnika czy nie za bardzo?

Pozdraiwam

Nie prawda.STK4048 niema prawa pracować na 4R przy rekomendowanym zasilaniu.Jeżeli posiadasz bankowo oryginalnego STK4050 SANYO to zasil go 2x50-55V i pujdzie bez problemy na 4R.Jeżeli masz chiński chłam zasil to max 2x45-50V wtedy powinien chodzić.

Skomentuj

Faktycznie, w prawie każdym opisie STK wyższej mocy podawana imperdetacja obciążenia wynosi 8 ohm. Ja mam zamiar zmostkować STK4048 lub STK4050 i dlatego się pytam czy można zmniejszyś rezystację obciążecnia bo w to by były bardzo nie typowe kolumny bo 16ohm. (Mam zamiar dać do jednej kolumny 2xSTX GND-42-300-4-SC)

Ile mocy bym otrzymał z STK4050 i przy jakich zniekształceniach jak bym go zasilił 2x55V? czy by to sie nie spaliło?

Mam jeszcze pytanko co do trafka, jakie musi być żeby STK dało całą moc (myślałem nad 350W?)

Aha i chciałem się jeszcze zapytać jaką STK4048 lub 4050 ma sprawność energetyczną?

Skomentuj

Daj trafo 200-250W 2x34V więcej nie ma sensu bo i tak więcej mocy nie wydusisz a zwiększa się prawdopodobieństwo uwalenia końcówki.

Skomentuj

Mam pytanko: co powiecie na ten projekt płytki?:

http://www.aurelienr.com/electronique/ampli150w.htm

To jest ten dolny link (Schema, GiF,JpG...)?

Czy mogę zrobić płytkę pod tego STK właśnie na tym projekcie, czy nie ma jakiś błędów i czy jak są to czy może ktoś dysopkóje linkami ze schematami płytki pod STk tylko zeby nie byłazbytnio skomplikowane.

pozdrawiam

Skomentuj

Zeby osiagnac 200W/4omach napiecie zasilania pod obciazeniem powinno wynosic ok +-45V. Na biegu jalowym bedzie to ok +-55V ktore usiadzie zaleznie od mocy trafa.

Skomentuj

Czaruję...
            X