Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA 7294 umilkł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA 7294 umilkł.

Witam. Zbudowałem wzmaka na TDA7294. Zmontowałem wedle płytki z linku:
    http://www.elektroda.net/download/dl...roj/wzmacniacz akustyczny 50w.djvu
    i jak podepnę zasilanie to niby chodzi. Ale w głośniku nic nie słychać, układ pobiera ok. 70 mA. Podłączyłem go do 2x25W 8ohm czyli jest 25W 16ohm. i dalej nic nie ma. Jak go załączę bez obciążenia to bezpieczniki 250mA trzymią ale jak podepnę głośniki to bezpieczniki siadają. Co może byc nie tak????

Pozdrawiam

gdzie masz te bezpieczniki 250mA w zasilaczu?nie uważasz że to troche "słaby" bezpiecznik, na mój gust to jak podłączysz głośnik, wzmak zaczyna pobierać większy prąd i nawt nie jesteś w stanie nic usłyszeć bo bezpieczniki odrazu szlak trafia według mie 250mA to zdeka zamało, chyba że ja coś żle zrozumiałem bo z tego co piszesz to wzmak zachowuje sie prawidłowo, sprubuj większe bezpieczniki dać
    POZDRO

[ Dodano: 2005-04-12, 18:08 ]
    chyba że to:
    "jak podepnę zasilanie to niby chodzi. Ale w głośniku nic nie słychać, układ pobiera ok. 70 mA"
    mam rozumieć żę podłaczałeś go już bezpośrednio do zasilacza bez bezpieczników(albo z mocniejszymi bezp.), jest cisza i pobiera tylko 70mA?jeśli tak to to by wskazywało na to że kostka sie nie włacza i musisz sprawdzic napięcie na nóżkach stb i mute(nie powinno być mniej niż kilka volt), ale to mi coś nie pasuje bo na końcu piszesz że z podłaczonym głośnikiem bezpieczniki siadają-czyli układ pobiera wiecej niż 250mA, a z pierwszego cytatu wynika że z podłaczonym głośnikiem(bo piszesz że nic w nim nie słychać tzn. że chyba jest podłączony) pobiera 70mA-to raz jest tak a raz tak? chyba że w tym pierwszym przypadku nie było nic podane na wejście, bo wtedy to miało by sens?nie wiem czy wyrażam się jasni i sorry że tak namieszłem ale jak widać nie dokońca rozumiem o co ci chodzi, jeśli mozesz to to sprecyzuj, no chyba że tak jak wcześniej pisałem że coś źle rozumiem.

Skomentuj

Ok. Jeszcze raz. Gdy podepnę głośnik to bezpieczniki 250mA jie palą ale nic nadal nie słychać nawet żadnego trzasku lub coś takiego przy włączaniu, poszedłem krok dalej, wstatiłem bezbieczniki 2,5A i trzymią ale nadal nic nie ma w głośniku. Aha a według czego mam mieżyć to napiście na STB? + czy -? Może jest to zasilacz a mam go chyba zamocny tzn. zawysokie napięcie nawet na 8ohm. bez obciążenia to jest chyba 2x40V ale nie jestem pewien. Niektóre wzmaki mają tak że jak jest zawysokie napięcie to sie wyłącają, tak chyba też TDA ma. CO mogę jeszcze zrobić żeby to ruszuło???

Pozdro...

[ Dodano: 2005-04-12, 21:47 ]
      A ajk bym załączył STB to czy wzmak by ruszył????

Skomentuj

Zeby TDA ruszyl na nozce mute i stby musi byc >3V wzgledem nozki 1 ktora najczesciej jest na masie.

Skomentuj

Czaruję...
        X