Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer

Mam taki problem chcę zrobić subwoofer aktywny do którego bede mógł podłączyć 4-5 satelit niestety nie wiem jaki wzmacniacz do niego zrobić(taki w miare cenowo). Wzmacniacz bede robił na warsztatach w szkole Pisałem do irka na priv ale sie nie odzywa :(

[ Dodano: 2005-03-30, 23:33 ]
    Dobra powiem tak raczej tego 5.1 nie zrobie (chociaż jak ktoś ma pomysł jak to zrobić niech pisze) ale prosze o pomoć jak zrobić subwoofer i podłączyć 2 głośniczki wysokotonowe jaki wzmacniacz do tego potrzebny czy potrzebne jest kilka wzmacniaczy możę są jakieś kity prosze o pomoc bo warsztaty sie zbliżaja a ja dalej nic nie mam

ty no wysokotonowych samych nie podlaczysz musisz miec 2 drozyna kolumne
    czyli wysokotonowy i nisko ;] a jesli chodzi o wzmak hm... poszukaj jakis 3 kanalowyc albo zrob jeden wiekszy do sub i 2 male do monitorkow policz ich laczna moc kup taki transformator wsadz w zaleznosci od mocy odpowiednie kondensatory i masz najprosztrzy systemj jaki powstal w historii ja tam nie wiem czy to ci sie spodoba ale ... nie mnie oceniac .. ;] pozdro

Skomentuj

ok właśnie mam zamiar tak zrobić jeszcze poszukam gdzieś jakis kitów i bedzie dobrze

[ Dodano: 2005-04-01, 13:43 ]
      Znalazłem takiego kita http://moto-allegro.pl/show_item.php?item=46347077 Teraz mam pytanie czy jak zrobie 2 to mi wystarczy do 1 podłącze suba a do drugiego 5 satelit po 20w ??

Skomentuj

Podobno TDA mozna kupić za 12 PLN. reszta czesci to wydatek 5 PLN. Oczywiście cały czas poruszamy się w ramach jednego kanału.
        Budowa wzmacniacza 5 kanałowego rózni sie tym od stereo jak zjedzenie 5 pączków od zjedzenia 2 pączków.
        Jak potrafisz uruchomić poprawnie jeden kanał to zrobisz to jeszcze 4 razy.
        Zasilacz przeciez jest wspólny. Co za trudność uciąć kilka kabaelków więcej i podłączyć nimi zasilanie? Albo podłączenie w miejsce potencjometru stereo 5-cio kanałowego.
        Bułka z masłem pod warunkiem ze nie zaczniesz wydziwiac z moca trafa i zasilaczem.
        Mozna pokusić się o integracje w jeden obwodów STB/MUTE.
        Wtedy przy oazdym TDA zostanie petla sprzezenia zwrotnego i kondensatorki.
        Pozdrawiam

Skomentuj

piszesz ze zasilacz jest wspólny jeszcze jakbys powiedział jaki zasilacz i jakie trafo do tego to byłbym wdzięczny

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysio1087
            piszesz ze zasilacz jest wspólny jeszcze jakbys powiedział jaki zasilacz i jakie trafo do tego to byłbym wdzięczny
            A skad ma to wiedziec ??? to zalezy juz od elementow ktorych uzyjesz. Policz ich moc i potem dobierzesz trafo..

Skomentuj

Obliczenie mocy to nie taka ciężka sprawa. TDA7294 ma ok. sprawność 60-65% czyli aby uzyskać te "100W" musiałbyś dać trafko 150W. Do tego jakiś mocniejszy mostek prostowniczy bo to ci troche pociągnie. Trzeba też by dać jakieś kondziaki, proponował bym 15<000<uF na jedną stronę zasilania. Jeżeli byś chiał zbudować 5 wzmaków w jednej kolumnie to będziesz musiał mieć naprawde "mocne" trafko. Napisz jakie jeszcze masz zamiar zbudować.

pozrdawiam

Skomentuj

do 5xTDA7294 trafo 500W 2x24V wystarczy na zapas do tego 2x10-15000uF zasilanie i mamy wzmacniacz 5 kanałowy który przebije 80% wzmacniaczy sklepowych i mocą i jakością.

Skomentuj

Wile razy zabierałem głos w sprawie budowania wzmaków 5.1.
                  Cały czas jestem orendownikiem nie przesadzania z trafem.
                  To co proponuje ALTON to czołg pancerny lub spawarka - zalezy od tego jak sie na to spojrzy.
                  krzysio1087, idz do sklepu zobacz jak są zbudowane amplitunery z przedziału cenowego 1000 PLN.
                  Jesli chcesz sprawdzić jakiego maja kopa poproś sprzedawce o krótki pokaz.
                  Następnie sprwadz jaki jest pobór mocy. Jak ochłoniesz z wrażenia ze do szczęścia potrzeba ci niewiele więcej jak 200 Wat jeszcze raz zadaj pytania, juz bardziej konkretne.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Ja mam 300W trafa na 4xTDA7294 i jak głośno muzyki słucham to trafo robi się lekko ciepłe.

Skomentuj

Pozdro.
                      Radziłbym rozwiązać w następujacy sposób:
                      Na satelity nie trzeba zbyt dużej mocy, a więc zamiast poteżnego TDA7294 starczy ci w zupełności TDA2050. Koszt jednego scalaka to 7 zł. Przy zasilaniu +-22V (po wyprostowaniu) i obiciązeniu 4 ohmy wytargasz z tego 30W max 36W.
                      Na kanał do woofera zrobić albo 1 TDA7294, albo jak ci bedzie mało to 2 TDA7294 w mostku, ale taka moć jest już zabójcza dla uszu (uruchomiłem jednego takiego i mocy na razie mam pod dostatkiem).

Jedyny munis takiego rozwiązania to koniecznośc posiadania dwóch transformatorów. Jeden o napieciu 2*24V do TDA7294, a do TDA2050 2*16V zmiennego, gdyż wieksze napięcie go zabije.

Tym sposobem zrobisz naprawdę dobry system nagłośnieniowy 5.1 do domu, przy którym wiekszość sklepowych wzmacholi po prostu padnie ze wstydu :)
                      Orientalne mocy traf to 150W dla TDA7294 i jakieś 200W dla 2050.

TDA 7294 jako wzmacniacz do satelit to o wiele za dużo.

Jak beda jakies problemy to pisz. Na pewno ludzie z forum ci pomogą. Pozdro

Skomentuj

Ok dzieki wszystkim zabieram sie za budowanie jak bede miał problemy to napewno napisze Pozdrawiam

Skomentuj

djsmol, nie wiem co oznacza wg Ciebie większość sklepowych ale uważam ze wiekszość amplitunerów w cenie około 1000 PLN jest wypozażona w:
                          - jedno trafo
                          - dyskretne stopnie mocy
                          - inne bajery których w domu nie sposób zmontować (dekoder DD, DPL, dts)
                          - conajmniej 100 W na kanał.
                          po co kombinować? tyle gotowych konstrukcji ze wypada tylko powielić sprawdzone rozwiązania.
                          Jak to mówią "po co wyważać otwarte drzwi"
                          Osobiście proponuje 5 xTDA (wzmak w subie to osobna sprawa) i trafo 2x24 230-250W
                          Pozdrawiam

Skomentuj

conajmniej 100 W na kanał. toś mnie rozbawił.
                            Podaj mi choć jeden amplituner który ma 5x50W do 2000zł !.

Skomentuj

No własnie. W sklepowych liczby są o wiele zawyżone. Widziałem amplituner DENON za 1700 zł, na którym pisze...... 6*100W !!!!! toż trafo powinno byc tak 1 KW!!!!

A tak w domu zrobisz na TDA7294 100 watt (na 2050 - 36 W) sinusa, takiej mocy którą zmierzysz, a nie podana jakaś moc muzyczna, która nijak ma się do rzeczywistości. osobiscie uruchomiłem wczoraj mojego 7294 z niskim zasilaniem. Z wyliczen teroretycznych wychodzi ok. 50W przy 4 ohm. Sprawdziłem. Jest tyle.

Szlag mnie trafia, jak widzę wzmacniacz 5*50, a na nalepce pisze, ze pobór prądu max. to 200W. 5*50=200??

Skomentuj

ALTON, STR-DB 545.
                                Sony, stoi u mnie pod TV, magazyn audio sprwadził jego moc i w stereo oddaje 98 W/kanał a z sieci pobiera 230 W (wg tabliczki znamionowej).
                                djsmol, zanim zaczniesz pisac @^#$@#^@ odszukaj moje posty na temat wzmacniacza wielokanałowych.
                                Juz niezliczona ilośc razy pisałem ze 5x100 oznacza ze ma 5 identycznych wzmacniaczy z których kazdy moze oddac 100W. Zadna firma nie chwali sie ze na raz.
                                Oczywiście ze potrzeba wtedy potężnego zasilacza. Ale w warunkach domowych i przy materiale DD lub dts wcale nie jest to potrzebne.
                                A jak sprawdziłeś moc tego TDA?
                                Osobiście uważam ze 100 W w 7294 to pobozne życzenie.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek masz racje z TDA7294 100W za nic w świecie nie wyciśniesz.
                                  Co do twojego sony powiedz mi JAK to jest że masz 5 kanałów w tym ampie każdy po 98W i 230W poboru.Powinni cie wpisać do księgi rekordów ginesa ponieważ masz w domu PERPETUM MOBILE !!!!.

Nawet w stereo nie jesteś w stanie wyciśnąć 2x100W z 230W poboru !.
                                  Praw fizyki nie złamiesz.

Skomentuj

ALTON, zastanawiam sie czy ty uwaznie czytasz?
                                    Zachowujesz sie jak ja wcześniej (kilka lat). Miałem pretensję do wszystkich producentów elektroniki ze nabijaja klientów w butelkę. Należało tyko uświadomić sobie co tak naprawde oznacza 5x"cośtam" oznacza 5 identycznych końcówek z których każda może oddac "cośtam"Wat. Tylko tyle i nic ponadto. Ani słowa o tym skąd te końcówki mają brac moc. I rzeczywiście w praktyce to się zgadza.
                                    Mój ampli przy obciązeniu jednego kanału oddaje az 120W, wa kanały to 98W (RMS), Dalej moc drastycznie spada.
                                    Ale PRAWDA jest 5x100W bo zawiera 5 IDENTYCZNYCH końcówek.
                                    Daj spokój swojemu zapatrywaniu. Nawet integra research (ta dzielona) choć jest naprawde blisko Twoim wymaganiom i tak ich nie spełnia w 100 %.
                                    Poprostu zasilacz musiałby być gigantycznie wielki. A jest to zupełnie zbędne dla materiału wielokanałowego.
                                    Najważniejsze jest stereo - tam warunek jestspełniony.
                                    Pozdrawiam
                                    PS do dyskusji moge powrócić w poniedziałek - internet tylko w pracy:-(

Skomentuj

ditomek ojoj nie rozumiemy sie.Ja nie jestem zwolennikiem wywalania kasy na trafa 50Kw do wzmaka 5x100W tylko chodzi mi o to że zrozumiałem cie następująco:

Mój wzmacniacz sony oddaje 5x98W NARAZ ! przy 230W poboru.

Cały czas o to mi chodziło :)

Skomentuj

ditomek, sorry, jesli zapis 5 *100w oznacza tylko, że pięć identycznech końcówek, to bardzo przepraszam. Ale dla mnie to znaczyło że mogę pociągnąc 100 W ze wszystkich naraz. jest to niedomówienie ze strony producenta. od dziś będę bardziej łaskawym wzrokiem patrzył na sklepowe amplitunery.

A co to TDA 7294, z wyliczeń teorerycznych wynika, że z można z niego wycisnąc nawet 150 W, ale nikt nie odprowadzi z niego tyle ciepła. Rzeczywiście, za nic nie wydusi się 100 W. Jak dla mnie to 80W i to z biedą.

Moc zmierzyłem tak: mam wzmacniacz DIORA ze wskażnikiem oddawanej mocy. Wiem, że do moich kolumn odzie 20W na kanał przy 8 ohm. Podpiąłem obie równolegle do TDA, i przy przesterze na głośniku, miałem jeszcze drobny zapas mocy (ze wskazania potencjometra, mogłem dać głosniej, ale głosnik wypluwał membranę). więc na oko troche, ale 50W przy 4 ohm da rade. Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X