Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lepszy wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lepszy wzmacniacz

Mam obecnie wzmacniacz stereo na dwóch tda1514 i przedwzmacniacz na tda1524, ale nie jestem zadowolony z basu tej konfiguracji. Na mój gust bas po podkręceniu podbija się za wysoko, nie schodzi nisko. Jaką konfiguracje wzmacniacz i przedwzmacniacz możecie polecić, lepszą od mojej? Proszę o pomoc.

TDA7294 podpięty pod discmana POZDRO

Skomentuj

Ale mi pomogłeś nobis666, że hej. Już tak zrobie, tylko nie wiem jaki discman, he he he.

Skomentuj

TDA 1524A to szmelc, wywal go zupełnie i daj tylko potencjometr głośności a jak koniecznie chcesz mieć regulacją niskie / wysokie to poszukaj aplikacji LM1036, tylko podłacz bez konturu/loudness bo strasznie kaszani, a regulację daj nie większą niż +/-10dB.

Skomentuj

dzieki, planowalem wlasnie ta kostke. A jak zrobilbym prosty przedwamzcniacz na lm358 tak zeby bas tylko podbijala dobrze by gralo? Regulacje glosnosci bede mial na pilocie od odtwarzacza dvd i powinno byc oki.

Skomentuj

Po pierwsze to podbicie zakresu 100 Hz (a to właśnie robisz kręcą "basem") nie sprawi ze głosnik zacznie przenosić niżej. Nie zacznie bo i jak skoro jego możliwości są ograniczone a tyl dostarczasz tylko większa dawkę sygnału w zakresie 100 Hz.
            Myślę ze to jasne.
            Co zrobic zeby grało lepiej? przede wszystkim lepsze głosniki i wzmacniacz.
            Osobiście jestem przeciwnikiem redulacji barwy za pomocą korektorów bo to kicha i nic więcej. Jesli brakuje ci jakiegoś skraju pasma zainwestuj w lepsze głosniki dla tego zakresu. Całośc możesz zasilić dobrze wykonanym wzmakiem na TDA 7294 sterowanym ze zwykłego potencjometru stereo w roli przedwzmacniacza.
            Pozdrawiam

Skomentuj

wiem ze koncowka tda7294 nadaje sie dobrze do suba, a czy rownie dobrze nadaje sie na kolumny, czy ladnie przenosi caly zakres czestotliwosci? I czy bedzie ladniej grala od tda1514?

Skomentuj

na kolumny sie nadaje, bo ja mam na nim wzmaka, którego sprzedaje właśnie i grał naprawde przyjemnie

Skomentuj

jeszcze jedno pytanie jakbym nie zastosowal wogóle przedwzmacniacza i dal sam potencjometr przed wzmakiem to dobrze by sie sprawowała taka konfiguracja. I jeszcze jak by ktoś mógł polecić jakiś dobry potencjometr stereo i gdzie można w sieci dostać taki?

Skomentuj

Potencjometr bedzie dobry i wystarczy w 100%.
                    Co to znaczy dobry potencjometr?
                    Pozdrawiam

Skomentuj

sphinx tu masz dobre potencjometry
                      http://www.cyfronika.com.pl/alps.htm

Skomentuj

dobre i troche drogie :(

Skomentuj

LM 358 to "słaby" opamp i nie polecany do audio. Potecjometr ALPS albo Picher 50kOhm. Taka bezpośrednia konfiguracja jest ok, choćaiaż czesto daje się po pot. wtórnik na wzm. op.
                          Lekkie podbicie na ok. 100Hz pozwala skompensować "baffle step" - sam z tego korzystam :-) i bas jest pełniejszy - ale oczywi.scie ograniczony możliwściami głosnika i obudowy.

Skomentuj

dzieki za pomoc ale zostawiam tak jak mam, zmienilem źródlo dzwieku na odtwarzacz dvd manta prince i gra teraz wzmacniacz bardzo pieknie, basu nie podkrecam a jest ładny i niski po prostu piekny. Teraz tylko ubudowe wzmaka musze przerobic tak by pasowala do odtwarzacza.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53789293

Skomentuj

który potencjometr bedzie lepszy?

http://www.allegro.pl/item109121405_...rytmiczny.html

http://www.allegro.pl/item109265418_...rytmiczny.html

Wywalam w koncu tda1524 i chce sam potencjometr dać, napiszcie który polecacie

Skomentuj

Czaruję...
                                X