Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr Dolnoprzepustowy do sprawdzenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr Dolnoprzepustowy do sprawdzenia

WItam

Otóż zrobiłem sobie oto taki filtr dolnoprzepustowy na zasilaniu niesymetrycznym.
    Całkiem dobrze obcina wysokie i średnie, ale martwi mnie nieco bass, jest nieco dziwny (chodzi o brzmienie), taki płytki, bardziej buczący, dlatego prosze o sprawdzenie.

Uklad wyglada w pozadku. Na wyjsciu musi byc jeszcze kondensator bo jest tam polowa napiecia zasilania. Zasilanie radze dac stabilizowane albo zamiast R3 dac zenerke i tez bedzie dobrze. Zlej jakosci basu szukaj raczej w glosniku czy wzmacniaczu.

Skomentuj

Z całym szacunkiem dla irka, uważam jednak że nie należy zamieniać rezystora R3 na zenerkę. Przedstawiony w schemacie dzialnik jest lepszym rozwiązaniem dlatego że dokładnie (powidzymy z 5 dzili napięcie zasilania na połowę niezależnie od jego zmian. W przypadku użycia zenerki mogłaby to nie być to połowa napięcia zasilania.
      Ale do rzeczy. Przedstawiony przez Ciebie schemat to filtr 3 rzędu 18dB/dek.
      Jest rzeczą naturalną, że po odfiltrowaniu bas staje się jak napisałeś, płytki i buczący, tak jakby docieral z dugiego pomieszczenia "lub nawet piwnicy" :-) . Wszysto zależy od częstotliwości odcięcia filtru oraz rodzaju flitru(butterworh, bessel, czebyszewa czy inny) oraz rzędu flitru. Im częstotliwość odcięcia jest niższa i rząd większy tym bas jest bardziej tempy i wolny. Wraz ze wzrostem rzędu powiększa się opóźnienie grupowe i pogarsza sie odpowiedź na stany przejściowe - impuls, zyskujemy za to stromszą charakterystykę odcięcia. Od typu filtru zależy z kolei przebieg charakterystyki amplitudowo fazowej a co ważniejsze opoźnienia grupowego i odpowiedzi impulsowej.
      Najodpowiedniejszym typem filtru jest filtr o płaskiej charakterystyce opoznienia grupowego np bessela lub pochodny. Taki filtr nie wpowadza zniekształceń fazowych.
      Napisz jakimi parametrami filtru jesteś zainteresowany to coś postaram się zaproponować.
      Co Ci wyszło z symulacji w Protelu. Jakie są charakterystyki amplitudowo-fazowe?

Pozdrawiam.

Skomentuj

rsmiech w pewnych sytuacjach dioda zenera jest lepszym wyjsciem niz dzielnik rezystorowy. Nie ma znaczenia czy napiecie jest rowno podzielone wazne jest aby napiecie "srodka" bylo stabilne co najprosciej uzyskac na diodzie zenera.
        Jesli uklad jest zasilany z niestabilizowanego napiecia instalacji samochodowej (10-15V) to przy dzielniku napiecie srodka bedzie plywac z godnie z zasilaniem a bedzie tylko wygladzone filtrem R2,R3,C2. W takim przypadku polecam zwiekszenie R2,R3 nawet >100k. W przypadku diody zenera np 5.6V mamy stabilne napiecie srodka a zmiana napicia gornego z 10-15V nic nie powoduje. Tylko zmienia sie maksymalne napiecie wyjsciowe ktore w preampie nie ma znaczenia bo nie pracuje on z wiekszymi napieciami wyjsciowymi niz +-1V. W ukladzie z dioda zenera wazne jest zeby zapewnic jej wystarczajacy prad >3mA ponizej ktorego dioda paskudnie szumi.
        Najwieksze probemy uklady sztucznej masy sprawiaja we wzmacniaczach mocy. I tam ani dioda zenera ani dzielnik rezystorowy nie sa najlepszym wyjsciem.
        Nie sadze zeby ten filtr mogl w powazny sposob zepsuc charakter basu oczywiscie jesli nie ma zbyt duzej dobroci. Zawsze filtr 3-rzedu mozna przerobic na 2-rzedu. W moich wzmakach do suba jest regulowany filtr 3-rzedu i jeszcze nikt nie narzekal na buczacy bas. To raczej sprawka glosnika. W porownaniu z filtrem to dopiero glosnik kreci faza.

Skomentuj

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, dobrze jak ktoś to wyjaśni "od kuchni"

Częstotliwość odcięcia to 100Hz. Wzmak jest na TDA7375 w mostku, zasilanie po wyprostowniu 18V. Wydaje mi sie że już trafo nie wyrabia mocowo albo kostka wprowadza zniekształcenia. Ale to juz tak zostać musi :-)

W tej chwili mam to podpięte pod zasilacz stabilizowany, ale chce to wpiąć bezpośrednio pod zasilanie wzmacniacza czyli 18V. Żeby to działało to rozumiem, że:

-na wyjście kondensator (jakiej pojemności?)
          -zwiększyć R2,R3,C2 czy zamiast R3 dać zenerke i będzie wporządku?
          -czy może kombinować z innym filtrem?

Skomentuj

Jesli koncowka mocy ma na wejsciu kondensator to juz ten na wyjsciu filtra nie jest potrzebny. No jeszcze zalezy gdzie masz potencjometr glosnosci.
            Jak bedziesz zasilal filtr z niestabilizowanego napiecia to daj zenerke 5,6-9,1V i R2 wtedy 2,2k.
            Nie ma co kombinowac z innym filtrem bo to klasyczny filtr dolnoprzepustowy. Jedyne co to mozesz pokombinowac z wartosciami elementow. Mozesz wstawic potencjometr do regulacji czestotliwosc odciecia. Na forum kraza schematy moich regulowanych filtrow 12 i 18dB.okt z regulacja pojedynczym potencjometrem.

Skomentuj

Popróbowałem conieco i winowajcą jest zasilanie filtra. Przy dzielniku dostaje ok. 3V stałego napięcia na wyjściu, które sie zwiększa w miare regulacji głośności.

Jak zwiększe R2 i R3 na 100k to dalej na wyjściu mam stałe.

Jak dam zenerke 5,6V i R2 - 2,2k to wszystko jest wporządku - brak stałego na wyjściu, ale idzie bardzo bardzo słaby sygnał :/

Co moge z tym zrobic? Zwiększyć R2 i R3 ? Czy może coś z tą diodą ?

Skomentuj

Lepiej pokaz caly schemat bo pewnie zle cos dalej podlaczyles. Uklad z zenerka czy dzielnikiem jest na pewno dobry i na wejsciach jak i na wyjsciu wzmacniacza operacyjnego musi byc napiecie stale o wartosci diody zenera albo polowie zasilania (przy dzielniku). Zeby to napiecie stale nie wplywalo na prace reszty ukladu na wejsciu i wyjsciu musi byc kondensator. Pewnie gdzies cos zle podlaczyles dlatego narysuj caly schemat.

Skomentuj

djdamian ty nic nie kombinuj z tym filtrem, tak jak przedstawiłeś oryginalnie schemat to jest bardzo dobrze tylko daj na wyjściu kondensator i będzie git.
                  Sam na szybko zrobiłem te filtr i działa bez zarzutów tylko częstotliwość odcięcia dla tych elementów to 125Hz przy f3, później zapodam charakterystykę jego, bo zmierzyłem.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Ok problem rozwiązany, zasilanie na filtr dałem ze stabilizatora 5V i stałe na wyjściu 0,02V. Także wszystko wporządku. Filtr mam w pająku.

Bass troche dziwny jak dla mnie, ale może już ta kostka wprowadza za duże zniekształcenia. Lekko mi coś buczy, posprawdzam mase jeszcze, może akurat będzie wporządku.

Dzięki za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
                    X