Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

temp diod prostowniczych. Pilne.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

temp diod prostowniczych. Pilne.

Witam

Chcialbym się dowiedziec czy diody prostownicze szybkie po nagraniu do temp ok 80-90 °C moga załącza ograniczyc prad ???
    Bo mam wzmacniacz mocy na dwoch ukladach TDA7294 zasilanych z przetwornicy napiecia z 12VDC na ±33VDC o mocy ciaglej ok350W. Po polgodzinnym graniu wzmanciacz nagle przestal dawac dzwiek na glosniki... po odczekaniu ok 10 min az diody prostownicze MBR3045CT ostygnely znow gra ok. W czasie gdy diody byly jeszcze gorace wzmacniacz produkowal rozne smieci na wyjsciu wzmacniacza z leekim sluchem wlasciwego sygnalu. Sprawdzalem TDA7294 sa ok nie sa uwalone.

Dlatego czy dobym pomyslem bedzie zastosowanie wentylatorow na radiator tych diod...???

pozdr

Hmmm zastosowanie wentylatoeów może pomoże ale to znów zajnie miejsce. Ja jak bym był na twoim miejscu rozbił bym ten prostownik na dwa (rozumisz jeden prostownik prostóje np. plusową stronę względem masy a drugi ujemną względem masy). Jakie są to diody być może są zasłabe. 350W w normalnym trafku jest mostek 30A a ile ty masz to nie napisałeś. Ja jak zbudowałem mostek też na TDA7294 i zasiliłem go z mostka prostowniczego 10A (taki w plastikowej obudowie) i posmatowałem go pastą termoprzewodzącą, był na radiatoże - grałem jakieś 20min. no i sprawdziełm radiator tego prostownika - był zimny ale po jakiś jeszcze 20min. grania na jakieś 60& mocy było ino BUM (niewiem jak to mozliew) z kostki nic nie zostało ino były 4 przewody które się przylutowywóje do płytki. Teraz myśle nad mostkami prostowniczymi 20A w "aluminiowej obudowie" to czyba będzie lepiej odprowadał ciepło.

A co do tych diud to jakie masz te radiatory? Jakie wymiary mają? i co chyba najważniejsze "GDZIE SĄ" wiadomo w aucie zbytnoi miejsca niema...

Pozdrawiam

Skomentuj

Diody daj na radiator, a może to TDA się jednak przegrzewa?! Opisywany efekt przypomina działanie ukałdu zabezpieczenia termcznego.

Skomentuj

Jak przetwornica ma na wyjsciu +-33V to napiecie wsteczne na diodach wynosi 66V!!!! a diody sa na napiecie 45V. Życze powodzenia......

Skomentuj

ok diody sa na 45 a przetwornica dziala mi juz kilka miesiecy na nich...

pozdr

Skomentuj

no wlasnie piszesz jak dziala.
            zmierz sobie prad uplywu diody przy 66V to zobaczymy czy to nie ma znaczenia.

Skomentuj

Elmer no to ciesz się że jeszcze wszystko ci działa bo jak szlag trafi diody to i wszystko za nimi, a jak zrobi się zwarcie to będą ładne fajerwerki

Skomentuj

no to w takim razie jakiessa diody wystaraczajace do zasilania dwoch ukladow TDA7294, jaki prad jakie napiecie???

pozdr

Skomentuj

wystarczy kupic cztery szybkie diody 3-5A na napiecie >100V. Ja stosuje tanie BY500-800 (5A 800V) ktore kupilem po 30gr. Zreszta moja przetwornica jest opisana w EDW. Do 200W mocy nie trzeba diod umieszczac na radiatorze.
                  Pewnie Ci sie grzeja bo maja za male napiecie i podgrzewa je prad wsteczny.

Skomentuj

Czaruję...
                  X