Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejna zabawa w spawacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejna zabawa w spawacza

Co myślicie o tym układzie,zabezpieczonka juz ma, sterowany bootstrapem, ino denerwują mnie te 1omowe rezystory w emiterach,czyżby aż tak mu prąd spoczynkowy pływał<spoko tranzystorek od regulacji też jest :)>.Walne jakieś 0,22ohma max w emiterze,zasile to cudeńko +-52V,dorzuce jeszcze jedną parke tranzystorków i teraz czas na Waszą opinie !!
    Ja bym sie zadowolił 180-200RMS/4R przy takowym napięciu jak podałem,a i te darlingtony po 4,50/szt tez mi paszą.

Walcie co jest nie tak,moze jest cos jeszcze fajniejszego ,bo jak narazie mam tylko narsowany schemat w iglo ,ale za jakiś po maturach czas sie wezme i wreszcze jakiegos subwoofera sklece.

1om bo pewnie problem z tymi darlingtonami jakis jest. Ja bym darlingtonow nie polecal strasznie zawodne i latwo uszkodzic. Zabezpieczenie pradowe bardzo bardzo prostackie nastawione tylko na prad. Typowo ograniczenie pradowe jest zalezne od napiecia wyjsciowego.

Skomentuj

We wcześniejszym układzie jaki robiłem tez z darlingtonami prąd spoczynkowy róśł od 50mA do przebicia i straciłem jeszcze w fazie testow 10 parek,stabilizacja temperaturowa pradu była ale jak sie tranzystora kompensujacego zapalniczką podgrzało.
      Prądowe zabezpieczenia najprawdopodobniej wywale lub znieczule jesli układ wystartuje bez bulu.
      Jeśli chodzi o moc to ostatnio gdyby nie problemy ze spoczynkiem jedną pare zasilałem +-50V i na 4 omach grało ,aczkolwiek układ nie był w pełni wysterowany bo wzmacniacz napięciowy jakoś dziwnie rozwiązany.

Ale ok dzieki za odpowiedź!

[ Dodano: 2005-05-04, 23:39 ]
      Musze sie rozejrzec na wolumenie jak z dostępnością i ceną tranzystorów 150W ,nie darlingtonów.

Skomentuj

Czaruję...