Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA2051 na 2ohm?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA2051 na 2ohm?

Witam.
    Mam takie pytanie odnosnie układu scalonego TDA2051. Wyciąga 40W na 4 ohm ale nota katalogowa dopuszcza imperdetację obciąrzenia od 2,5ohm do 16ohm.Wiadomo trudno zdobyć głośnik o tak nieytpowej imperdetacji jak 2,5ohm. Co się stanie jak podepnę głośnik o imperdetacji 2 ohm? Czy TDA2051 się spali czy bardzo często będzie sie wyłączał?

Mam jeszcze jedno pytanko o TDA2051. Jest na necie schemacik wzmacniacza 50W na TDA2030 z tranzystorami BD911 i BD912 i się chcę zapytać czy zamiast TDA2030 mogę dać TDA2040 lub TDA2050 albo TDA2051?

co do tranzystorków to niestety powyże 2040 niema sęsu dawać go do takiej aplikacji,

Co do 2R to owszem pujdzie ale na ok 2x13-14V więcej nieda rady po odejdzie na tamten świat

Skomentuj

A jak by dać dróga parę tranzystorów w tej palikacji TDA2030 albo dać mocniajesze to czy było by więcej mocy?

Skomentuj

No nie bardzo - ogranicza nas wtedy max. napiecie zasilania TDA.

Skomentuj

No właśnie pytałem się na poczatki czy mogę dać jakiś mocniejszy TDA.
          Miałem na myśli już z góry TDA2051 (janmocnijejszy z serii TDA20xx do TDA2051) którego max napięcie wynosi 2x25V lub 1x50V a TDA2030 jak sie nie myle ma +14V. Ciekawe ile by wycisł ten wzmacniacz jakby dac TDA2051, więcej tranzystorów lub micniejszych odpowiedników. Aha jakie są mocniejsze odpowiedzniki BD911 i BD912?

Właściwie idzie mi o to aby wzmacniacz był zasilany napięciem pojedyńczym ponieważ mam transformator z pojedyńczym zasilaniem 25V AC. A nie chcę kupować nowego jak jeden już mam.

Skomentuj

Wspomniany układ z tranzystorami BD nie jest za ciekawy i raczej nie polecany... ni e ta jakośc nestety, również samych układów TDA. Ich maksymalny prąd to chyba 4.5A w szczycie t tego się nie przeskoczy. Z drugiej strony odradzam stosowanie tak nietypowych impedancji jak 2 omy. 4 to minimum, a najlepiej 8 - wtedy można i o mostku pomyśleć. Jeśli masz 2 głośniki 4 omy to połaćz je szeregowo. A te 40 W z TDA to chyba przy 10% zniekształceń tak więc daruj sobie. LM 3886, TDA 7294 lub STK to jest jakieś wyjście.
            Jeśli nap. pojedyncze to albo układ z kondensatorem na wyjściu, albo prostownik jednopołówkowy dający nap. symetryczne. Transformator masz nie za dobry - bez dzielonego uzwojenia, ale da się to obejść.

Skomentuj

Zrobilem kiedys wzmak samochodowy na mostku TDA2050 ktory pracuje na 4omach. Zasilanie +-14,4V (przetwornica odwracajaca) uklad wyciaga ok 50W/4omach. Czyli pojedynczy scalak jakos sobie radzi na 2omach. Zastosowanie TDA2052 byloby lepsze bo sa wydajniejsze. Choc TDA2050 kupilem tylko po 5zl.
              Nie ma co kombinowac z dodatkowymi tranzystorami bo to nic nie daje ze wzgledu na male napiecie zasilania. Lepiej zastosowac mocniejsza kostke albo wzmak tranzystorowy.

Skomentuj

A po co ci mocniejsze tranzystory niz BD911/12 ? Przeciez one maja moc 90W i max. prad 15A...

Skomentuj

Może to ma byc spawarka ultradźwiękowa? Wszystkiego w końcu nie wiemy :-)

Skomentuj

Faktycznie TDA7294 jest o nieeebo lepszy ale mam problem. Chcę nałapac doświadczenia i dlatego się pytam czy TDA2051 uciągnie 2R ponieważ chcę go wpuścić w mostek. Co do tranzystorów może macie rację, ale wkońcu 50W max z TDA2030+tranzystory to ciekawy projekt.

Czy ktoś moze mi powiedzieć albo podesłać na maila lub dać jakiś link na którym była by "ładna i sprawdzona" płytka pod TDA7294.

AHA mam pytanko. czy ta płytka jest dobra czy schżaniona z tego linku...?:

http://www.elektroda.net/download/dl...roj/wzmacniacz akustyczny 50w.djvu

Aby go ściągnąć należy zaznaczyć cały link i wklejić w pole adresu.

Bardzo proszę o pomoc bo płytkę już zrobiłem a nie chcę wyzucić "KOLEJNYCH" 20zł.

Skomentuj

Czaruję...
                    X