Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tuning wzmacniacza hi-end

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tuning wzmacniacza hi-end

słuchajcie mam taki problem, otóż posiadam wzmacniacz dobrej klasy Cairn Aria. Gra wyśmienicie jednak jest jedno ale...bas jest bardzo słabiutki, patrząc na jego konstrukcję od razu rzuca się w oczy duże trafo i jakże małe kondensatory...2x4700uF to chyba ciut mało? czy mogę bez żadnych innych przeróbek poprostu dołączyć powiedzmy jeszcze 2x4700, czy też może te wywalić zupełnie i wstawić zupełnie inne? Co jeszcze mogę zrobić we własnym zakresie aby poprawić jego brzmienie? nie jestem elektronikiem, ale zabawy z lutownica nie są mi obce. Pytam z ostrożnosci bo ten sprzet trochę kosztuje i nie chce niczego zepsuć. A tak go stuningował pewien "rusek" : http://www.drygin.com1.ru/hifiupgr/cairn/cairn.html .Proszę o rady.

[ Dodano: 2005-04-04, 14:29 ]
    Nikt nie chce mi pomóc bo jestem "nowy"??? Czy może jest jakiś inny powód dla którego nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie?

Tuningować taki wzmacniacz jest troche bez sęsu.Firma wie dlaczego dała tylko 2x4700uF w zasilanie a to dlatego że trafo jest na tyle mocne że sie nie ugina pod obciążeniem jednak profilaktycznie wymień je na 2x10 000uF 63V i kondensatory w torze sygnału(wejściowe i inne) wymień na klase lepsze(choć to dlamnie pic na wode bo i tak różnicy nie będzie).Bas natomiast moze poprawić jedno.Zmień kondensatory na większe pojemności na wejściu wzmacniacza dla toru przedwzmacnaicza i samej końcówy mocy.Średnio 4,7uF do 10uF foliowe lub MKT.

Skomentuj

o, moje ulubione jmlaby :)
      ja swoje, drewniane niedawno sprzedałem, szkoda mi ich trochę...
      ale dużo słuchałem ich m.in. na starszym bracie arii: 4807.

aria faktycznie jest szczyplutka. nie jest to chyba wina zasilnia, ani wielkości kondensatorów na wejściu. mierzone pasmo przenoszenia jest od jakichś pojedynczych hertzów, a ps5.1 przenosi od 60Hz, więc twoja teoria ALTON, chyba się nie sprawdzi. elementy lepszej jakości szczególnie tam i na sprz. zwrotnym są jak najbardziej wskazane, ale nia wpłyną znacząco na bas.

problem wynika wprost z charakteru brzmienia urządzenia.
      kondensatory filtrujące zawsze można powiększyć, wzmacniacz będzie miał więcej rezerwy. ostatnio modne diody także nie zaszkodzą, ale to wszystko tylko półśrodki.

ja bym zaczął od stabilizacji termicznej tranzystorów mocy. w ogyginale nie ma żadnej, chłopali ufają "samostabilizującym" właściwościom fetów (a w tym zakresie akurat są w błędzie). i dalej można już wywalić malutkie radiatorki. dałbym tam (a miejsce jest) kawał porządnego profilu, zwiększył prąd spoczynkowy tranzystorów mocy. o ile się orientuje, ten wzm. chodzi w klB, albo z bardzo malutkim prądzikiem. to chyba powód "szczupłości"
      dalej: zmiana stopnia sterującego tranzystorami końcowymi i już masz wzmak w miarę stojący koło hiendu

Skomentuj

Wg mnie szkoda roboty. Kondensatory w zasilaniu prosza sie o wymiane bo jest nawet miejsce na wieksze. Ale to moze tylko zwiekszyc maksymalna moc <50Hz. Charakter brzmienia zostanie.
        Zmian pradu spoczynkowego bym nie ryzykowal to zabieg dla zawodowcow i tak naprawde moze wiecej popsuc niz poprawic. Wzmacniacz osiaga minimum znieksztalcen przy pewnym optymalnym pradzie a nie przy jakims duzym. Krotko mowiac proste zwiekszenie pradu zwieksza znieksztalcenia. Mosfety zaleznie od typu sa w zasadzie samostabilizujace choc moze to oznaczac rozne zmiany pradu. Zmiana pradu spoczynkowego zedu 4x nazywa sie juz stabilizacja ale tak duza zmiana zmienia sporo parametrow we wzmacniaczu glownie znieksztalcenia.
        Chyba nie ma co sie meczyc z tym wzmakiem a ze jakis rusek sie nameczyl to juz jego sprawa teraz musi wszystkim opowiadac ze wzmak gra 10x lepiej. Tylko kto mu w to uwierzy...

Skomentuj

Firma dała 4700 uF bo tak jest taniej. a co ma do rzevzy "rusek"? Hm hi-end to chyba jeszcze nie jest skoro tyle można ztuningować. Do wymiany jest kilka innych kondensatorów, może jakieś lelktrolity na większe i lepsze? A ta taśemka łaczćac płytke potencjometru ze wzmacniaczem? Do niczego. Tow. ze wschodu dobrze kombinował że powstawiał te MKP gdzie trzeba. Na tym mostku też może być niezły spadek, kto to wie?

Skomentuj

Co do tych kondziołków w zasilaniu.Nie był bym taki pewny że ilośc=jakość.W moim układzie jest dokładnie na odwrót.I żeby było smieszniej NE107 też odchudziłem,teraz ma tylko 1500uF na gałąź.Nie jestem elektronikiem,wypróbowuje sugestie innych,słucham.I tak jest lepiej,bas jest dużo szybszy,nie wlecze sie.I jakoś nic nie brumi,nie charczy.Nie potrafię tego uzasadnić ale różnice jest słyszalna.Fakt faktem zastosowałem kondy panasonica.Może pzresadne pchanie pojemności w zasilanie nie jest zbyt celowe?Takie mam jak dotąd odczucia.

Skomentuj

Ten NE 107 musi być bardzo stabilny i mieć bardzo dobrą filtrację przydzwięku....., 1500uF - to bardzo bardzo mało ,że gra i nie 'buczy' to nie lada osiągnięcie! ,jestem pod wrażeniem...

Co do kondensatorów to powiem że są coraz gorsze , kiedyś Elwy miały większą pojemność niż ta co jest napisana na obudowie ,teraz jak mierzę to żadko nowy kond. 'niekomunistyczny'
              ma swoją pojemność ,przeważnie ma mniej niż jest napisane , mają też mniejszy zapas napięcia , kiedyś brałem taki 10.000 uF na 40 V i dawałem mu 55v i było bardzo dobrze - żadnych prądów większych nie pobierał ,nie grzał się i nie wybuchał..., teraz kupiłem na 40 V Kendei i dałem mu 48V (tak na test) - prawie wybuchł !, kilka minut i ciepły , jeszcze chwilkę i by się rozerwał.
              Oczywiście wiem że tak się nie robi i nie wolno przekraczać napięcia pracy ,ale tylko chciałem zauważyć że dawaniej kondensatory były dużo lepsze, miały większą pojemność i wytrzymałość , poza tym były korki gumowe jako zabezpieczenie a teraz jak się wysilą to dadzą 'cięcie trójkątne' i cieszą się że dali zabezpieczenie..., miałem kiedyś Technicsa wzmacniacz, kondensator się uszkodził i wybuchł ...-trochę ognia , brak przedniej ścianki wzmacniacza (plastikowa) , wyrwany radiator, połamana płytka drukowana i pogięta obudowa metalowa(ta górna).
              Kiedyś jednak były wyższe normy jakości kondensatorów...

ps. mam starą Elwe z 73r , na 16 V ,daję jej 21V i działa ... już 3 lata , na obudowie ma pojemność 33.000 uF a w rzeczywistości 36.000 uF ... i to po tylu latach !.

Skomentuj

Kondensatory Panasonic to nie byle co i tu pewnie sprawdza się reguła, że mniejsza pojemność wystarczy i da taki sam lub lepszy efekt ze względu na jakość użytego elementu niz kilkukrotnie większa przy zwykłych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
                  Firma dała 4700 uF bo tak jest taniej. a co ma do rzevzy "rusek"? Hm hi-end to chyba jeszcze nie jest skoro tyle można ztuningować. Do wymiany jest kilka innych kondensatorów, może jakieś lelktrolity na większe i lepsze? A ta taśemka łaczćac płytke potencjometru ze wzmacniaczem? Do niczego. Tow. ze wschodu dobrze kombinował że powstawiał te MKP gdzie trzeba. Na tym mostku też może być niezły spadek, kto to wie?
                  Masz rację nie jest to hi-end pełną gębą, ale myślę że nawet w najlepszych konstrukcjach zawsze da się coś polepszyć. Co do "ruska" to tak powiedziałem ze względu że nie znam rosyjskiego i nie wiem dokładnie kto to jest może to być i ukrainiec i białorusin a może i nawet czeczeniec

[ Dodano: 2005-04-04, 22:23 ]
                  Zamieszczone przez rk
                  o, moje ulubione jmlaby :)
                  ja swoje, drewniane niedawno sprzedałem, szkoda mi ich trochę...
                  moje też drewniane i narazie ich nie sprzedaję, a wręcz odwrotnie dziś wymieniłem śrubki na czarne "torxy" no i niedługo doczekają się marmurowych standów, piękne i do tego przyzwoicie czysto grające zestawy nie do kupienia dzisiaj w sklepach. Co do wzmacniacza to po Waszych sugestiach chyba bedę się skłaniał raczej ku wymianie na inny model heh bo wiem że te kolumienki potrafią duzo więcej ale wzmak je ogranicza, może i do muzyki poważnej czy do jazzu byłby odpowiedni, tak do ostrzejszego grania raczej sie nie nadaje....

[ Dodano: 2005-04-05, 19:46 ]
                  Zamieszczone przez ALTON
                  wymień je na 2x10 000uF 63V
                  wiesz moze gdzie w internecie zakupić takie kondensatory dobrej jakosci? bo szukam i jakies małe same sa tak do 4700uF....

Skomentuj

Czaruję...
                  X