Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MIVOC AM 120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MIVOC AM 120

Jestem w trakcie kompletowania czesci do suba lacznie z modulem ktory by go napedzil. Ogolnie dosc trudno dorwac cos w przystepnej cenie co bedzie mialo powyzej 100W. Znalazlem modum Mivoc AM 120 niestety w necie jest dosc malo informacji o nim.
    Teraz mam go juz w domku wiec moze to co tu napisze sie komus przyda.

Dane
    - 120W RMS / 250W max
    - filtr aktywny 40 - 180Hz
    - subsonic na 25Hz
    - podbicie + 3dB na 33Hz
    - odwracanie fazy 0 -180st
    - automatyczne wlaczanie
    - obudowa zamknieta (grubosc pokrywy okolo 2 mm z profilami wzmacniajacymi z plastiku)
    - wielkosc to 25x25cm
    - reszte powinny chociaz w czesci wyjasnic zdjecia.

Ogolnie wykonanie na 5+. W srodku malo kabli wszystko ladnie poukladane itd.

Zdjecia sa wykonane przy zdjetej tylnej pokrywie.

Panel:

Elektronika:

Hmm trodno powiedziec ile trafo ma. Kondensatorki w zasilaniu mogly by byc zdecydowanie mocniejsze.

Co do brzmienia.... ....Docelowo bedzie on napedzal glosnik GMS9250 110W/300W. W tej chwili gra z subem na CW1002C w 70l zamknietej.
    Mialem wczesniej TDA i musze powiedziec ze slychac roznice. Bas jest nizszy i mniej dudniacy. Ogolnie to jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.

...no wlasnie zapomnialem dodac. Modul ten kosztuje okolo 580zl na stronce mivoc.pl ale ta sama osoba ktora zajmuje sie ich sprzedaza ma tez moduly z demontarzu za 290zl ...tyle w kazdym razie ja placilem. Wiem ze allegro byly tez dostepne uszkodzone bo buczace moduly am 80 chyba za 130zl. Tez sie nad nimi zastanawialem bo praktycznie ustarka w wiekszosci przypadkow sprowadzala by sie do zmiany kondensatorow.. ...nestety dla mnie byly troche za slabe.

Jakoś w tą moc producenta nie bardzo wierzę.
    Zmierz napięcie zasilania na kondkach 6800uF podczas pracy pełną mocą .
    Czy glosnik jest w wersji 8 czy 4-ry ohmy?

Dołożenie elektrolitów nic nie da.

Skomentuj

napiecie to +-42V. Glosnik 4ohm. Problem mam tylko z jego zabezpieczeniem termicznym.

Skomentuj

Za słabe trafo :(

Skomentuj

rubens: Niby dlaczego?

Skomentuj

sprawdź ile wynosi na pusto zasilanie wzmaka i ile siada pod max. ( sztucznym) obciążeniem
            Oscyloskop + generator prawdę Ci powie :)

Skomentuj

rubens, ...w jaki sposob majac podane napiecie zasialania i rezystancje glosnika stwoerdziles ze trafo jest za slabe?

Oscyloskopu nie mam a zasilanie przy maks glosnosci jest nadal w przyblizeniu rowne 42V.

Skomentuj

A ile to pobiera w stanie czuwania? Bo pewnie rachunek za prad Ci wzrosnie :)
                Ale fajne tranzystory Toshiba. Recommend for 80W High Fidelity Audio Frequency Amplifier Output Stage.

Skomentuj

oki pytanie z innej beczki... ..jaka skutecznosc moze miec tez wzmacniacz?

Skomentuj

-irek ujął sedno sprawy :)

Znając prawo Ohma , podstawy budowy wzmacniaczy i tochę doświadczenia można sporo wydedukować .

Mój sceptycyzm jest z tąd że naprawiając wzmaki od subów , aut i domowych HI-FI tych mniej renomowanych marek nigdy nie spotkałem się z trafem na wyrost lub wsam raz.
                    Np. pewna firma produkująca wzmaki car audio podała 4x250 W RMS a przetwornica dawała napięcie 2x32V ( elektrolity były na 35V max. )

Nie martw się.

Tak naprawdę to jeśli jesteś zadowolony z tego wzmaka to jest nieważne czy jest to MIVOC , BOSHMAM czy inny sprzęt.

Kupiłeś go dla siebie i to jest najważniejsze że spełnia Twoje oczekiwania.

Skomentuj

Modul juz kupiony, wymieniac go nie bede. Zreszta kupilem go za polowe ceny bo 290zl a za taka kwote nic lepszego nie dostane.
                      Z ciekawosci sam poszukalem dokumentacje tych tranzystorow i zgadza sie. Tranzystor zostal zaprobjektowany dla 80W wzmacniaczy.
                      Moge sie mylic ... ... bardziej znam sie na elektronice cyfrowej niz analogowej ale:
                      1. Moc wzmacniacza zalezy od rezystancji glosnika. Strzelam ze wartosc 80W jest podana dla obciazenia 8ohm. Dla 4ohm 120W jest osiagalna granica.
                      2. Zasilanie +-42V. Przy sprawnosci na poziomie 60% (chyba tyle ten wzmak moze miec) bedzie (42*0,6)^2/4. To akurat juest u mnie czysta teoria ale wydaje mi sie ze tak mozna to przeliczyc. Daje cos okolo 150W. Z tego wynika ze przy takim napieciu zasialnia 120W tez jest osiagalne.

Czy dobrze rozumuje czy sie moze myle... ...tak z czystej ciekawosci sie pytam.

Skomentuj

wektor, Moc wzmacniacza zależy przdewszystkim od zasilania.Ten tranzystor został przystosowany do 80W wzmacniacza czyli odpowiednio

80W 8R dla napięcia 2x40-42V około i 80W dla napięć 2x35V

więc osobiście nie obciążył bym tego wzmacniacza 4R bo tranzystory się mogą "skończyć" i padną.

Skomentuj

Nie ma co tu dyskutowac ile mocy moze miec ten wzmak bo to trzeba by zmierzyc. Jesli zasilanie w spoczynku wynosci +-42V to jest wielce prawdopodobne ze wzmak osiagnie 120W/4omach. Zeby osiagnac taka moc wzmak musi dysponowac amplituda napiecia wyjsciowego rowna 31V doliczajac do tego 3-4V napiecia nasycenia koncowki zasilacz musi pod obciazeniem dastarczyc 34-35V czyli napiecie przysiadzie ok 8V co jest calkiem normalne dla zasilacza niestabilizowanego.

Co do tranzystorow mocy to Toshiba robi bardzo dobre tranzystory i jak pisza ze rekomenduja je do wzmaka 80W to spokojnie mozna na nich zrobic wzmak 120W a nawet wiecej. Sporo wiem o Toshibach 2sa1943/2sc5200 ktore rekomendowane sa do wzmacniacza 100W a ja gwarantuje ze sa tak mocne ze wytrzymaja nawet 200W! To sa jedne z lepszych tranzystorow mocy ktore mozna za rozsadne pieniadze kupic. Oczywiscie uwaga na podrubki za 3,50 oryginaly w hurcie sa po ok 6zl.

Skomentuj

czy ktoś wie jak usunąć to podbicie przy 30 Hz?
                            schemat pre:
                            http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...07c32aee910a32

Skomentuj

Tam jest zastosowany subsonic o duzej dobroci czyli z podbiciem ponad 8dB przy 35hz.
                              Zeby zlikwidowac to podbicie wystarczy R16 zmienic na 68k zostanie wtedy sam subsonic o f granicznej 13hz -3dB. A jak bedziesz chcial bardziej uzyteczny subsonic to R16-47k i R17-100k bedzie wtedy 20hz -3dB.

Skomentuj

Myślicie, że warto tego wzmaka do MDS08? Teraz w promocji za 200 zł...

Skomentuj

eXe, warto, dobrze go kontroluje.
                                  I nie przejmuj się tym co irek napisał o tranzystorach w nich zastosowanych. Są wręcz identyczne jak słynne toshiby z których irek w swoich wzmakach wyciąga do 150W z jednej pary. Po prostu nie lubi konkurencji jak każdy

http://www.ee.ctu.edu.tw/material/da...heet/C5242.pdf
                                  http://www.ampslab.com/PDF/2sc5200.pdf

Skomentuj

wasik1989, no to... kupione :mrgreen:

Skomentuj

''duze'' toshiby wytrzymuja ponad 200W z pary mimo ze producent pisze rekomended 100W.
                                      Moc akurat jest bez znaczenia bo czy to bedzie 100 czy 120W to w zasadzie nie do uslyszenia.

Skomentuj

No i wzmak doszedł, jak się MDS trochę wygrzeje będe informował co i jak

Skomentuj

Czaruję...
                                        X