Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak 100W na 2N3055

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmak 100W na 2N3055

Witam. Mam pytanko czy ten schemat wzmaka jest dobry i czy mogę dać zamiast 2N3055 - 2N3773?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=88137

Pozdrawiam

Te tranzystory to staruszki. Oszalamiajacego pasma nie uzyskasz. Odpusc sobie.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

A Jakbym dał zamiast 2N3055 - MJ15003 i dać dwie pary to czy by to uciągło 2R?

Pozdrawiam

Skomentuj

Przy jakim napięciu zasilającym wzmacniacz? bo +-20V nawet 1om pociągną te dwie pary emjotów.

Skomentuj

Myślałem o napięciu +-35 -- 45V ale właściwie idzie mi aby z tego był ładniytki mostek który by poszedł na 4R czyli jeden wzmak musiał by chodzic na 2R. Układ w miarę prosty bo całą regulację prądy spoczynkowego przejmóją dwie doidy 1N4148. Na innym ofrym jeden gostek podpiął 3 pary 2N3773 i zapuścił to na 2R i ponoć mu to wycisło ok. 180W ale to chyba musiał mieś naprawde "wydajny" zasialcz. Ja myślałem coś ok. 140W ale może nawet być 100W. Układ napewno nadaje sie dla początkójących elektroników. 0% regulacji i poprawnie zmątowany rusza z kopyta.

Pozdrawiam.

Skomentuj

No to nic tylko składać. Te 100-140W to wyciągniesz bez problemu bez mostkowania przy +-45V, wszystko zależy od tego jakiej mocy będzie zasilacz i jak napięcie przysiądzie przy pełnym wysterownaiu.

Skomentuj

Tzn. że to ruszy?

Skomentuj

Nie dowiesz się dopuki nie odpalisz jeżeli układ jest sprawdzony to nie widzę problemu.

Skomentuj

Czy budowa wzmacniacza wg schematu, który jest zubożoną wesją najprostszych wzmacniaczy m.in. Unitry z początku lat osiemdziesiątych jest rozsądne? Przedstawiony wzmacniacz mógłby być oferowany wówczas jako 40W/8om z przeznaczeniem do nagłasniania kameralnych wieczorków tanecznych w harcówkach i osiedlowych klubach seniora. Taka jest klasa tego wzmacniacza (+/-35V, 2N3055, diodowa stabilizacja prądu spoczynkowego). Oczywiście dzisiaj mógłbyś go kupić w hipermarkecie spożywczym jako Hi-end 1500W PMPO/4-16om (wg standardów dalekowschodnich).
                  Jeśli tego szukasz, to znalazłeś.

Skomentuj

Za 35zł można kupić sobie kit J35 z JABLA. W sumie, to ten sam schemat wzmacniacza, ale wzbogacony:
                    - wzmacniacz różnicowy zasilany z źródła prądowego, a nie jak tu z napięciowego
                    - stabilizacja prądu spoczynkowego wykonana na tranzystorze - coprawda w wersji orginalnej ten tranzystor (T5) to BC548 i nie przylego do radiatora (czyli stabilizacji temperaturowej brak, ale wystarczy zamiast niego wlutować np: BD139 na kabelkach, a sam tranzystor przykrecić do radiatora.
                    - jest też zabezpieczenie zwarciowe, a to sie przydaje
                    Dobrze też jest zastosować radiatorki na wszystkie tranzystorki mocy (T4, T8 i T9). Coprawda w instrukcji piszą że nie trzeba, ale mi po 0,5h ostrego grania, zagotował sie T8 (w konsekwencji padł też tranzystor wyjściowy i poszło +45V na głóśnik...), a pozostałe były bardzo ciepłe.
                    Zamiast tranzystorów końcowych 2N3055 możesz też zastosować BD 911, albo lepiej BD249C (napewno łatwiejszy montarz i cena też znośna

Skomentuj

Czaruję...
                    X