Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr Irka x2 + zmiana częstotliwości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtr Irka x2 + zmiana częstotliwości

Moze zaczne od tego, czy dobrze wycialem caly filtr?? czy czegos brakuje, ewentualnie prosze o poprawienie i niekrzyczenie na amatora z elektroniki:)
    W temecie o zestawie Irka jest ze zeby obnizyc dolna czestotliwosc graniczna nalezy zmienic wartosci kondensatorow o 50%. chodzi o te 3 kondensatory na ponizszym schemacie??
    Jezeli to jest caly schemat filtru to czy mozna dodac drugi na tym samym TL072??zasadniczo chce osiagnac duza stromosc bo bede na niego podawal niefiltrowany sygnal i doswiadcznie z pierwszego suba w kotrym mam 12dB/okt. pokazuje ze to zdecydowanie za malo.
    Załączone pliki

AFAIR ten filtr tnie 18dB/oct

Przed rezystorem zostawiłbym jeszcze kondensator 4u7 - odetnie składową stałą z podanego sygnału.

Skomentuj

ok to bedzie kondesator jak potrzeba:) rozumiem ze jak bede dawal dwa filtry obok siebie to kondensator wystarczy na wejsciu pierwszego?? Wiem, ze ma 18dB/okt, ale dla mnie 12 to bylo duza za malo. nie mam wyjscia na sub we wzmacniaczu, a zazywczaj daje sie przeciez z filtrowanego wyjscia na kolejny filtr w subie.
      czekam na odpowiedz na reszte pytan z watku:)

Skomentuj

18dB/okt spokojnie wystarczy. jak połączysz to z kolumnami to wyzsze rejestry staną się niesłyszalne. mimo to zawsze jak podłączysz sam subwoofer to coś tam z tych wysokich tonów usłyszysz.

Skomentuj

W zasadzie to nie trzeba dawać tego kondensatora 4.7 uF, układ pracuje ze wzm=1, a na wyjściu i tak jest kondensator 22uF odcinający składową stałą, więc nie jest celowe robić 2 x to samo.

Skomentuj

Jeśli się nie mylę przy połączeniu szeregowym filtrów częstotliwość cięcia spadnie... trzeba by to zasymulować w jakimś progsie.

Skomentuj

Sound Wave, moze i masz racje, ale wiesz jak czlowiek sam nie sprawdzi to nie uwierzy ale tak sobie mysle, czy polaczenie dwoch takich filtrow wprowadzi cos niekorzystnego?? bo w sumie (tymbardziej jesli jak mi sie wydaje da sie to zrobic na jednym TL072) roznica w cenie jest pomijalna bo dochodzi kilka rezystorow i kondensatorow, wiec jezeli nic to nie popsuje to chyba jednak sie skusze.
              Quester, z ta zmian czestotliwosci to faktycznie chyba sie zmieni. Moim skromym zdaniem amatora to chyba "przeszkadza" takiemu polaczeniu kondensator na wyjsciu?? moglby ktos madry powiedziec co sie stanie jak na wyjsciu pierwszego filtru pomine kondensator C10 ( nie mam oporu na wejsciu drugiego filtru) i pozniej dam drugi filtr juz z tym kondensatorem na wyjsciu a na wejsciu kazdego R17??
              aha to jak z ta zmiana czestotliwosci pojedynczego filtra, +50% do kondensatorow??

Skomentuj

Zamieszczone przez fpl
                czy polaczenie dwoch takich filtrow wprowadzi cos niekorzystnego??
                Tak. Znacznie pogorszy się odpowiedź impulsowa filtru ze względu na znaczyn wzrost dobroci. Ponadto filtr o dużym nachyleniu bardzo mocno wpływa na przebieg fazowy - akurat w miejscu "połączenia" pasm subwoofer'a i kolumn jest to jak najbardziej niewskazane - mogą wystąpić problem z zestrojeniem subwoofer'a z pozostałymi elementami zestawu. W najgorszym wypadku brzmienie subwoofer'a będzie niejako odseparowane od reszty zestawu. Będą powstawać górki i dołki w charakterystyce ogólnej zestawu w zakresie częstotliwości emitowanych wspólnie przez sub i kolumny.

Skomentuj

akurat z faza to raczej nie problem, bo planuje plynna regulacje, ale chyba jednak rezygnuje z tak duzej stromosci.
                  to pozostaje tylko pytanie o przestrojenie

Skomentuj

Sama płynna regulacja fazy nie rozwiąże problemu. Zakres pokrywania się częstotliwości emitowanych przez kolumny i sub jest dość duży i w tym zakresie (bez względu na to jak będziesz przesuwał fazę) przy dużej stromości filtru nastąpią względne przesunięcia fazowe.

A jeśli chodzi o przestrojenie to IMHO chodzi o kondensatory C13 i C15 (tylko)

Skomentuj

ok wielkie dzieki:) to robie jeden filtr i zwiekszam kondensatory c13 i c15 o 50% :)

Skomentuj

Na forum prezentowalem dwa filtry. Jeden 12dB/okt a drugi 18dB/okt. To jest ten 12dB/okt i spokojnie mozna polaczyc takie dwa szeregowo uzyskujac 24dB/okt. Zeby je polaczyn nie wolno dawac zadnych kondensatrow sprzegajacych bo filtr nie bedzie dzialal. Daje sie tylko na wyjsciu a na wejsciu musi byc polaryzacja napiecia stalego 0V. Filtr musi byc sterowany z wyjscia wzmacniacza opracyjnego czyli wyjscia o malej impedancji.
                        Moj nowy projekt filtra wlasnie bedzie opieral sie na takich dwoch czlonach, bedzie dodatkowo przelacznik wyboru stromosci 12/24dB.

Skomentuj

to ja chyba z tym filtrem poczekam, jak irek, zrobi nowy, przelaczana stromosc to chyba najlepsze rozwiazanie dla mnie, bede mogl uslyszec roznice dwoch rozwiazan i w kazdej chwili bez przerobek panelu wybrac lepsze:)
                          irek, czekam na nowy filtr:)

Skomentuj

Czaruję...
                          X