Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poziom wysterowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poziom wysterowania

Witam. Złozyłem wzmaka na TDA7294 i chcę się zapytac, jakie napięcie wejściowe potrzebóje TDA7294 aby można byłoby go wpełni wysterować. Akurat tak się składa że Ja TDA7294 streóję z mojej karty dzwiękowej, jakość jest naprawde godna podziwy ale nie gra zagłośno, czyli jak np. podłącze discman to gra głośniej niż muza zapodana z kompa. Miałby ktoś jakiś schemat niezbyt skomplikowanego przedwzmacniacza który by pasował pod TDA i który mógł by wykonac początkójący elektronik.

Pozdawiam

A po co Ci przedwzmacniacz? Zwiekszasz wzmocnienie petla sprzezenia zwrotnego TDA i po sprawie. Standardowo jest to 22kom i 680om co daje wzmocnienie ok33x jak dasz 330om to bedziesz mial dwa razy wieksze czyli wzrosnie o 6dB. Trzeba od razu wymienic 22u na 47uF.
    A jak chcesz wiedziecz czy osiagnales pelna moc to trzeba dorobic wskaznik clip najproscie jak sie ma TDA7294S albo TDA7294. Jak masz zwykly to wystarczy podlaczyc do wyjscia zenerke leda i rezystor, zenerka o napieciu jak napiecie trafa.

Skomentuj

napięcie trafa czy moze troche mniej jak napiecie zasilania??

Skomentuj

TDA7294S albo TDA7294
        Irek miał chyba na myśli TDA7293 bo TDA7294 nie ma Clipa :)

Skomentuj

Powoli. Niechciałbym zepsuć tego wzmaka. Czytałem coś o zwiększaniu tej pętli, czyli mam dać zamiast 680R - 333R tak? a to ma być normalny mały rezystorek 0,125W czy np. 1W? o Co Ci szło z tym kondensatorem 22uF na 47uF? jaki kondensator? Ten w bootstapie czy jakiś inny?
          Ja zbudowałem wzmaka z linku:
          http://www.elektroda.net/download/dl...roj/wzmacniacz akustyczny 50w.djvu

Jeżeli możecie to wytłumaczcie mi to wszystko powili, ja się dopiero uczę i poznaję zasade działania TDA. To jest chyba mój 3 albo 4 wzmak.

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam.
            Jak czytam "Ja zbydowałem wzmaka z lionku" to przypomina mi się serial Allo Allo i policjant.
            Bez obrazy, każdy robi błedy ale te po prostu sa rewelacyjne :-)
            Pozdrawiam

Skomentuj

rzeczywiscie mala pomylka wyjscie clip ma TDA7294S i TDA7293.
              A zenerka o wartosci napiecia trafa typowo 24V. Zasilanie bedzie wtedy ok 33V ale i tak siadzie pod obciazeniem pozatym na wyjsciu TDA napiecie jest o 4-5V nizsze niz zasilanie dlatego sprawdza sie zenerka o wartosci napiecia trafa.

Rezystor 330om 0,125W a 47uF zamiast 22uF to ten ktory jest w szereg z tym rezystorem.

Skomentuj

Dobrze. Dałem rezystor 330R ale nie zmieniłem kondensatora, myślałem że to ten w bootstapie i dałem zamiast 22uF – 47uF/160V bo taki gość miał, ale to chyba nic się nie stanie, wkońcu gra nadal całkiem przyzwoicie. Co dała by wymiana tego kondensatora z 22uF na47uf?

Pozdrawiam

Skomentuj

ech ze ja takich podstaw musze uczyc..
                  680om i 22uF wyznaczaja dolna czestotliwosc graniczna jak zmniejszych rezystor na 330om to dolna czestotliwosc sie zwiekszy czyli pogorszy sie bas. dlatego trzeba od razu zwiekszyc pojemnosc tego kondensatora.

Skomentuj

Czaruję...