Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zimny wzmacniacz :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zimny wzmacniacz :)

witam mam małe pytanie do obeznanych w elektronice mianowicie zrobiłem suba, no jeszcze muszę go okleić, na dwóch alphardach lw100 8omów równolegle czyli jakieś 160 W
    4 ohm, buda 70l teraz przejde do sedna sprawy podłączyłem to wszystko do wzmacniacza forte 101s dostałem go kiedyś od kumpla wzmacniacze te były stosowane do radiowęzłów
    nominalnie ma 100W 4 ohm chyba na mostku jedna końcówka jes padnięta ma w tej chwili jakieś 40 W chyba i po kilku godzinach grania radiatory i tranzystory są praktycznie zimne a basik jest całkiem fajny mam pokój około 30 m2 i czuć go na żołądku
    a jeszcze jedno wywaliłem z niego wszystkie przedwzmacniacze i sygnał z komputera SBLive idzie prosto na końcówkę mocy
    czy można z tego wzmacniacz wykrzesać więcej mocy

no to sprawność ma ze 100%, sprawdź czy się czasem nie robi zimniejszy to będzie ze 120% :P
    a na poważnie - napraw ten drugi kanał i znów będziesz mógł uzyskać pełną moc bez zbędnego wydziwiania.

Skomentuj

Jak są wydatne radiatory to czemu nie. Zresztą te 40W w porównaniu do np. 300W to straty są niewielkie.

Skomentuj

nie wtym problem wiem że jak kiedyś uruchomie drugi kanał będe miał 100 W . Ale czemu ten jeden kanał się nie grzeje, no może po od napisania pierwszego posta i wypiciu kilku piw radiator zrobił się letni ale co gorsze mam wrażenie że sub gra coraz ciszej

Skomentuj

Za dużo pijesz :) Juz po kilku piwach zaczoł grać ciszej? CO bedzie jak flaszke strzelisz :)

Skomentuj

he rano wszystko wróciło do normy chyba te piwa przytępiły mi słuch :) no ale dziś szykuje się następna impreza i suba plus kolumny będe musiał wystawić do ogrodu,
            może podłączyć jakiś przedwzmacniacz ?
            na szczęście w promieniu 1km nie mam żadnych sąsiadów,
            może powiem coś więcej o tym wzmacniaczu ma dwa trafa po 90W, 6 kondensatorów po wył. z sieci gra jeszcze przez 30 s :) no i końcówka mocy a właściwie dwie a każda składa się z dwóch radiatorów, a na każdym po dwa tranzystory jeden większy to Tesla
            k0502 a drugi mniejszy BD255 i teraz niewiem czy warto coś znim robić czy kupić coś na tda
            pozdrawiam

Skomentuj

na szczęście w promieniu 1km nie mam żadnych sąsiadów,
              Stary skąd Ty sie nazywasz, bierzemy sprzęt i jedziemy do Ciebie.

po wył. z sieci gra jeszcze przez 30 s
              Masz jakies kosmiczne komndensatory, albo wzmacniacz pobiera bardzo mało prądu - może to 0,4W

Skomentuj

zapraszam można hałasować do bólu :)
                a kondensatory mają po 2200uf i 1000uf 63v

Skomentuj

hmmm moj wzmak na OPA549 w mostku ma filtrowanie 4 x 6800u i po wylaczeniu zasilania gra jakies 5 s... czegos tu nie kumam

Skomentuj

hmm p3a gra u mnie gralo jakies...hmmm 7-9 sekund potem cisza i nagle gra glosno przez chwileczke(ulamek skeundy) i jakis elektroniczny dzwiek :P(jak z matrixa) i cisza juz calkiem,za pierwszym razem jak wylaczylem 3a to myslalem ze to nieta wtyczka<lol>

Skomentuj

może to 30s to z bardzo dużym :).....
                      albo w tych wartościach kond paru zer brakuje....:)

Skomentuj

a moze to po tych piwach tyle wyszlo ?

Skomentuj

te 30s to tak przykładowo teraz zmierzyłem dokładnie i gra 10 apotem jeszcze 7s pierdzi :) a tych kondensatorów jest 6 jeden odłączony czyli 5 jest podłączonych a wartości spisałem tylko z dwóch co jest na innych to niewiem bo niechce ich rozkręcać
                          dobra dziś już nic więcej nie będe pisał zaraz zaczynamy gila
                          wymyślcie coś z tym moim wzmacniaczem a ja wypije wasze zdrowie :)
                          pozdrawiam

Skomentuj

apotem jeszcze 7s pierdzi
                            Zrób sobie układ odłąączania kolumn na przekaźniku.

Skomentuj

pozwole sobie cos napisac - dawno mnie tu nie bylo ale wpadlem i widze ze ktos ma fotrte 101 s :P

mialem dwa takie wzmaki - powiem tak - nie bardzo rozumiem jak Ci wzmacniacz gra jak uwazasz ze on wogle gra - gdyby byl uszkodzony jeden kanal to by Ci tylko pierdzial i tyle (to wynika z konstrukcji tego wzmacniacza) on nie moze grac przy polowie elementow...

a ze Ci sie nie grzeje ? norma - bo ten wzmacniacz jest dobrze zaprojektowany a Ty pewnie nie wykorzystujesz jego mocy i tyle. Proponuje Ci zaniesienie go na korekcje pradow spoczynkowych do jakiegos servisu audio...

Skomentuj

[code]uwazasz ze on wogle gra - gdyby byl uszkodzony jeden kanal to by Ci tylko pierdzial i tyle (to wynika z konstrukcji tego wzmacniacza) on nie moze grac przy polowie elementow...[/code]
                                spalił się prawdopodobnie tranzystor na jednej końcówce i wtedy faktycznie niegrał, ale
                                dałem go do zrobienia kumplowi on poodłanczał wszystkie niepotrzebne kable :) i inne zeczy i teraz gra na jednej końcówce druga jest całkowicie odłączona .
                                [code]pewnie nie wykorzystujesz jego mocy i tyle[/code]
                                to ile on ma tej mocy, dwa głośniki po 80W to mało dla niego

Skomentuj

Zamieszczone przez mura
                                  dałem go do zrobienia kumplowi on poodłanczał wszystkie niepotrzebne kable :)
                                  Hmmm dales go zrobienia czy do z*ebania i czy ktore sa niepotrzebne kable we wzmaku ?

Skomentuj

ten wzmacniacz był stosowany w radiowęzłach zostały usunięte dwa trafa przez które szedł sygnał na radiowęzeł, wszystkie wejścia, korektor, i przedwzmazniacz , trochę niepotrzebnych kabli jednak było

Skomentuj

Czaruję...
                                    X