Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WEJŚCIE COAXIAL w YAMAHA RX-V550

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WEJŚCIE COAXIAL w YAMAHA RX-V550

nabylem ten sprzet, naprawde cudo, ale rozpisze sie na jego temat moze kiedy indziej. irytuje mnie jedna rzecz, bo kupilem specjalnie kabel SPDIF, i... mam cyfrowy dzwiek, tyle ze dwukanalowy, i niewiem co z tym zrobic, czy wejscie COAXIAL u yamahy jest dwukanalowe? czy to oznacza ze amplituner kina domowego z wielokanalowych wejsc ma tylko wejscia optyczne i ''MULTI CH'' ?? jesli nie to jak podlaczyc wyjscie z karty dzwiekowej do amplitunera zeby osiagnac dzwiek wielokanalowy?

pozdrawiam

Witam !!!

tez mam yamahe tyle ze 450 podlaczylem amplituner za pomoca kabla optycznego ( coaxial jest podatny na zakłocenia ) nie rozumiem Twojego problemu chcesz zeby z kompa ktory wysyla sygnal PCM stereo zrobil sie wielokanał? w yamaszce po to masz Pro Logic II i CinemaDSP zeby z dzwieku stereo zrobic pseudo 5.1 ( 6.1 ) a jesli chodzi Tobie o to czemu nie masz dzwieku dolby digital czy dts to calkiem normalne , muisz miec sygnal z Twojej karty muzycznej ktory w yamaszce bedzie rozpoznany jako wielokanałowy , zainstaluj Power DVD ustaw w nim SPDIF out i włacz film a napewno przeskoczy Tobie z PCM na Dolby Digital 5.1 :) przynajmniej u mnie tak jest , yamaszke do kompa mam podlaczoną tymczasowo poniewaz robie 5 kolumn + subwoofer do duzego pokoju i testuje ją na kompie , a tak do wszystkich polecam model 450 i wyzsze ( 550 ) na allegro 450 jest juz po 900 zl ja kupilem za 1100 zł gdy w promocji w Media Markt jest po 1699 zł zdziercy.... :) jak zrobie swoj zestaw kina domowego napewno pokaze na forum to juz niebawem

pozdrawiam

Mikołaj (AbatinXS)

Skomentuj

Polecam program ac3 filter. Jest bardzo prosty i pozwala na ustawienie wszystkich potrzebnych parametrów wyjścia spadif w compie.

Skomentuj

a ja polecam kupno 6 kabelkow analogowych. W tej chwili (prawie) tylko sound storm wbudowany w plyty glowne na n-force jest w stanie zakodowac sygnal do DD 5.1. Inne karty potrafia wyslac sygnal 6-cio kanalowy tylko jako 3xstereo a tego 95% tunerow nie jest w stanie rozpoznac i odtwarzaja tylko stereo. Jedynie przy odtwarzaniu plikow z ac3 (filmow/muzyki) jest mozliw wyslanie sygnalu DD 5.1 / DTS 5.1.
        Dlatego komputer z amplitunerem Thomsona mam polaczony analogowo (do normalnej pracy, gier itp) i cyfrowo (do filmow z ac3 i plikow muzycznych ac3). Z tego co wiem Yamaha tez ma wejscie analogowe 5.1 wiec nie powinno byc z tym problemu.

Skomentuj

moglbys mi przeslac ten program na maila? radioaktiv@tlen.pl

mam powerdvd, ale nmie probowalem opcji spdif out, bede musioal zobaczyc, dzieki, inaczej faktycznie zostaje 6 x analog :(

jeszcze jedna rzecz: po podlaczeniu przed spdif, sa zaklocenia na monitorze [mozna zauwazyc cos w rodzaju falowania, poza tym central minimalnie buczy ;/]

faktycznie zostaje chyba analog, ale dzieki, czekam na dalsze sugestie

pozdrawiam

[ Dodano: 2005-03-23, 13:08 ]
          multi ch input, nie ma problemu ... tylko ze w tym trybie nie dzialaja ZADNE ustawienia zwiazane z kinem domowym, a nie ukrywam, ze na tym mi zalezy, po to chcialem miedzy innymi ampli do KD ;/ nie dziala nawet regulacja tonow...

zapytam inaczej: czy jest mozliwosc wyslania z karty dzwiekowej[sb live 5.1 digital] dzwieku wielokanalowego? bo glownie kolo tego kreci sie temat. jesli nie, to dlaczego istnieja zestawy glosnikow, np creative'a ktore sa podlaczane TYLKO cyfrowo? i oczywiscie 5.1 jest osiagalne [inaczej nie mialoby to sensu].

Skomentuj

Czaruję...
          X