Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 5,1 co i jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 5,1 co i jak?

Chcę zrobic wzmacniacz 5,1. To jest schemat tego co chcę zrobic mam problem by to jakos w całosc podłączyc. Wymysliłem takie podłączenie lecz jest problem jak zrobic głośnośc na sumie wszystkich kanałów???

Dodatkowo jest tam przedwzmacniacz by móc podłączyć np tuuner lub cd.
    Załączone pliki

Ja tu widze jakis kiczowaty rysunek a nie schemat. Picasso chyba lepsze robil. Narysuj to jak nalezy moze ktos pomoze.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

ten przedwzmacniacz gdzie tam zawędrował?

Skomentuj

Sorki rysunbek przedstawia jak to ma byc podłączone??????

narysowac inny ten preamp to tylko na eysunku tak jest. Chddzi mi o to czy tak może być wszystko podłączone jestem laikiem koncówki juz sam wykonałem. tylko jak to podłączyc?

Skomentuj

ja nie umiem schematow rysowac, ale to juz sie lapie chyba do dzialu na luzie

Skomentuj

Może zle powiedziałem schema6t jak to podłączyc. o to mi chodzilo.

Mam takie elementy juz gotowe jak niżej jak to podłączyc by móc oglądać filmy 5,1 jak i słuchać mucy stereo.

Skomentuj

dj_zibi, krótko węzłowato.
              Na przednie 2xtda/stk
              central 1x tda/stk
              sub mostek tda
              tył 2xtda/stk (choć spotkałem się z jedna końcówką na tył,mono? :/)
              Tak to widze,Twój rysunek jest zbyt zagmatwany,nie da się logicznie odczytać.

Skomentuj

Picasso chyba lepsze robil. hehehehhehhehhe usmialem sie ;]

Skomentuj

Na pewno ktoś Ci pomoże.
                  Trzeba tylko narysować normalny (czytaj zwykły) schemat blokowy dokładnie opisac elementy. Jak nie umiesz rysowac schematów blokowych to lepiej sie za to nie zabieraj bo najprawdopodobniej sobie nie poradzisz (przecież schemat to podstawa, nawet w głowie juz "narysowałes" co i jak, trzeba to tylko przelac na papier)
                  Znajdz w sieci coś gotowego, podobnego do Twojego jak nie umiesz rysowac.
                  Jednym słowem cokolwiek byle nie rysunek z pierwszego postu.
                  Widzę za albo jestes zwolennikiem wielkich (oraz drogich i skomplikowanych) konstrukcji albo nagłaśniasz salę gimnastyczną.
                  Widzę ze nie zadałeś sobie trudu poszukania postów o tej tematyce. Napewno jest ich kilka i znajdziesz w nich duzo ciekawych informacji.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                    Mam takie elementy juz gotowe jak niżej jak to podłączyc by móc oglądać filmy 5,1 jak i słuchać mucy stereo.
                    Normalnie, podłączasz każdy wzmacniacz, oprócz tego od subwoofera prosto pod wyjścia 5.1 źródła, a wzm. sub. też do tych wejść, ale przez filtr.

Chcesz oglądać film, włączasz w źródle tryb 5.1.
                    Chcesz słuchać muzyki, włączasz tryb stereo, ew. ściszasz to co Ci niepotrzebne.

Regulacji Głośność w takim zestawie nie uda Ci się zrobić na jednym potencjometrze (zakładam, że nie masz najmnieszego opjęcia i mikroprockach i wykożystaniu pot. cyfrowych), więc zostaje Ci regulacja na 3 potencjometrach: front/tył/centralny.

Co do przedwzmacniacz, żeby podłączyć inne źródła, to wystarczy sam selektor zrobić.

Skomentuj

Z pomocą może przyjść LM1036 który to ma sterowanie napięciem stałym wzmocnienia. Łącząc 3 LMy równolegle do jednego potencjometru uzyskasz sterowanie 6ciu kanałów naraz (jednym jednościeżkowym potencjometrem). Druga opcja to skonstruowanie analogowego mnożnika napięć i wykorzystanie go jako sterowanie napięciem stałym dowolnej ilości oddzielnych torów audio. I kolejna: potencjometry cyfrowe - dowolna ilość potencjometrów cyfrowych podłączonych do wspólnego impulsatora. I ostatnia: preamp cyfrowy oparty na jakimś procku.

Skomentuj

Wspolny wzmacniacz na tyl mialy pierwsze prologic.
                        A tak na marginesie mozesz tez wykorzystac jakis projekt z EPO, EDW lub ze sklepu AVT (kit).

Skomentuj

Do dzisia DPL to jeden kanał tylny.
                          To ze w wiekszosci instalacji są 2 oznacza zgodnosc z DD lub dts.
                          W DPL sygnał w tylnych jest mono.

Szkoda ze nikomu z was nie przyszedł do głowy pomysł z pieciosekcyjnych zwykłym potencjometrem. Przypomina mi to strzelanie z armaty do komara.
                          Wiem ze taki potencjometr jest trudny do nabycia ale pozostaje najprostszym sposobem.

Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, raczej właśnie ze względu na jego trudnodostępność nie zostal wspomniany.

Wiesz gdzie go kupić?

Skomentuj

ditomek: esh0 ma rację. Ponadto kiedyś rozpatrywałem taką możliwość na układach AD5204 lub AD5206, ale niestety ich dostępność jest też praktycznie zerowa :(

Skomentuj

amożecie mi powiedziec ile to bedzie kosztowało. Apropo tego niby za dużo watów ja tam wole mieć więcej niż robić jakies 10watt które nie pociągnie żadnych lepszych głośników.

Skomentuj

do 5,1 z powodzeniem można użyć

LM4780 + LM4782 i mamy 2x60 na przód + 3x30W na tył i central do tego następny LM4780 w mostku i mamy 150W na suba....

Kostki jak ktoś pokombinuje można zamówić darmowo.

Skomentuj

Czy to już będzie ok grało . Schemat zapożyczony.

[ Dodano: 2005-04-23, 09:58 ]
                                    ten

Skomentuj

Dlaczego kolega tak bardzo boi sie tych TDA?
                                      Proste, mozna robic wspólne SBY/MUTE dla wszystkich kanałow.
                                      Jeden zasilacz gwarantujący taką samą moc w kazdym kanale (a nie przód tyle a tył tyle)
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Ok a te układy do preampa tda 7319 mogą byc?
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X