Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ktoś mi wytłumaczy o CO chodzi w BPA200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słuszałem że sie łączy LM3886 przez rezystory?
    Czy mogę zamiast LM3886 dać np.TDA7294 czy jakiś inny scalak?

BPA200 jest pod 3886 więc tylko te układy można stosować (lub np z tej samej rodziny 3876).

Co to znaczy, że się łączy przez rezystory?!?

Skomentuj

No cóż, właśnie o to się chcę zapytać:
      Jak sie LM3886 łączy w konfiguracje BPA200? Ściągłem sobie PDF-a z LM3886 i tam jest pokazany schemacik na krórym są 4 układy

scalone równolegle i są połączone także równolegle? Ale przecież żeby zmostkować 2 wzmacniacze to musimy mieć odwróconą fazę

drugiego sygnału sterójącego druga gałęzią wzmacniacza a na tym schemacie z LM3886 są aż 4 układy scalone i sie chce zapytać

jak sie je łączy?

Z tego schematu co ja wywnioskowałem to jest tak:

Np. Mamy 2 układy LM3886 i łączymy je równolegle nie "sztywno" ale poprzez rezystory chyba 0,22R/5W do "jednego" a dopiero po

połączeniu dołączamy głośnik jak w typowej aplikacji układu np. TDA7294 czyli do wyjścia z układu i masy.

Skomentuj

Jedna para jest połączona równolegle w fazie zgodnej, druga para w odwróconej. Głośnik podłączasz do wyjść obu par (z pominięciem masy). Układy pracują równolegle-mostkowo.

Skomentuj

prawie wszystkie wzmacniacze mają wejście odwracające i nieodwracające, dzięki czemu można je podłączyć jako wzmacniacze odwracające (fazę) i nieodwracające (fazy).
          w bpa200 zastosowano różne sposoby połączenia lm3886.
          połączenie równoległe w tym scalaku wymaga zastosowania rezystorów wyrównujących.
          czyli równolegle (przez rezystory) są połączone dwie kostki w konfiguracji odwracającej i równolegle są podłączone dwie kostki (też przez rezystory) w konfiguracji nieodwracającej.
          a dzięki temu, że wzm odwracający odwraca fazę można podłączyć głośnik pomiędzy te bloki łącząc je szeregowo (mostkując)

to samo możesz robić z innymi scalakami, a z tda7293 i tda7294s nawet prościej.

Skomentuj

Czy mówimy o konfiguracji "PARALLELED"?

A jak bym chciał tak połączyć TDA7294 to czy by mysiało być tak samo jak w konfiguracji "PARALLELED"?

Hmmm-dwie kostki w jednej fazie i dwie w drugiej fazie? ale przecież na chcemacie są 4 scalaki połączone do "jednego", a żeby mozna było je połączyć 2 w jednej fazie (+) i 2 w drugiej fazie (-) to musiał bym zastosować konfiguracje "BRIGDE + PARALLELED).

A można by tak zrobić: Mam odwracacz fazy. Łącze np. 2 TDA 7294 (+ - odoatni sygnał sterójący) z wyjścia razem poprzez rezystory i pozostałe 2 TDA7294 (-) sterowane z odwracacza fazy i też łącze je poprzez rezystory wurównawcze, czy tak może to być połączone?
            Mam jeszcze pytanko odnośnie imperdetacji głośnika jaka mo być jak bym połączył 4 TDA7294 tak jak napisałem?

RK - mówiłeś że to można zrobić nawet łatwiej? jak?

Skomentuj

czy ktoś moze mi wytlumaczyć co robi uklad zakreslony na czerwono ? jak sie nazywa i co robi ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Misian@ Zobacz posta
                A można by tak zrobić: Mam odwracacz fazy. Łącze np. 2 TDA 7294 (+ - odoatni sygnał sterójący) z wyjścia razem poprzez rezystory i pozostałe 2 TDA7294 (-) sterowane z odwracacza fazy i też łącze je poprzez rezystory wurównawcze, czy tak może to być połączone?
                Mam jeszcze pytanko odnośnie imperdetacji głośnika jaka mo być jak bym połączył 4 TDA7294 tak jak napisałem?
                Teoretycznie mozna tak zrobic z kazdym wzmacnaiczem. Jednak rownolegle laczenie koncowek mocy to glupota ale jak ktos bardzo chce to ja mu tego nie zabronie.

Rownolegle polaczenie pozwala zmniejszyc impedancje obciazenia o polowe. Szeregowe czyli mostek zwieksza ja dwu krotnie. Wiec jak masz zasilanie ktoro daje 70W/8omach z pojedynczej koncowki to po polaczeniu czterech koncowek szeregowo-rownolegle (dwie koncowki parami rownolegle i te dwie pary w mostku) da ci teoretycznie 280W rowniez na 8omach.

Zamieszczone przez magda15925 Zobacz posta
                czy ktoś moze mi wytlumaczyć co robi uklad zakreslony na czerwono ? jak sie nazywa i co robi ?
                To jest wtornik czyli uklad bez wzmocnienia ani tlumienia sygnalu za to majacy duza impedancje wejsciowa i mala wyjsciowa. Jest konieczny w tym ukladzie bo dolne koncowki mocy pracuja w ukladzie odwracajacym i ich impedancja wejsciowa wynosi tylko 500om a to za mala wartosc zeby zastosowac na wejsciu potencjometr.

Skomentuj

Pytanie z innej beczki jaka impedancje we/wy maja wzmacniacze operacyjene (odwracajacy nieodwracajacy różnicowy )

Skomentuj

Czaruję...
                  X