Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak przerobic trafo 2x24V na 12V...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak przerobic trafo 2x24V na 12V...

Witam

Mam przed nosem trafo toroid 150VA 2x24V. A potrzebne mi jest trafo do zasilacza o napieciach od 12 do 14,4 V. To ma byc zasilacz, ktory bedzie symolowac po trochu akumulator... Po trochu bo jego moc to max 150W co daje prad ok. 12,5A max. Poza tym trzeba zastosowac duuuza pojemnosc filtrujaca.

Ale do rzeczy czy mozna to trafo przerobic z 2x24V na 12V. Tzn czy moznaby odwinac calkiem jedno uzwojenie 24V, pozostanie wowczas jeszcze jedno 24V. Teraz to jedno uzwojenie zmniejsze o 50% zwojow i zmierze nap. powinno yc cos ok. 12VAC. Wiem trzeba tez zwiekszyc odpowiednio przekroj przewodu nawojowego bo bedzie plynac wiekszy prad. Albo czy mozna zastosowac lice kilku przewodow pol rownolegle. Wiem ze tak się robi dla w.cz. ale co stoi na przeszkodzie zrobic tak dla 50Hz...???

Pisze o tym co bede robic , bo chcialbym wiedziec czy sa jakies przeciwskazania.
    Kupno nowego trafo na 12V o tej mocy nie wchodzi wogole w rachube ze wzgledu na znaczace jak dla mnie teraz koszta ukladu.

pozdr

Wlasnie wyslalem (oprocz wzmaka) prosty projekt stabilizatora impulsowego 10-15V 10-20A. Doskonale do niego nadaje sie trafo 2x24V ktore po wyprostowaniu za pomoca tylko dwoch diod daje wyprostowane napiecie ok +33V. Stabilizator ma bardzo duza sprawnosc wiec na jego wyjsciu bedziesz mial w zasadzie dostepna pelna moc czyli ok 150W co dla 15V da 10A a dla 10V 15A.

Skomentuj

A mozna wiedziec gdzie go wyslales...?

pozdr

Skomentuj

zobacz na twoim e mailu...Rafcioo............ :P
        pozdroo

Skomentuj

Na poczcie go na bank nie ma juz spr. wiec sie Tasior mylisz :) .

pozdr

Skomentuj

No do EdW chłopaki :)

Skomentuj

No wlasnie do EDW :) Bo tylko do nich umiem wysylac maile :)

Jakby bylo wiecej zainteresowanych to bym zaczal robic takie moduly stabilizatorow impulsowych. Ale znajac zycie wydam kupe kasy na plytki a potem beda lezec.

Skomentuj

Czaruję...
              X