Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

20kW!! Czy ktoś montował??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

20kW!! Czy ktoś montował??

Czy ktoś kiedykolwiek składał ten wzmacniacz 20kW z elektroda.pl??

Czy to ma szanse w ogóle działać??

20 000 W hm.... nie slyszalem o czyms takim, to jest w RMS'ie? :), ja nie probowalem takiego budowac bo by mi glosniki popalil

Skomentuj

jak na moje skromne obliczenia związane z zasilaniem, to max 3 kW RMS. Ale 25 par komplementarnych??????

Skomentuj

widze ze trafiles na ten sam schemat co ja ... niesadze zeby cos takiego powstalo w domowym zaciszy .. sciagnij sobie " gigant 2000"

Skomentuj

" gigant 2000"
          da sie go w domu odpalic czy trzeba jakis specjalny sprzet ??

Skomentuj

tranzystory cięzko dostać

Skomentuj

te dwa schematy to wybryk szaleńca.... wzmacniacze powstały na kartce papieru a potem ludzie walczą żeby to odpalić. jak zadajesz pytania jak to zrobić to odrazu ci powiem nie rób.... jak byś dał rade to zrobic to byś nie pytał.... to że pytasz to znak że niedasz sobie rady. to nie TDA czy nawet PA300 to źle zaprojektowane wzmaki które przed uruchomieniem trzeba wiedzieć jak zmodyfikować. bo inaczej odpalisz go ale tylko raz....
              najmocniejszy wzmacniacz jaki bym polecił do zmontowania to 400wat (800w mostku) jest to kit nowego elektronika po dodaniu kilku par tranzystorów mozna podnieść moc nawet do ponad 1kW w mostku. ten wzmacniacz działa ale zato niema zabezpieczeń (ale jak ktoś się juz za coś takiego zabiera to pewnie dla niego nie problem je dorobić :) )

Skomentuj

A na jakiej impedancji te 20kW? Bo chyba nikt nie wie?
                A to wzmacniacz radiowezlowy do naglosnienia stadionu a wszyscy sie zachwycaja jaka on to ma wielka moc. Nawet jakby mial 20kW/4omach to nie robi sie glosnikow o mocy wiekszej od 2kW wiec po co to komu?

Skomentuj

irek jak to nie... a ten gigant 8,5 KW?? z off topic?? :)

Skomentuj

eh ...
                    tranzystory cięzko dostać
                    on robil to sie go spytajcie !! ;]
                    porywassz sie z szabla na rosje ziomek ;] ale tak w sumie to chem smiesznie wyglada same tranzystory i kilka lamp ;]
                    czy ktos ma cos do powiedzenia na temat giganta 2000 ?>?

Skomentuj

gdzies widzialem koncowki mocy jakiejs firmy na T... ale za cholere nie pamietam nazwy, wiem ze z koncowek mozna bylo kosmiczne moce wyciagnac...

Skomentuj

ta firma to pewnie tripath:)

a tak wogole ten caly temat to fantazjowanie i takie sobie gadanie o niczym, podejzewam ze pytajacy nie daliby rady pa300....

....wogole na forum sporo pytan "ile kosztuje pa300" 'czy jest trudny' itp.....od razu widac ze osoba skladajaca nie ma zadnego ale to zadnego pojecia.....bo jak ktos sobie nie potrafi znalezc elementow w necie majac partliste to pozdrawiam

Skomentuj

ej ziombel wez sie wyluzyj .. nie kumam cie jak ktos sie zapyta ile kosztuje pa 300 za same elementy to zle ?? moe nie chce mu sie szukac tego wszystkiego !!??!!??!?!
                          a osoba ktora to robila na bank wie ile za same czescie !!

Skomentuj

jak się ma troche doświadczenia to nie trzeba szukać wszystkich części. wpisujesz tylko tranzystory końcowe i juz. reszta części zawsze kosztuje podobnie.... na oko widać ile i co

Skomentuj

Te 20kW można by wykorzystać łącząc kilkanaście kolumn szeregowo/równolegle. Ale budowanie takiego wzmaka jest imho bez sensu. Lepiej/bezpieczniej jest zbudować kilka mniejszych wzmacniaczy.

Skomentuj

no wiec widac ze kazdy ci mowi ze to jest gowno i niewarto zprzatac sobie tym glowy
                                ( ale lepiej zachowac schemat ... bo jest na maxa duzy i ladny )
                                wiec watek mozna uznac za zamkniety !! ;]

Skomentuj

Z tego co pamietam to ten wzmacniacz 20kW ma zasilanie +-115V co daje przy 100% sprawnosci 800W/8omach i 1600W/4omach wiec co takiego gigantycznego jest w tym wzmacniaczu?
                                  Chyba tylko to ze te 20kW osiaga przy obciazeniu 0,3oma! a wzmak pracuje w clasie H.

Skomentuj

giant 2000 byl opisany w EdW (orginal w Elektorze) zdaje mi sie od 06/1999 nie chce mi sie teraz szukac

Skomentuj

na co komu taki ielki wzmacniacz??będzie go używał w domu?? przy nagłaśnianiu na pewno nie... jedna mała awaria i sruu... robi się cisza... lepiej sprawdzają się całe zestawy wzmacniaczy o mniejszych mocach.

Skomentuj

Więc dlatego poczytałem dokładniej o PA300 i mysle, że to bedzie dobry projekt na wakacje, a na razie myślę, że uruchomie 2 TDA7294 w mostku, bo jeden to niezbyt głośno gra.
                                        Pozdro.

ps. schemat zachowam jako ciekawostke :) .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X