Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz HEXFET 400W z.368-k - Za wysokie zasilanie na tr.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POST nr 21 opis przetwornicy tl494

Zamieszczone przez irek
    Poczytaj sobie EDW chyba 9/04

http://img46.echo.cx/img46/6960/elek...kich0447cw.jpg

http://img46.echo.cx/img46/8873/elek...kich0455vo.jpg

http://img46.echo.cx/img46/227/elekt...kich0465wz.jpg

http://img46.echo.cx/img46/4991/elek...kich0475zt.jpg

http://img46.echo.cx/img46/7485/elek...kich0480ez.jpg

Ano poczytaj :)

Skomentuj

Durke! pękne dzięki! Teraz sobie poczytam;-)

[ Dodano: 2005-05-04, 21:37 ]
      Ok przeczytałem i mam pytanie: Jak już wcześniej pisałem mam dwa głośniki 4 ohm 180WRMS. Podejżewam że podłączenie ich szeregowo wzmacniacz HEXFET nie zadowoli ich całkowicie więc załóżmy że podłanczam równolegle... Słyszałem że należało by wtedy podnieść napiecie na wzmacniacz. Czy może mi ktoś powiedzieć ile w takim razie to powinno wynosić i jak powinien wyglądać transformator w przetwornicy? Nie umiem tego obliczyć. Pomoże mi ktoś. Daje głowe jak będe miał wszystko przy sobie takie jak powinno być to to złoże bo w teorii nie jestem zbyt dobry ale w praktyce sobie radze :-)

Skomentuj

tylko nie mow ze masz Alfreda SW1203Z

Skomentuj

Alfred? fajne imie ;-) Nie. Nie mam Alfreda tylko dwa Magnaty Xpress 1201

[ Dodano: 2005-05-05, 21:14 ]
          No i co nikt mi nie pomoże? Chyba nie zadałem trudnego pytania dla dobrego elektronika...

Skomentuj

pacco6,
            Chyba nie zadałem trudnego pytania dla dobrego elektronika...

pewnej czesci forumowiczów opadły rece i nie siegaja do klawiatury . Irek zapewne osiwiał . Oj nie zebym krytykował alphardy czy magnaty lol.

Pomysl jeszcze o innych aspektack tego co chcesz wykonac
            Filtry dla suba ( oby tylko filtry. Regulowane zakresy zapewne też . Bez zabawy z fazą 0-180*) a moze i z lol.
            Teraz zapewne dojdzie sam głosnik i jego obudowa . Jaka obudowa ?b-r ? BandP lol
            jak zestroisz rezonans /

samochodowa z 12 na 230
            Jeśli juz chcesz sie zabrac za te głosniki i chcesz sie pobawic to moze napisz co juz wykonałes , jakim spprzetem dysponujesz , ile juz płytek wytrawiłes lol itd itp .
            Ja z dobroci cerca proponuje Ci zainteresować sie moze w pierwszej kolejności mostkiem tda . Wydaje mi sie ze czas jaki poswiecisz na całosc bedzie i tak niebotycznie duzy ( jesli dopiero zaczynasz zabawe z "klockami") . Pierwsze sztuki zawsze ida wolniej w miare nabierania doswiadczenia nie musisz sie juz posilac wieloma materiałami dydaktycznymi , wiele rzeczy masz juz "przerobione" i opanowane do takiego stopnia ze nie zastanawiasz sie tylko działasz itd itd . Nawet nie wspomniałem o kosztach poniesionych w wyniku błędów czy zaopatrywaniem sie na poczatku we wszelkiego typu niezbedne rzeczy . Heh czy wiesz przynajmniej jakie są parametry tranzystorów ??? Co jeśli nie i nie wiesz jak je dobrac ??

Skomentuj

Witam!!
              Może tutaj dostanę odpowiedz...
              Chciałem się zapytać jakie napięcie musiałbym podłączyć do tego wzmaka abym mógł osiągnąć moc 600W RMS na 4R??
              Płytkę już sobie przeprojektowałem z 4 par tranzystorków na 6 par...
              Czy ten układ wytrzymie 2x90V?? jeśli nie to jakie elementy musiałbym wymienić i na jakie??

Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedz

Skomentuj

ten układ wytrzyma max 82 V musiał byś powymieniać tranzystory i pewnie kondensatory na wytrzymujące wyżzsze napięcie. przy zasilaniu 80V to dochodzion do 600W i nawet dziaa bezproblemowo na 4 parach. jest jeszcze projekt holtona 800/1000W więc może one by cibie zainteresowały... tyle że one już mają 14 i 20 par tranzystorów.

Skomentuj

Dziękóje za odpowiedz...
                  Wiem że jest taki wzmak. Jak sie nie mylę to chyba AV800??
                  CHciałbym ten układ wzmocnić czyli ta 4-setke
                  Jakie elementy musiałbym poza kondensatorami wymienić??
                  Myślę chyba że sterójące??
                  Słyszałem że ten wzmak ma nie za bardzo wydajny stopien sterójacy...
                  Można by to poprawić i czy by ta poprawa wpłynęła na jakośc fefktu końcowego przy zasilaniu np.2x88...95V ??

Pozdrawiam

Skomentuj

ja bym wolał 2 zmostkowac i wyciagnac 1,2kw na 4 ohmach przy odpowiedniej liczbie tranzystorow,lub podac obciazenie 2R na pojedynczy uklad

Skomentuj

No tak.
                      Ale moc tracona na 2R jest dwukrotnie większa niż na 4R...
                      Zależy mi na tym wzmacniaczu ponieważ ma idealną płytkę.
                      Tylko dlatego chcę go ponieważ on mi się podoba i nie będę robił rzeczy która mi się nie podoba.
                      Poza tym nie mam możliwości wykonania czterech takich modułów... brak radiatorów i miejsca na nie, dlatego tak zależy mi na osiągnięciu tak znacznej mocy na jednym module.
                      Ten wzmacniacz ma iść do auta, ma być zasilany z dwóch EDT49, każdy transformator będzie pracował na oddzielne napięcie... itd.
                      Chcę aby mógł pracować na 2x80...90V
                      Przy tym napięciu może będzie około 600...750W
                      Przy napięciu 2x90V które tranzystory musiałbym wymienić??
                      Zapewne sterujące czyli MJE350 oraz MJE340. Na jakie tranzystory musiałbym je wymienić aby mogły pracować przy 2x90V??
                      MJE350/340 to jest bipolarny tranzystor, a zamiast ich mógłbym dać mosfety IRF610 i IRF9610 ??
                      Czy taka zamiana jest dopuszczalna??

Pozdrawiam

Skomentuj

przy 2x90 musiał byś zmienić praktycznie wszystko.... od kondów po przez dodanie tranzystorów na wyjście, przeliczenie rezystorów bramki i drenu i wogóle jeszcze pewnie kupa modyfikacji.

2x80V mozesz robić pod warunkiem że zapewnisz mu dobre chłodzenie.

Skomentuj

Ok. Czyli wydaje mi się że to chyba jest nie warta modyfikacja jeśli poza tranzystorami sterującymi zabawa się nie kończy...
                          Chyba jednak pozostanę przy tych 2x80V.
                          Chłodzenie będę miał dobre, bo na jeden kanał mam dwa radiatory mocno użebrowane10x22x7cm

Czy musze stosować duże pojemności np. 40.000uF <jak w opisie tego wzmaka jest> czy nie jeśli będzie on zasilany z przetwornicy??

Skomentuj

zalezy jaka przetworka - jeśli ze stabilizacją to wystarczy to co jest w przetworce. generalnie wszystko zalezy od sztywności zasilania - im większa tym mniejsze kondy są potrzebne. max co bym dał to 10 000 uF dla świetego spokoju.

Skomentuj

myślałem nad ukjładami TL494 i SG3525
                              częstotliwość pracy to około 40KHz...
                              Który układ byś Cie bardziej polecili do przetwornicy duużej mocy??
                              Ja bym wybrał SG3525 bo jest prostsze w wykonaniu, lecz za to TL494 jest bardziej rozbudowane i ma soft-start...
                              Czy SG3525 też ma soft-start??

Skomentuj

Przy takiej mocy zadna przetwornica nie bedzie prosta w realizacji.
                                Jakie wieksze straty przy 2omach no proste ze wieksza moc to i wieksze straty,ale niewiem jak to sie ma do sprawnosci.
                                A liczyles wartosc pradu potrzebną do wyciagniecia 1Kw, wychodzi ok 85A zatem
                                jaka by przetwornica niebyla musisz ja rozbudowac ,zaden uklad sterujacy (SG lub tl) nie poradzi sobie z wysterowaniem tylu mosfetow,potrzebne bedza dosyc mocne wtorniki,
                                (sory ze sie wtrace) a Ty sie pytasz o taki szczegoł jak soft-start. Jakby go nie bylo w układzie to sam se go zrobisz.

[ Dodano: 2006-01-13, 22:01 ]
                                Pozatym napiecie i tak bedzie sporo przysiadac pomimo stabilizacji,kazdy wolt mniej na
                                akumulatorze(a napewno bedzie siadac) tym mnijsze napiecie na wyjsciu przetworki pomnozone przez przekładnie,ktora bedzie dosyc duza (p=ok7) co wymusi spadek mocy,no chybarze bedzie chodzilo to w ciezarowce gdzie sa dwa akumulatory po 1kAh ładowane zajebistym dynamem ( :) )
                                Projekt wartygrzechu i wymagajacysporego zaangażowania,ale możliwy do realizacji

Powodzenia
                                pochwal sie modułem na forum !

Skomentuj

Wiadomo
                                  To nie będzie jakiś tam mały wzmacniaczyk...
                                  Można powiedzieć że to będzie monstrum o zajefajnych parametrach, to chyba normalne że pociągnie tam troszkę Amperów...
                                  W planie ma być 2x600W RMS ale to są na razie tylko plany.
                                  Co do akusiów to ja mam do tego celu przeznaczone dwa o pojemności <jeden> 96Ah i łącznej 192Ah do tego mam jeszcze dwa alternatory <już zakupione> po 85A, to myślę że spokojnie to wszystko uciągnie i na postoju przy wyłączonym <12V>silniku i podczas jazdy<14,4V>...
                                  Zresztą ile pokazówka może trwać?? Góra 10 min.
                                  Przetwornica na pewno będzie najtrudniejszym elementem w wykonaniu całego wzmaka.
                                  85A to nie tak dużo, jeśli ma się do dyspozycji blachę miedzianą o grubości 2mm...
                                  Ja mam zamiar pod ścieżki na laminacie przylutować albo przynitować blachę do laminatu i do niej powlutowywac przewody z 2 EDT49 ze strony pierwotnej i wtórnej
                                  Wtórniki najprawdopodobniej po SG będą osobne dla każdego trafa i jego gałęzi...<pierwotnej>
                                  Cała przetwornica będzie sterowana z jednego SG także nie będzie problemów z łączeniem traf i różnymi częstotliwościami pracy, tylko będzie trzeba bardzo uważnie nawijać trafa...
                                  Zastanawiam się czy nie trzeba by było zrobić podwójnych wtórników...
                                  Tak żeby jeden wtórnik zaraz po SG zasilał np. 4 wtórniki, który każdy z osobna będzie kluczował np. parę STP80N06 ??
                                  Durke ->Mógłbyś zapodać jakiś prosty schemat start-soft’a do przetwornicy... bo ja coś znaleźć nie umie :(

W załączniku umieszczam schemat płytki tego HexFet’a 400W przerobionego na około 600W przy 4R i zasilaniu 2x80V.
                                  Przepraszam za tak duży rozmiar ale płytka musi być idealnie wykonana <przynajmniej u mnie i dlatego tak duża rozdzielczość. Jej wymiary to 95x280mm>
                                  Modyfikacja polegała tylko na dodaniu dwóch par IRFP240\9240 i trochę innemu rozmieszczeniu szyn zasilających.
                                  Ta płytkę przystosowałem do siebie, bo płytka będzie zamontowana na stojąco i dlatego są miejsca na otwory między szyna wyjściową a zasilającymi po to aby przewody z tranzystorów mogły przejść przez laminat i do płytki mogły być wlutowane.
                                  Tak to zrobiłem bo nienawidzę lutowania końcówek przewodów na leżąco do laminatu, zresztą ładnie poukładane przewody dodaję estetyku całej końcówce...
                                  Zaznaczam że tranzystorów nie lutuje się do płytki tylko są połączone poprzez krótkie przewody z płytką. <max 10cm>
                                  Z płytki myślę że chyba ciężko nie jest się odczytać...

Pozdrawiam
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Oile dobrze pamietam tl494 ma specjalna nuzke odpowiadajaca za soft-start wystarczyodpowiedni dobor wartosci RC
                                    w przypadku Sg powinno byc podobnie ale wybór nalezy do ciebie

Ja chyba jednak wybrałbym mostek,obnizył napiecie do 60V-no max 70V ,dodał tranzystorów i podlaczył pod 4 omowe obciazenie
                                    Nawet mogłyby byc chyba dwie oddzielne przetwornice.Pozostałoby pobawic sie z masa,
                                    stymze dla mnie zdecydowanie górnym pułapem jest 250-300W RMS na pojedynczym etd49

[ Dodano: 2006-01-14, 18:06 ]
                                    soft start w SG jest na 8 nuzce jezeli dobrze kojaze

[ Dodano: 2006-01-14, 18:07 ]
                                    aczkolwiek niewidzialem fizycznie jak on dziala,natomiast w tl sprawuje sie rewelacyjnie, prostokat na trafie powoli,liniowo rosnie i wrzuca wypełnienie.

Skomentuj

Właśnie tak myślałem.
                                      Ale zastanawiałem się co lepiej <ekonomiczniej> zrobić.
                                      Czy wzmacniacz np. 4x550W na 4R
                                      Czy wzmacniacz 2x1100W na 4R <mostek>
                                      Ale chyba wybiorę 4x550W bo jak dobrze pamiętam to praca wzmacniacza na 4R nie w mostku przy mocy około 550W to strat oddanych w cieple jest ok. 220W to przetwornica musiała by mieć około 750W aby otrzymać te 550W.
                                      Łatwiej jest zbudować kilka mniejszych przetwornic niż jedną monstrualną i to dlatego jednak zrobię 4x550W
                                      Tylko przy jakim napięciu otrzymam taką moc??
                                      Czy 2x75wystarczy do otrzymania takiej mocy?? I czy na ta moc musze dodawać jeszcze jedna albo dwie pary IRFP240\9240??
                                      Oczywiście na 4R.
                                      Gdzieś czytałem że na tym wzmaku bez modyfikacji to można osiągnąć 600W bo tyle wydolą cztery pary IRFP240\9240 to 550W powinno wystarczyć...??

Pozdrawiam

Skomentuj

Bardzo ciekawi mnie ta przetwornica, czekamy na projekt.

Zamieszczone przez Misian@
                                        Tylko przy jakim napięciu otrzymam taką moc??
                                        Czy 2x75wystarczy do otrzymania takiej mocy?? I czy na ta moc musze dodawać jeszcze jedna albo dwie pary IRFP240\9240??
                                        Oczywiście na 4R.
                                        Gdzieś czytałem że na tym wzmaku bez modyfikacji to można osiągnąć 600W bo tyle wydolą cztery pary IRFP240\9240 to 550W powinno wystarczyć...??

Pozdrawiam
                                        jak nie znasz odpowiedzi na takie pytania, to zastanawia mnie jak chcesz wykonac przetwornice do takich mocy?

Skomentuj

Chciałem się zapytać i poradzić co do mocniejszych zamienników MJE350/340
                                          Bo chciałem dodać jeszcze 2 pary IRFP240/9240 i zapuścić na 2R.
                                          Co do napięcia było by to sztywne 2x75V i musiało by być około 800W na 2R ale z tego co wiem to te MJE nie pociągną tylu tranzystorów do tej mocy :(

Prosze o jakieś sugestie ich zamienników

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-02-11, 17:59 ]
                                          Przejrzałem schemat AV800 i zauważyłem że przed tranzystorami sterójącymi IRF610/9610 są 2SA1306 i 2SC3296 które to są 20W i ich prad kolektora to 1,5A !!
                                          Czy mógłbym ich uzyc d pociągnięcia 6 lub 7 par IRFP240/9240 ??

Czy się nadadzą??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X