Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sądzicie o TDA1562Q?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sądzicie o TDA1562Q?

Witam i mam pytanko. Mam zamiar zbudować oklumne do auta na tym układnie i chcę sie dowiedzieć czy te 70W to jest żeczywista moc i jaki pobór prądu będzie przy tych 70W.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak złoże takie 2 końcówki i podepne je do jednego głośnika z 2 cewkami to bedzie tak jak jeden wzmacniacz 140W grało?

Pozdrawiam

70W to moc przy 10% THD izależnie z jakimi kondensatorami w bloku przetwornicy.Jak dasz zamiast 2x4700uF 2x22000uF to masz ok 55W dla <1%THD i przenoszenie w pełnym paśmie

Skomentuj

2x22000uF? są tak duże? czyba że mam połączyć 2 kondziaki po 11000uF ruwnolegle do jednej gałęzi przetwornicy? 55W przy <1%THD to całkiem przyzwoita moc jak na wzmaka do auta.
      A ile amper to bedzie brało przy tych 55W na 14V?

Skomentuj

a fizyki to się uczyłeś bo był wzór który mówił że napięcie * natężenie = moc reszte to sobie przekształć

Skomentuj

yeti, to przy zalozeniu 100% sprawnosci:)

Skomentuj

Dla samochodu to mniejwiecej tyle co kierunkowskaz<siedza dwie zarowy z reguly po 21W kazda>Bezpiecznik napewno nie większy jak 10A.Oby tylko szumów z alternatora nie było słychac bo wtedy trzeba bedzie Farada ładować.Zapewne te 55W to moc chwilowa dopuki te 22<000> lub 47<00> sie nie rozładują i zaczną żrec wykładniczo odnowa :) wańka-wstańka ble ble

Skomentuj

U mnie buja w konfiguracji 2x10000 uF i nie słychać alternatora. Moc całkiem przyzwoita. W domu to podłączałem pod specjalnie do tego celu robiony (dosyć sztywny) zasilacz, który dawał dokładnie 16,9V 100W , wtedy się więcej grzał, ale po przymocowaniu odpowiedniego radiatora moc była dosyć imponująca :)

Skomentuj

Kiedys robilismy testy tego TDA na trzech akumulatorach 6V czyli przy zasilaniu 18V. Moc oddal imponujaca ok 100W/4omach. Niestety zaraz po tym sie spalil a scislej spalila sie przetwornica i wzmak chodzil tylko jako zwykly mostek.
                W kazdym razie to dobry scalak, trzeba tylko umiec odpowiedni poprowadzic masy zeby nie bylo niespodzianek. W aplikacji jest dokladnie narysowane ktora masa gdzie ma byc podlaczona.

Skomentuj

Czaruję...