Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podkładki mikowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podkładki mikowe

Czego można użyć zamiast podkładek mikowych-bo takowych niema w sklepie.Słyszałem kiedyś o tym,że wystarczy bibułę nasączyć pastą termoprzewodzącą,ale może znacia jekieś inne sposoby??

zapytaj jeszcze o podkładki silikonowe...

Skomentuj

Sam mam problem ze znalezieniem podkładek mikowych. Do obudów TO... nie ma problemu, ale do takiego TDA 7294 to już jest problem. Wiem, że sš arkusze, z których można wycinać sobie kawałki, ale może być problem ze znalezieniem.

Skomentuj

No i właśnie ja mam ten sam problem.Silikonowych też niema.

Skomentuj

chrup chrup emmm a folia od kanapek nie nada się? :-)

[ Dodano: 2004-09-01, 18:47 ]
          Arkusz miki jest najlepszym rozwiązaniem kupisz raz masz na długi czas - kurcze ciut nie reklamówka.

Skomentuj

Ja nie widze problemu - docinam podkładkę TO3 (przerabiam) na wymiar do TDA i nie ma żadnych przebić.

Skomentuj

a przy jakiej temp. podkładki mikowe się zaczynają(jak by to nazwać) topić ?? bo mi w A klasie juz 2 razy przebiło i tranzystory się paliły żywym ogniem

Skomentuj

Podkladki mikowy czy silikonowe wytrzymuja duze temperatury mozna to latwo sprawdzic lutownica ktora rozgzana do ponad 300stopni nic im nie robi.
                A to ze wzmak w clasie A ci wybuchl to pewnie dlatego ze dales kiepskie podkladki i lub kiepski radiator ew za slabe tranzystory mocy. Najlepsze podkladki sa metalowe z tlenku glinu (tlenku aluminium) potem cieniutkie mikowe a nastepnie silikonowe. Wynalazki typu folie estrofolowe i podobne nie nadaja sie odprowadzania duzych mocy. Co najwyzej kilku wat. Do tego pasta silikonowa ale w minimalnej ilosci i bardzo mocny rownomierny docisk powodujacy wyplyniecie nadmiaru pasty. Pasta wbrew pozorom nie jest dobrym przewodnikiem ciepla ma tylko za zadanie poprawienie odprowadzania ciepla przez zatkanie mikroszczelin. Biala pasta wcale nie jest lepsza ze wzgledu na wieksza gestosc zawsze nalozy sie jej wiecej dlatego bedzie gozej.
                Mozna kupic arkusze silikonowe i ciac jak sie chce. Silikon nie jest najlepszy ale zawsze cos a na pewno wygoda w stosowaniu. Na podkladce silikonowej mozna dobrze sie przekonac jak niedokladnie tranzystor czy scalak dolega po powierzchni radiatora. Wystarczy zamocowac scalak z podkladka silikonowa i mocno przykrecic potem odkrecic i zobaczyc po odgnieceniu na podkladce ile brakuje do idealnego styku.

Skomentuj

Do odprowadzania ciepła mającego źródło u mocy polecam pasty typu arctic silver. Świetnie sie spisują przy kompach to i we wzmakach dadzą rade a i szlifek na lustro radiatora też swoje wbrew pozorom robi, oczywiście jak komuś chce sie w to bawic.

Skomentuj

Zawsze co kupię radiator, to pasta Tempo w łapę i na polerka na lusterko.

Skomentuj

Czaruję...
                    X