Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyswietlacz w wiezy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyswietlacz w wiezy

Witam!! Mam problem mianowicie wyswietlacz w wiezy nie swieci rowno miernie i czy wumiana kondensatora 1000uF na 1500uF oczywiscie na 6,3v cos pomoze???

dzieki za pomoc

wątpie :|

Skomentuj

a co moglbym zrobic takiego?? tylko nie zebym musial grzebac tam bo nie jestem az taki dobry z elektroniki:P

Skomentuj

jak swieci ? napisz dokladniej.. byc moze sie spaliła jakas dioda albo masz podswietlanie i zarówka sie spaliła... moze to tak specjalnie zrobione :P jaka to wieza jest ?

Skomentuj

Ja bym stawiał na przepalenie żąrówki albo diody, ew wysunięcie się ww elementów. Nie wiem jak to jest zamocowane...

Skoro nie znasz się na elektronice to po co chcesz grzenbać przy kondensatorach ??

Skomentuj

To jest technics se-ch570 (sa to 4 elementy: deck, cd ampli i procek :P) i siecic tak nie powinno jest tam jakaz zarowka ale jest ona jakims klejem przyklejona i to nie wiem na jakiej zasadzie dziala ten wyswietlacz. a co do tego pytania to gdziesz przeczytalem ze moze pomoc wymiana elektrolitow.:) a z wyswietlaczem sie dzieje tak ze sa takie malutkie kwadraciki ktore sie swieca i niektore sie nie swieca cale albo slabiej.

Skomentuj

no to sa elementy smd czyli takie malutkie :P

Skomentuj

To jest wyświetlacz VFD. Luminofor już się w niktórych miejscach wypalił. Tak się po 5-10 latach dzieje i jest nieodwracalne.

Skomentuj

kurcze no nic dzieki za pomoc!

Skomentuj

Często w starszych urzadzeniach z wyświetlaczami VFD jest tak, że bańka wyświetlacza pokrywa sie równą, cienką warstwą kurzu i wtedy wydaje sie że cały ciemniej swieci, wystarczy wyczyścić.

Skomentuj

hmmmm ale jaka banka?? gdzie to jest wogole?!

Skomentuj

Otwórz sprzęt, rozkręć, wyczyść od środka przyciemnianą przednią szybkę to zobaczysz. "Bańka" to właśnie ten wyświetlacz - ja też wytrzyj. Poprawi się wyrazistość ale nadal niektóre pixewle będą świecić słabiej - te częsciej używane, tzn. które zwykle się częsciej świecą.

Skomentuj

Juz to zrobilem niedawno.... :) pomoc pomoglo bo duzo syfu bylo. Ale dalej nie za mocno swieci... No nic chyba juz nic wiecej sie nie da zrobic....

Dzieki i pozdrawiam!!

Skomentuj

Czaruję...