Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Osobliwe zjawisko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Osobliwe zjawisko

Jest to układ zasilacza służący do zasilania wzmacniacza. Problem jest w tym że gdy obciąże stabilizator układem opuźnionego załączania (OZ) , transformator brzęczy jakby mu się rdzeń poluzował. W układzie OZ jest przekaźnik króty "ciągnie" jakieś 100mA.
    Sprawdzałem zasilacz rezystorem 100 Om tzn, obciążyłem stabilizator i również trafo prykało ale gdy tym samym rezystorem obciążyłem wyjście +/-35V brzęczenie znacznie słabsze. Obciążanie 0 - +35 czy 0 - -35 rówznież wzmogło brzękot.
    Powstaje pytanie: Czy możliwe aby układ o poborze 100mA rozsymetryzował mi transformator ? Przeciż ciągne ze wszystkich odczepów uzwojenia wtórnego.
    I jeszcze jedno: Czy stabilizator 7812 ma jakiś wewnętrzy wyłącznik termiczny ?

ale poco dwie diody do zasialania opóźnionego załączania kolumn? wystarczy nap prostowane jednopołówkowo wiec jedna dioda. pozatym stabilizator jest również zbędny, jesli układ pobiera 100mA to wystarczy dać około 2k rezystor 5watowy i po sparwie.

Skomentuj

Zasilanie zasilaniem ale dlaczego tak mi trafo dźwięczy ?

Skomentuj

Uszkodony stabilizator powoduje zwarcie po jego obciążeniu i dlatego trnasformator brzęczy. LM 7812 pewnie mocno się grzeje? No to na pewno walnięty. Wyłacznika termicznego chyba nie ma, co najwyżej zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

Skomentuj

LM7812: 1-wejście 2-masa 3-wyjscie napiecia stab.

Skomentuj

Weź wywal jedną diodę z tego prostownika do 7812

Skomentuj

niektórzy niezłe bzdety opowiadają

Czy któryś z Was zastanowił się ILE musi zrzucić stabilizator????????????????????????

Podpięcie go w tym miejscu trafa spowoduje że będzie musiał zrzucić ponad 60V !!!!!
              Jaki stabilizator to wytrzyma????????

Masz dwie możliwości podłączenie z trafa MASA - JEDEN ODCZEP ( do tego klasyczny mostek + stabilizator 24V + stabilizator 12V) - w takiej sytuacji stab. 24V zrzuca z 25V a stab. 12V z 24V na 12V ( mozna też wyliczyć rezystor i diodę zenera ale kaskada stabilizatorów jest prostrza i bardziej niezawodna)

Druga - podłączyć się na wyjście zasilania symetrycznego GND +35V - potem kaskada stabilizatorów j.w.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szopler
                LM7812: 1-wejście 2-masa 3-wyjscie napiecia stab.
                Błąd jest tylko na rysunku praktycznie zrobione jest prawidłowo

Nie wiem o jakich 60V mowa

Jakoś mi to działa tylko, że 7812 strasznie się grzeje(pobór niecałe 100mA) i obciążone nim trafo dźwięczy jak by miał luzy na rdzeniu

Skomentuj

Bo stabilizatory z serii 78xx sa przewidziane do pracy z max napieciem wejsciowym ~30V ty masz 35V czyli za dużo pozatym 35v-12v=23V, a
                  23V * 0.1A = 2.3Wata strat - no to sie grzeje...

Skomentuj

Daj za mostkiem ezystor 1K / chyba 5W i diode zenera 12V/1,3A + kondensator do masy.

Skomentuj

Bo stabilizatory z serii 78xx sa przewidziane do pracy z max napieciem wejsciowym ~30V ty masz 35V czyli za dużo
                      Właśnie że są na maksymalne napięcie =35V !

Skomentuj

-slawomir - częsciowo sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
                        - kolejne ważne pytanie jakiej mocy jest trafo

Skomentuj

"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nielogiczne działanie."

MAXYMALNE! Możesz dać rezystor przed stabilizatorem i bedzie dobrze... Jaki - to niech ci koledzy policzą bo mi się nie chce...

Skomentuj

Trafo ma 100VA. Nie trudźcie się z liczeniem jakiegoś rezystora. Jak ten rodzaj zasilania nie wypali to zrobie bez 78XX; rezystor, zenerka na 13V i dwa tranzystory.
                            A czy możecie powiedzieć dlaczego tak brzęczy przy tak małym obciążeniu ?

Skomentuj

A sprawdzałeś pobór prądu?? a może trafo masz kiepskie??

Skomentuj

czy trafo jest toroidalne czy IE?
                                jeśli IE to może blachy są luźne.

Skomentuj

To toroid. Poboru nie sprawdzałem bo mój typowy multimetr zawsze pokazywał jakieś dziwne wartości prądu przemiennego. W każdym razie dziwne to zjawisko. jeszcze tylko nie sprawdzałem czy ten brzęk przedowstje się na tor audio.

Skomentuj

:)

Witam

A ja mam taki zasilacz :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X