Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka moc -Yamaha 430 ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To czy standard rosnie czy sie podnosi to mozna by polemizowac, technologia wykonywania IC oraz elementow biernych na pewno idzie do przodu ale niestety rynek jest bezlitosny i producenci musza osiagac okreslone parametry jak najnizszym kosztem. Dzisiejszy amp 5.1 lub 7.1 napakowany jest elektronika, obrobka cyfrowa daje znac o sobie. Jak masz mozliwosc to posluchaj sobie jakiejs integry onkyo a pozniej amplitunera z DSP roznice odczujesz sam.
    Generalnie to jedno gra ladnie i drogie tez gra ladnie dla niektorych to wcale nie ma znaczenia co jest sercem systemu w domu. Tym bardziej jak sie ma np do napedzenia jakiegos stx w domu to czasami to 80W wyciskane z siodmymi potami jest niewystarczajace.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Chwila, kto tu mówi o DSP?
      Ja mówię o ampli DD w trybie stereo. A DSP to można włączyć nawet do wzmaka stereo za duze pieniądze.
      Jesli mówie o trybie stereo to bez dsp i innych upiękrzaczy, korektorów węży.
      Czym wtedy rózni sie taki tor od toru wzmaka stereofonicznego?
      Pozdrawiam

Skomentuj

Oszczednosciami w torze audio, zerknij sobie do wnetrza integry onkyo a do amplitunera 5.1. Amplituner do kina domowego zostal stworzony do kina domowego a nie do stereo, moja obiektywna ocena z odsluchowego porownania yamahy rxv450 (ktora i tak zla nie jest) jest taka ze niestety blado wypada przy wzmakach w/w firmy.

Skomentuj

No to fajnie ale co to sa za oszczędności?
          z tego co mi się rzuca w oczy to rodzaj regulacji głośności (który rzeczywiście nie jest tak obojętny jak potencjometr) i troszkę więcej przełączników (potrzebnych do ominięcia róznych sekcji niepotrzebnych do odsłuchu stereo)
          Poza tym im mniej elementów tym lepiej dla dzwięku wiec jesli oszczędnosći to chyba dobrze.
          Może to kwestia brzmienia? pop prostu Ci ono nie pasuje.
          Nie che mi sie wierzyc w teorie oszczedności. Sprzet High End czesto zbudowany n a tych samych elementach jest kilka krotnie droższy. Nie przecze róznicom, one są! ale czy az tak spektakupalne aby jednym ruchem dłoni skreślać wszystko co wielokanałowe. Moim zdaniem Nie!.
          Pozdrawiam

Skomentuj

Tak sobie porównywałem specyfikacje amplitunerów najnowszej linii Yamahy i Harman-Kardon na rok 2005 i odkryłem dość dziwną rzecz: u Yamahy podawana w specyfikacjach moc na jeden kanał jest ogromna (i przy 4 i przy 8OHm) a moc pobierana przez sprzęt jest malutka. Przykład: RX-V550 podawane wszędzie 6x90W@8Ohm, a moc pobierana z sieci to 360W. W prostym przeliczeniu za cholere nie wyjdzie tyle na kanał gdyż nawet gdy nie uwzględnimy strat mocy na wszystkich elementach zamienianych na ciepło to 360W/6=60W. Wychodzi 60W na kanał a przecież żadna końcówka mocy nie oddaje tyle mocy co pobiera więc pewnie w rzeczywistości bedzie ciężko z tego ampli wycisnąć 50W na kanał.
            W porównaniu specyfikacja amplitunera Harman Kardon AVR 135: 6x40W@8Ohm, moc pobierana z sieci: 540W więc 540W/6 = 90W więc nawet odliczając straty mocy byłoby więcej niż podawane 40W na kanał czyżby Harman zaniżał moc swoich amplitunerów ?

A może to Yamaha wałuje na całej linii z mocami swoich amplitunerów a Harman podaje rzeczywistą moc na wyjściu przy uwzględnieniu wszelkich strat i przy prawie zerowych zniekształceniach ?

Bardzo chętnie bym posłuchał opinii fachowca który rzeczywiście orientuje sie w amplitunerach i ich parametrach...

Skomentuj

ditomek
              Jak masz w amplitunerze Nichicony Black Gate, 2sc2922 + para sankena, Wimy , wieksze niz normalnie trafko itp to znaczy ze oszczednosci przy amplitunerze nie bylo. Zrob fotke jakiegos ampli 5.1 wewnatrz a ja wzamian zamieszcze fotke mojej Yamahy.

Skomentuj

wiec tak -yamaha podaje np.5*100W
                tzn.ze jest tam piec identycznych koncowek- kazda z osobna potrafi wyciagnac 100W,ale razem nigdy 500W.niestety jest to oszukiwanie naiwnych klientow.
                moc powinna byc podawana dla wpelni wysterowanych wszystkich koncowek.
                np. dla yamahy rx-v750 rozklad mocy wyglada tak:

1 kanal 8 ohm-112W
                2-----------------104W
                3-----------------99W
                4-----------------89W
                5-----------------76W!!!

uczciwie byloby napisac 5*76W, ale 5*112 wyglada ladniej przeciez i jest poniekad rawda!na nieszczescie robi tak nie tylko yamaha-pozostale gro producentow audio rowniez.
                na usprawiedliwienie mozna dodac,ze w kinie domowym nigdy wszystkie kanaly nie graja tak samo obciazone w tym samym momencie

Skomentuj

Aha to już wiem na czym polega chwyt z mocami :)

Dalej nie wiem czemu u Harmana te moce są zaniżane ?

No a co do stwierdzenia ze w systemie 5.1 nigdy wszyskie kanały nie są obciążone to sie nie zgodze - zależy do czego sie te 5.1 używa. Filmy, gry i filmy w systemie dźwieku przestrzennego rzeczywiście nigdy nie graja wszyskimi kolumnami naraz i tak samo lecz gdy do akcji wkacza emulator dźwieku stereo na 5.1 (w przypadku MP3 lub filmów DivX i XviD) to gra on wszystkimi kolumnami łącznie z centralem - co oznacza że jak wchodzi w utworku basik to grają go wszystkie kolumny równocześnie :) (opisany przykład na Sound Blaster Audigy 2 ZS z włączonym CMSS 3D w konfiguracji "Stereo Surround" gdzie nie są dodawane żadne efekty a jedynie sygnał jest rozdzielony na wszystkie kolumny)

Skomentuj

no tak ,ale w dalszym ciagu nie leci tam to samo we wszyskich kanalach ,inaczej nie bylby to procesor a rozgaleznik:)
                    zawsze sa jakies przesyniecia czasowe itp. na tym chyba polega audioprocesing
                    pozatym nie sluchasz sinusoidy a muzyki(dzwiekow)
                    no chyba ,ze sie uprzesz i zewrzesz wejscie wzmacniacza z masa:))

Skomentuj

Według filozofii systemu "Stereo Surround" dźwięk z kanałów przednich idzie na tylne w niezmienionej formie (bez przesunięć, opóźnień itp.) a na central dźwięk który jest identyczny w kanale prawym i lewym (żeby nie popsuć efektu stereo) :)
                      W praktyce chodzi o to że basik jest w każdej kolumience

Dalej ciekawi mnie co z tym Harmanem bo zainteresowały mnie te amplitunry - niby mała moc wyjściowa ale potężna moc pobierana a do tego jakaś rezerwa prądowa 35A hmm nie wiem "z czym to się je". Na przykład modelik AVR 335 ma pobór mocy 890W a na kanał jedynie 55W @8OHm dziwne ?

Interesuje sie nimi bo następny ampli chyba będzie Harmi oczywiście nie prędko :)

Skomentuj

OK skoro tak mowisz wierze na slowo ,ale zaloze sie ze kanaly tylne sa choc o drobinke ciszej

w niedziele kolega odda mi moja plyte z testami z AUDIO to podesle ci na majla pdf-a z testem jakiegos harmana,moze troch Ci sie rozjasni-przypomnij mi tylko na privie bo zapomne:)

[ Dodano: 2005-07-15, 00:51 ]
                        moc mocy nierowna
                        np.diora ws-442 i radmor 5412 moc 2*35W tu i tu. jednak radmor zjada diore na sniadanie.tam gdzie diora konczy to radmor dopiero zaczyna sie bujac.odczuwalna glosnosc i brak znieksztalcen przy tej samej pozycji galki galki glosnosci zdecydowanie przemawia za radmorem.wystarczy jednak tyko zdjac pokrywy radmor-trafo jeszcze raz takie jak w diorze i jeszcze raz taka pojemnosc.

Skomentuj

FPPfan, jaka ten wzmacniacz ma moc maksymalna?

Skomentuj

Harman Kardon AVR 335:

http://www.harmankardon.com/specific...35/230&sType=C

To są wszystkie parametry jakie podaje producent :)

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: czemu to cholerstwo żre 118W w stanie spoczynku :/
                            Załączone pliki

Skomentuj

hyhyhy jakby u nas 4litry benzyny kosztowaly tyle co butelka coli , to robilibysmy wzmacniacze z poborem 500W w stand-by :)))

moze zaoszczedzili na dodatkowym trafie wlasnie do czuwania

Skomentuj

eee firma która uchodzi już za Hi-End by oszczędzała na podstawowych elementach ? Eee nie wydaje mi się - ale przyczyna takiego poboru jakaś musi być :) Jakby to była jakaś wada techniczna to by w specyfikacji to zataili
                                Tak czy siak jednak taki pobór mocy do najmilszych rzeczy nie należy bo u nas prądu za darmo nie rozdają :/
                                No ale jak kogoś stać na taki ampli to i na prąd pewnie też

Skomentuj

FPPfan, przeczytaj uwaznie materiały zawarte na stronie Dolby Labolatories.
                                  Przestaniesz pisać wymyślone i zupełnie nieprawdziwe rzeczy na terat technologii dzwieku przestrzennego.
                                  Ale w skrócie to (DPL) kanał tylny (choć zasila dwa głosniki) to róznica L i P , odfiltrowana na pewny zakres czestotliwośći, i przeuszczona przez matryce Pro Logic.
                                  No ale jak mówiłem to tylko skrót - reszty poszukaj sam.
                                  Tylko w warunkach lab. jesteś w stanie obciązyć w ampli wszystkie kanały na raz tak samo.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

A kto powiedział że przy emulacji CMSS 3D sa używane jakiekolwiek kodeki i matryce kina domowego. Tam nie są wprowadzane żadne efekty - jedynie rozdzielany jest sygnał audio z stereo na 5 kanałów i podawany na wszystkie wyjścia analogowe które to zaś podaja na wejścia analogowe w ampli przy właczonej funkcji 6CH INPUT w której to amplituner nie wprowadza żadnych modyfikacji w dźwięk a jedynie zamienia się w wielokanałowy zmacniacz. Przy korzystaniu z SPDIf rzeczywiście wtedy sygnał przechodzi przez filtry dźwieku przestrzennego wbudowane w amplituner których nie da się pominąć i jest pomodyfikowany (sprawdzałem podczas odsłuchów - porównywałem obydwa sposoby).

Skomentuj

No tak, ale przecież słuchasz muzyki a nie generatora sinus.
                                      Jesli będziesz szukał wzmaka który będzie aż tak sprawny energetycznie to możesz sie zawieść. I to niezależnie od półki cenowej jaką będziesz przetrząsał. Ideał jest nieosiągalny. Wydana kasa jest niespólmierna do osiągniętch rezultatów. To nie jest liniowa zalezność. Po co Ci tak Idealne urządzenie? Przeciez i tak powyżej jakiegoś pułapu nie ma różnicy w odsłuchu.
                                      ja kiedyć też się oburzałem ana firmy ze robia ludzi w trąbę. Ale teraz uważam ze to tak naprawde nasza naiwnośc każe nam wierzyć w to co widzimy (5x100W na pudełku) i nie zastanawiać sie nad tym dalej.
                                      czy naprawdę komuś jest potrzebnych tych 100W w każdym z pięciu kanałow na raz?
                                      Oczywiście że nie.
                                      Taka moc to w kinie, na ogromnej sali a nie w domu.
                                      Pozdrawiam
                                      PS zapraszam do zapoznania się z ofertą firm nagłaśniających sale kinowe (google) zobaczycie jaki tam jest sprzet.

Skomentuj

Oki zgodzam sie z tym że super hiper moce w domu potrzebne nie są (a szczególnie w przypadku gdy ma się pokoik 7m^2). Chodzi mi głównie o to żeby się basik nie dusił przy niższych zejściach jak to ma miejsce przy moim teraźniejszym ampli (albo mam włączony gdzieś na drodze sygnału karta dźwiękowa -> ampli jakiś cholerny filtr tnący bass albo ten ampli ma gówno a nie moc).

No i jeszcze dalej mnie nurtuje kwestia związana z tak dużym poborem mocy w tym Harmanie: czy to poprostu z powodu bardzo mocnego trafo (890W) - gdzieś czytałem że trafo nawet na "biegu jałowym" żre jakieś 10 - 15% swej mocy (wtedy by się te 118W zgadzało) ?

Druga sprawa: czy ktoś może mi wyjaśnić na czym polega ta rezerwa wysokoprądowa w ampli ?

Skomentuj

Jesli hodzi o hermana to masz racje trafo na biegu jałowym ciągnie prad, a duze trafo ciągnie go dużo.
                                          Rezerwa prądowa ? Hmmm...
                                          Ostatnio na wzmaku samochodowym alpiny widziałem napis "PWM bla bla bla technology".
                                          Totalny bezsens przecież kazdy wzmak (zasilacz opiera sie na tej technologii) . To tak jakby chwalić sie ze się ma kondensatory elktrolityczne w torze. Rzecz oczywista.
                                          Z tą mocą to moze dlatego herman tak sądzi bo mocne trafo zastosował?
                                          Nie sądzę zeby w obwodzie znajdowały się jakieś specjalne róznice.
                                          Po prostu taki konfig.
                                          Jak zapewne wiesz trafo możesz dobierać na dwa rodzaje: albo idziesz w stronę zapewnienia wysokiego napiecia albo prądu (w granicach tej samej mocy) moze oni wybrali duzy prąd.
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X