Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PA 300 dźwięk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PA 300 dźwięk

Witam

Czy mógłby mi ktoś opisać dźwięk jaki płynie z końcówki PA300?? Zamierzam użyć jej do budowy stereofonicznego wzmacniacza. Jaką ma przestrzenność, Czy gra dynamicznie itp.
    Proszę o porównanie z jakimś seryjnym wzmacniaczem

dziękuję

no no ja tez planuje zrobic cos podobnego ale nie chce mi sie narazie tym zajac ;]
    moze kiedys ale to i tak bedzie 2 x monoblok ;]

Skomentuj

Ja też chce zbudować PA300. napiszcie jak gra i na jakich tranzystorach: MJ, 2N czy 2SC.

Pozdro.

Skomentuj

ten wzmak ma przestrzennosc >90dB a dynamike <0,01%

Skomentuj

irek, dobre...
          sam to mierzyłeś??

Skomentuj

To jest wynik pomiarow odsluchowych :)

Skomentuj

dzwiek z niego rozlewa sie po całym pokoju wieć chyba jest dość przestrzenny, a dynamika taka sobie - jak mi spadł ze stołu to narobil hałasu

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Zamierzam zbudować wzmacniacz typu DUAL MONO, 2 niezależne kanały, dwa przedwzmacniacze dwa trafa idt itp. Przestrzeń ma dobrą, dynamikę taką sobie, a co z odstępkiem s/n??

Skomentuj

To daj jeszcze dwa kable zasilajace i podlacz pod dwie elektrownie :)

Skomentuj

odstęp s/n zależy od tego jak daleko odsuniesz jeden blok od drugiego :) im dalej tym lepiej :)

Skomentuj

chyba zapomniałeś jeszcze zapytać o poziom przesłuchów międzykanałowych i zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne... ale skoro uważasz, ze takie subiektywne parametry jak przestrzenność są ważniejsze...

Skomentuj

i jak gra dla częstotliwości powyżej 1 kHz, bo na ch-ce tam już zniekształcenia mocno rosną 9przynajmniej dla MJ). A 2 SC maja pasmo 15 Mhz, więc powinno byc lepiej. Szkoda tylko, ze jeden Mj kosztuje 6,50 a 2SC 12. Eh......

Skomentuj

to normalne, że zniekształcenia harmoniczne są powyżej 1kHz, skoro wyznacza się je dla sygnału sinusoidalnego 1 kHz

Skomentuj

spectraLab dobrze mierzy znieksztalcenia. Oczywiscie jak sie ma dobra karte muzyczna. Hobbybox 5.0 tez jest niezly.

A jakie znieksztalcenia ma wzmacniacz przy 20Khz? W zasadzie duze ale druga harmoniczna wypada przy 40Khz wiec czy to slychac?

Skomentuj

Moze troche nie na temat, ale jak by sie komus przydala plytka z ''normalnymi'' tranzystorami to prosze.
                              Mozna by ja jeszcze sprawdzic.
                              Załączone pliki
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

HE HE "bez kapeluszy" u mnie nazywaja te tranzystory grzybami :)
                                Ja tez ich nie cierpie sa drogie bo duzo blachy i nie wygodne i wcale nie lepsze.

Skomentuj

irek luknij na to
                                  Mi sie podobaja tylko dlaczego w stanach kosztuja tylko 2,5 dolara a u nas para kosztuje z 25-30zł.
                                  Załączone pliki
                                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys
                                    Moze troche nie na temat, ale jak by sie komus przydala plytka z ''normalnymi'' tranzystorami to prosze.
                                    Mozna by ja jeszcze sprawdzic.
                                    Borys dobra robota te tranzystroy toshiby są naprawde niezłe i niedrogie.

Skomentuj

sorki za lekkie odejście od tematu ale czy wie ktoś może co to za tranzystor T11?

ściągnąłem z elektrody chyba plik w formacie djvu polutowałem już troche elementów i troche się zdziwiłem gdy zauważyłem że w spisie nie ma T11 :P

Skomentuj

Jest na schemacie. T10, T11, T12 = BC337

Skomentuj

Czaruję...