Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Napięcie nieniszczące TDA 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napięcie nieniszczące TDA 7294

Witam ,mam pytanie odnośnie TDA 7294 ,czy wytrzyma on zasilanie transformatorem o napięciu 2*32 V ?, transformator ma tylko 100W i napięcie napewno opadnie do bezpiecznego poziomu gdy wzmacniacz wysterujemy ..,ale czy wzmacniacz wytrzyma napięcie w stanie spoczynku , sam nie testowałem a wiem że to dla niego za dużo ,może ktoś testował i wie czy TDA 7294 nie 'detonuje'.

pozdrawiam.

ps .Ro 8 ohm.

Raczej nie wybuchnie przy wlaczeniu ale prawdopodobnie przy graniu. Scalak wytrzymuje do +-50V bez sygnalu. Jak pojawi sie sygnal to bootstrap moze podbic napiecie >120V ktore jest niszczace dla scalaka. Dlatego TDA7293 ma zmodyfikowany bootstrap i wytrzymuje do +-60V.

Zaryzykuj w sumie to tylko 15zl.

Jesli to trafo indela 100W 2x32V to w spoczynku ma 2x35V w moim wzmaku przy 4omach osiagam 130W.

Skomentuj

Dzięki Irek ,ten transformator mam tylko dlatego że nie mam kasy na inny ,a ten już kiedyś kupiłem i nie znalazł zastosowania..., o moc tak bardzo mi nie chodzi ,wystarczyło by mi w zupełności 'elektryczne' 60W przy 8Ohm .
      A tak przy okazji mam właśnie trafo indel'a , pomierze i zobacze jakie napięcie ma bez obciążenia...

pozdrawiam.

[ Dodano: 04-04-2005 ]
      Przy napięciu zasilania 233 V trafo oddaje 2*36,5 V - strasznie dużo ,ale zobaczymy..., w razie czego będzie trzeba zastosować odległość bezpieczną.

Skomentuj

Czaruję...
      X