Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinie na temat LM4651 & LM 4652

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinie na temat LM4651 & LM 4652

Planuje kupno tych ciekawych monolitów, ale najpierw chciałbym poznać ew doświadczenia innych, bardziej ode mnie doswiadczonych ludzi...
    Chodzi mi głownie o to jak wychodza w konkurencji z mostkiem ew kaskadą TDA 7294 (s); TDA 7293 czy jakimiś STK-ami. Ponadto chciałbym się dowiedzieć jakie zastosowac trafo, jak wszyscy wiedza trafa dają wyższe napięcia niż by to wynikało z danych, a napiecie max to +/- 22V wiec nie chciałbym spalic tych dośc drohich kostek....
    (ps myślałem o trafie 2x14v, ew 2x15V co po wyprostowaniu daloby ok +/- 19 - 20v)
    W kazdym razie czekam na Wasze opinie....:)

Nie wiem czy zauważyłeś ale przy zasilaniu +-22V to ty zbyt wiele nie zwojujesz, daj sobie siana z tymi kościami i zrób cos na TDA7294 albo Lm3886 będzie o niebo lepsze.

Skomentuj

Wg noty to ma przy +/- 22V ok 140 W przy thdn<1%....

[ Dodano: 2005-03-17, 12:24 ]
      Pozatym to klasa D i power dissipation to max 30W....
      A zwykle średnio poniżej 20W....
      Mały radiator, i na prądzie mozna zaoszczedzić.....:)

Skomentuj

Fajny... Tylko szkoda ze przy 8 ohm tak malo potrafi... Chyba ze moznaby zasilic obie kostki oddzielnymi napieciami - LM4651 z +/-20V a LM4652 z +/- 30V. W koncu ten drugi to tylko switch...

Skomentuj

Jaka jest cena tych układów? i czy wogole dostępne są w polsce, chyba że sample uda się zamówic, mnie się nie udało :/ Ciekawe jak to to się spisuje w sabłuferze?

Skomentuj

W TME kosztuja: LM4651 - 30PLN, LM4652 - 25PLN (oczywiscie netto)
            wiec nie bardzo sie oplaca kupowac - zrobienie wzmaka 120W gdzie zame kostki kosztuja 55PLN netto (bo musza byc obie - chyba ze zamiast LM4652 wmontowac jakies MOSFET'y) to troche sie nie kalkuluje.

Skomentuj

Lipa jest dlatego że układ działa przy takim niski napięciu zasilania :/ jakby to to chodziło np. do +-50V to już jakąś sensowną moc można by uzyskać.

Skomentuj

Ale zamiast LM4652 mozna wstawic wlasne MOSFET'y i zasilic je z wyzszego napiecia... (chyba) a LM4652 z +/-20V - i to byc moze rozwiazaloby sprawe niskiej mocy...

Skomentuj

Tylko jeszcze pozostaje kwestia czy warto kombinować??

Skomentuj

Jak juz pisalem - za taka kase nie warto...

Skomentuj

STK przebije te monolity na witam i dowidzenia.Niema sie co bawić.Zrób coś na tranzystorach !.Nie stosuj monolitów do takich mocy bo to sie mija z celem...

Skomentuj

Tan wzmacniacz w clasie D zdaje sie robili w AVT ale mieli duze problemu z uruchomieniem. Wzmacniacz byl wrazliwy na jakosc elementow i dali sobie spokuj. Dlatego nie ma opublikowanego tego ukladu.
                        Ale moze za jakis czas opublikuja moj nowatorski wzmak w clasie D z modulacja PFM. I bedziecie mieli tanie i nie wymagajace radiatora 150W/4omach. Niw iem kiedy to bedzie bo zbieram na patent :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X