Jest to układ zasilacza służący do zasilania wzmacniacza. Problem jest w tym że gdy obciąże stabilizator układem opuźnionego załączania (OZ) , transformator brzęczy jakby mu się rdzeń poluzował. W układzie OZ jest przekaźnik króty "ciągnie" jakieś 100mA.
Sprawdzałem zasilacz rezystorem 100 Om tzn, obciążyłem stabilizator i również trafo prykało ale gdy tym samym rezystorem obciążyłem wyjście +/-35V brzęczenie znacznie słabsze. Obciążanie 0 - +35 czy 0 - -35 rówznież wzmogło brzękot.
Powstaje pytanie: Czy możliwe aby układ o poborze 100mA rozsymetryzował mi transformator ? Przeciż ciągne ze wszystkich odczepów uzwojenia wtórnego.
I jeszcze jedno: Czy stabilizator 7812 ma jakiś wewnętrzy wyłącznik termiczny ?
Sprawdzałem zasilacz rezystorem 100 Om tzn, obciążyłem stabilizator i również trafo prykało ale gdy tym samym rezystorem obciążyłem wyjście +/-35V brzęczenie znacznie słabsze. Obciążanie 0 - +35 czy 0 - -35 rówznież wzmogło brzękot.
Powstaje pytanie: Czy możliwe aby układ o poborze 100mA rozsymetryzował mi transformator ? Przeciż ciągne ze wszystkich odczepów uzwojenia wtórnego.
I jeszcze jedno: Czy stabilizator 7812 ma jakiś wewnętrzy wyłącznik termiczny ?
Skomentuj