Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenia transformatorów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenia transformatorów...

Witam wszystkich,
    mam pytania
    - czy można łączyć trafa równolegle??
    - czy z połączenie 2 traf z uzwojeniem pojedyńczym tak aby otrzymać tak jakby 1 o 2 razy większej mocy i napięciu symetrycznym nie wiąże się z jakimiś niedogodnościami itp??
    Z góry THX za odpowiedź....
    (oczywiście w całym poście mowa o łączeniu takich samych traf....)

Trafa muszą być identyczne. łącząc róznolegle prąd się podwaja. Szeregowo - napięcie.

Skomentuj

Napisałem wyżej że o takie same trafa mi chodzi....:)
      Pozatym jak podłączysz 2 trafa szeregowo to nie podwoi się napięcie - spadnie, na dla 2 traf 24VAC będzie to ok pare voltów.....

Skomentuj

Nie polecam.
        nigdy nie ma sytuacji ze trafa dają to samo napięcie.
        A soko napiecie nie jest to samo to popłynie prad zwarcia.
        Ważna jest biegunowośc (czyli poczatki i końce uzwojeń)
        Pozdrawiam

Skomentuj

Ale głównie chodzi mi o to czy z 2 traf z pojedyńczym napięciem da sie zrobić jakby 1 o 2 razy większej mocy i napięciu symetrycznym.....

Skomentuj

tak laczac np. 2 identyczne trafa 100 w szeregowo (uzwojenia wtorne) bedzies zmial zasilanko 200 w.

Skomentuj

Dokładnie tak jak napisał JAREK

Uzwojenia pierwotne wpinasz do sieci tak jakby to były 2 niezależne trfa.
              Uzwojenia wtórne łączysz szeregowo. Punkt wspólny to masa.

Tylko nie pomieszaj końcówek - zwróć uwagę!!! na to że jak podepniesz odwrotnie pierwotne jednego z traf względem drugiego to na wtórnym faza też się odwróci o 180 st. Uważaj bardzo podczas rozruchu, bo bez bezpieczników możesz usmażyć trafa tej mocy (ok. 100VA) w kilka sekund.

Generalnie nie powinno być problemów, nawet mała niedokładność (nieidentyczność) traf nie powinna stanowić problemu. Gożej by było jakbyś łączył równolegle dla uzyskania większego prądu - wtedy liczą się ułamki woltów, ułamki omów, a nawet identyczność rdzeni traf.

Skomentuj

na początku dla bezpieczeństwa podłącz te trafa (do sieci) przez żarówkę...

Skomentuj

U mnie działa taki komplecik z 4 szt po 50 VA bo nie mam czasu jechać po trafo 2x22V.Wziąłem od oswietlenia 11,5V w szereg 2 na gałąź i działa już chyba ze 3 miechy.Tylko buczą niemiłosiernie jak wzmakowi troche "chleba" dam.

Skomentuj

Czaruję...
                  X