Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x32V 700VA ac I Co dalej??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x32V 700VA ac I Co dalej??

Posiadam obudowę od końcówki mocy z transformatorem 2x32V ok 700VA i
    mam w planie zbudowanie wzmacniacza o mocy ok 150W/kanał.
    Co możecie mi doradzić (tranystor, scalak) generalnie ma to być końcówka mocy
    napędzająca dwie "górki" estradowe o mocy 160W 8ohm. Myślałem o zestawie Jabel j35
    ale przeczytałem że są z nim straszne problemy.
    Może ma ktoś pomysł co z tym fantem zrobić?

przy takim napięciu to 150wat realne jest jedynie w mostku. poszukaj jakiegoś wzmacniacza mostkowego (zadne scalaki) realnie masz szanse na coś koło 120-170 wat zaleznie od konstrukcji
    klasyczny wzmacniacz przy tym napięciu nie wyciągnie nawet 100wat!!

Skomentuj

jak przy takim napięciu nie można osiągnąć 100W skoro nawet zestaw jabla j35 wymaga transformatora 2x28v

Skomentuj

Przy takim napięciu zasilania osiągniesz 100W, tylko, że przy impedancji obciążenia 4 Ohm, a sam piszesz, że masz głośniki estradowe 160W/8 Ohm. Jeżeli ten transformator jest toroidem, to chyba najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem byłoby dowinąć kilkanaście zwoi (drut o przynajmniej takiej samej średnicy jak drut istniejącego uzwojenia) do uzwojenia wtórnego, tak, aby otrzymać napięcie około 42V AC. Taki zabieg pozwoli na wykonanie tylko dwóch końcówek mocy, a nie czterech, jak w przypadku wzmacniacza mostkowego. Jeżeli z jakiś powodów dowinięcie uzwojenia nie będzie możliwe – pozostanie tylko mostek.
        Co do wzmacniacza – polecam PA300. Posiada wszystkie zabezpieczenia (bardzo przydatne na estradzie), a przy 8 Ohm obciążenia będzie miał komfortowe warunki pracy.
        Pozdrawiam.

ALT

Skomentuj

posiadam słabszą wersję pa300. Jest to końcówka 2x175W od fabrycznego Dynacorda GigantIIIs jednak w jednym kanale nie mogę ustawić prądu spoczynkowego. Dodatkowo druga końcówka rwie sygnał przy obciążeniu 4 ohm mimo tego że powinna pracować przy takim obciążeniu. Może potraficie mi pomóc. Schemat prawie identyczny z pa300 jednak zasilanie 2x 50V, tranzystory wstępne(za scalakiem) BF757 i BF 760, tranzystor prądu spoczynkowego BD241. Zamieniłem BF'y na mje340 i 350 jednak się zagotowały. Może ktoś ma schemat serwisowy od dynacorda.

Skomentuj

głupie pytanie ...mozesz takim trafem kogoś rzucić na przykład....
            Ale serio to proponuje zrobienie wielokanałowego wzmacniacza albo na scalakach, albo na jakiś słabszych tranzystorach np. projekt "60W na HexFET`ach"

Skomentuj

rozumiem wasze zirytowanie moimi pytaniami ale nie jestem orłem jeśli chodzi o elektronike. Doszedłem do wniosku że zmienię wszystkie elementy w dynacordzie na takie jak ma PA300 tylko pytanie jaką osiągnę moc przy zasilaniu +/- 50V o obciązenu 4ohm. Fabrycznie dynacord wyciągał 175W 4ohm

Skomentuj

Czaruję...
              X