Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z RIAA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z RIAA

Witam forumowiczów. mam mały problem z przedwzmacniaczem RIAA w mojej Diorze WS354. Podłączyłem gramofon i gra to jako tako. Na innym przedwzmacniaczu słychać więcej tonów wysokich, a na mojej diorze to tak, jakby pow. 8, 10 kHz już nic nie było. Poza tym gdy przychodzi impuls basu (mam Vinyla z Techniawką) to wyraźnie słychac trzeszczenie na wysokich częstotliwościach. ten sam efekt występuje także, jesli średnie tony są bardzo mocno słyszalne (najgorzej dla 4 kHz).
    Wzmacniacz operacyjny w Diorze to Ne532 (chyba 10 MHz), czyli na jeden kanał tylko jeden operacyjny, a optymalnie to 2 powinny być... Mozę to być wina tego, że wzmacniacz ten ma bardzo duże wzmocnienie ustalone przez sprzężenie zwrotne (gdyby miał wzmocnienie na 100 to tylko 10 kHz), przez co brakuje mu pasma do przeniesienia sopranu?? Na jaki inny mógłbym go wymienić, żeby grało to lepiej??
    Pozdro.

Jak głośno sluchasz? Masz włączone loudness i odrręcona niskie wysokie na full? Wzmacniacz się przesterowuje i obcina.

Skomentuj

Ale jak słucham z CD to moge dać jeszcze głosniej i niczego nie obcina. Problem jest tylko na wejściu gramofonowym.

Skomentuj

A jakie teraz ma wzmocnienie? Czy naięcia zasilania wzmacniacza operacyjnego są właściwe? Może ten układ jest uszkodzony. A może to jednak wina wkladki gramofonowej? Spróbuj podłaczyć inny zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy, jeśli mozesz takowy gdzieś pożyczyć.

Skomentuj

jakie ma wzmocnienie to jeszcze nie weim. Sprawdze po zakończeniu sesji. Jak podłączyłem pod przedwzmacniacz z Zodiaka, to wysokie grają o niebo lepiej, ale gdzieś wysechł elektrolit i jeden kanał basu nie przepuszcza :(
          I tak mam zamiar wymienić tego NE na inny, bo ten to już stare czasy i napewno parametry na dzisiejsze czasy ma przeciętne. Doradźcie jakiś fajny (2 operacyjne w obudowie DIP-8), tylko nie tego do telewizji co ma 250 MHz :)
          Pozdro

Skomentuj

NE5532 jest dobry. Potem są już OPA2604, LM833, w szczególności powinien się tu sprawdzić NE2320 (tani, małe szumy). Różnicy wielkiej nie będzie. Raczej powymieniałbym eletrolity - tak mi się właśnie przypomniało po tym wpise o Zodiaku.

Skomentuj

Czaruję...
            X