Witam!! Mam problem mianowicie wyswietlacz w wiezy nie swieci rowno miernie i czy wumiana kondensatora 1000uF na 1500uF oczywiscie na 6,3v cos pomoze???
jak swieci ? napisz dokladniej.. byc moze sie spaliła jakas dioda albo masz podswietlanie i zarówka sie spaliła... moze to tak specjalnie zrobione :P jaka to wieza jest ?
To jest technics se-ch570 (sa to 4 elementy: deck, cd ampli i procek :P) i siecic tak nie powinno jest tam jakaz zarowka ale jest ona jakims klejem przyklejona i to nie wiem na jakiej zasadzie dziala ten wyswietlacz. a co do tego pytania to gdziesz przeczytalem ze moze pomoc wymiana elektrolitow.:) a z wyswietlaczem sie dzieje tak ze sa takie malutkie kwadraciki ktore sie swieca i niektore sie nie swieca cale albo slabiej.
Często w starszych urzadzeniach z wyświetlaczami VFD jest tak, że bańka wyświetlacza pokrywa sie równą, cienką warstwą kurzu i wtedy wydaje sie że cały ciemniej swieci, wystarczy wyczyścić.
Otwórz sprzęt, rozkręć, wyczyść od środka przyciemnianą przednią szybkę to zobaczysz. "Bańka" to właśnie ten wyświetlacz - ja też wytrzyj. Poprawi się wyrazistość ale nadal niektóre pixewle będą świecić słabiej - te częsciej używane, tzn. które zwykle się częsciej świecą.
Skomentuj