Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 5,1 co i jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wydaje mi sie ze 7319 to kosc z jednym wejsciem stereo i regulacja w 3 pasmach.
    Dokładna odpowiedz jest ukryta w pdf.
    Brakuje przekieroqwani basu dla kanału centralnego.
    Czy naprawde masz jeszcze gramofon?
    Zamieszałes za bardzo z basem.
    Mozna prosciej.
    Widzę ze masz sprzet skoro zabierasz się za I2C.
    Gratuluje warsztatu
    Pozdrawiam

Skomentuj

Nie mam sprzętu pytam czy to się nadaje nie zrobie wkładki riaa. Nadaje sie to?

Skomentuj

Dziwne, nie masz sprzetu to czym to uruchomisz?
        Pozdrawiam.
        PS chcesz komuś zaimponować?
        Dlaczego nie poszukasz potencjometru 6 sekcyjnego i nie zrobisz tego w PROSTY SPOSÓB?

Skomentuj

Chcę się nauczyć. Wytłumacz jak zrobić ten potencjometr anie naśmiewaj się. dzisiaj znalazłem jakiś pre amp było tam jakiś scalak motoroli tl074cn????

Co to????

I jeszcze to lm 340t15.

Do czego to służy?

Skomentuj

Nie naśmiewam się tylko dziwię sę jak nie mając warsaztatu i niewiadomo czego tam jeszcze porywaszsie na tak trudne rozwiązanie prostego problemu.
            Jedz na giełde do Wrocka i szukaj potencjometru 6 sekcyjnego.
            Nie będzie prosto. Ale szukaj, może się uda.
            Jak nie znajdziesz to zastosuj LM1036 - moim zdaniem najprostsze rowiązanie na scalaczkach. Nie trzeba być wymiataczem zeby odpalić bo nie zawierają nic cyfrowego. Napięciem stałym steruje sie wzmocnieniem itp.
            Zacznij jednak od potencjometru - najlepsza jakosc dzwięku.
            Jak już pytasz o kosc to staraj się podać choćby link do pdf'a. Bedzie łatwiej dla tego któ ew. chciałby Ci odpowiedzieć. Link nic nie kosztuje.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Sa do tego specjalizowane kosci czyli przelaczniki wejsc, redulatory i procesor surround.Projekt byl opisyuwany w Elektronice praktycznej niejeden.Wystarczy wejsc na strone wyszukac sprzedaz wysylkowa i wszystko jest elektronicznie, nie ma problemow z dlugimi kablami do potencjometrow bo realizowane sa regulacje przy pomocy zmiany napiecia, dodatkowo realizowane sa funkcje uprzestrzenniania dzwieku.Mozna oczywiscie pominac te funkcje i podpiac sie od razu z koncowkami mocy za regulatorami tonow.
              technologie w pelni analogowe wymagaja wiekszych umiejetnosci warsztatowych i zastosowania b dobrych elementow.
              Takie mam zdanie.

Skomentuj

MarekW, Czekaj, tak więc Twoim zdaniem są prostsze metody niz zwykły potencjometr 6 sekcyjny??
                Pozdrawiam

Skomentuj

A możecie podać ile to na oko bęxzie mnie kosztowało. I ile ten potencjometr.

Skomentuj

Czały czas mówię o tym ze jest to najprostsze (bo mało lutowania) i najtrudniejsze bo cięzko taki dostać. Nie pisze ile kosztuje bo problem polega na tym ze jest trudno dostępny.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Łatwiej dostępny jest przełącznik obrotowy 12 pozycyjny 6 plytek z jednym stykiem + 66 rezystorów dobranych logarytmicznie

Skomentuj

Regulację napięciem stałym wzmocnienia można także zrealizować na transkonduktancyjnych wzmacniaczach operacyjnych w których to wzmocnienie reguluje się prądowo. Są dostępne w sprzedaży za nieduże pieniądze takie wzmacniacze z diodami linearyzującymi i buforami. Przy zastosowaniu tych elementów układ jest w pełni analogowy. Rozwiązanie nie najprostsze, ale tanie. We preampie 6cio kanałowym trzeba by zastosować 3 układy scalone + elementy bierne. Narazie jest to tylko teoria, którą w najbliższym czasie zamierzam sprawdzić w praktyce. Jak tylko uda mi się zmontować działający układ podzielę się z Wami wynikami moich eksperymentów.

Skomentuj

Czaruję...
                        X