Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z mostkiem tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z mostkiem tda7294

a więc tak mam moduł altron al12 jest to mostek tda7294 zasilany trafem 200VA 2x24V i przy głośniejszym słuchaniu ok 50% mocy pojawia się problem po chwili grana wzmacniacz zaczyna wyadawać dziwne dźwięki (zniekształcony dźwięki i dźiwne strzelanie) i pojawają sie jakieś chwilowe wyskoie poziomy na wyjściu do tego stopnia że stx 32 wali cewką o nadbiegunki o co w tym chodzi, co może być nie tak. zeby te "usterki" w dźwięku się skończył trzeba bardzo mocno ściszyć prawie do tego stopnia że nie ma wogól nic na wyjściu. po ściszenu delikatny ustaje na moment i pojawia sie spowrotem

Radiator nie za maly?? albo moze cos nie tak z zasilaniem, jaka pojemnosc kondow na zasilaczu ?

Skomentuj

radiator ma 16cm na 10cm układy są odizolowane przez podkładke mikową i posmarowane pastą sylikonową, kondy w zasilaczy to 4x 4700uF

Skomentuj

Sprawdz temperature samych TDA podczas mocnego grania. Jesli posilniony palec zrobi psssss to jest za goraco. TDA bardzo lubia sie wzbudzac na glosnikach z duzymi cewkami co dodatkowo moze je podgrzewac. Nie wiem czy w tym wzmaku jest na wyjsciu filtr RC.

Skomentuj

jest tak gorący że się nie go dotkąć po zrobieniu ciszej temperatura szybko opada, aplikacja wygląda identycznie jak ta katalogowa

Skomentuj

yeti, to właśnie wina temperatury.Każdy TDA po nagżaniu do pewnej temperatury zacznie się "zabezpieczać" i robić takie cudactwa - to nie tylko twój przypadek :) (osobiście raz odkręcił mi sie TDA od radiatora w moim wzmacniaczu aż przy przekręceniu gałki były te stuki że membrane wyrywało.... otwarłem a tam tda luźny :).

Skomentuj

ALTON, ale zaraz po włączeniu po 3-4 sekundach grania troche dziwnie szybko i najlepsze że on nie jest przesterowany wogóle

Skomentuj

A dobrze go przykreciles do radiatora? Masz dobra paste silikonowa i dobra podkladke?
                Moze sie wzbudza co powoduje szybkie grzanie.

Skomentuj

przykręcony jest mocno pasta silikonowa H (http://www.ag.net.pl/oferta_p.html ta pierwsza od góry), podkładki to gość mi takie dał w sklepie do tego układu jak je kupowałem

Skomentuj

1. sprawdź o ile spada napięcie zasilania
                    2. najprostrzym rozwiązaniem jest podpięcie oscyloskopu i generatora

Skomentuj

ad 1 .napięcie w spoczynku 73,6V spada do ok 65V
                      ad 2. nie posiadam oscyloskopu

a pozatym to problem się sam rozwiązał jedna z kości eksplodował kupiełem nową i teraz jest ok dzięki za pomoc

Skomentuj

ze przepraszam.... tda pod 75 V? no.... ciekawe... rozumiem p3a na 60 v ale tda na 75? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                          ze przepraszam.... tda pod 75 V? no.... ciekawe... rozumiem p3a na 60 v ale tda na 75? :P
                          yeti zapewne mierzył napiecie zasilajace pomiedzy biegunami dodatnim oraz ujemnym, a nie pomiedzy + i masą, dlatego wyszło mu takie napiecie.

Skomentuj

dokładnie tak jak mówi dziejok, między + a -

Skomentuj

aha to przepraszam :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X