Mój nowy wzmacniacz na 2 mostkach LM3886 będzie w drewnianej obudowie. Tędzie w nim trafo >400VA, 40 000uF w filtracji, zasilacz symetryczny na dwoch mostkach, Alps w torze jako regulacja głośniści, selektor źródeł na przekaźnikach telekomunikacyjnych. A moja obawa ma uzasadnienie tutaj że we wzmacniaczach z metalowymi obudowami, obudowa jest dodłączona do GND czyli masy i sama w sobie ekranuje całą swoją zawartość, ale w przypadku drewnianej obudowy tak niejest. Moja jest cała z drewna oprócz frontu któy to jest wykonany z blach aluminiowej szczotkowanej 3mm. Czy ten brak ekranowanie przez obudowę wpłytnie negatywnie na dzwięk?? Obawiam sięstrasznie szumów których za nic w świecie niechciałbym usłyszeć. Co w takim razie mogę zrobić oprócz obekranowania trafa jaką puszką po konserwach ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obudowa wzmacniacza ze sklejki (z drewna) - obawa
Collapse
X
-
Folia aluminiowa załatwi sprawę. Pewni panowie u mnie w szkole mieli problem z drewnianą obudową bo im się paliły tranzystory non stop. Wystarczyło wyłożyć trochę wnętrze folią aluminiową i pomogło, koniec wzbudzania się wzmaka.
Z tego co wiem to scalaki nie mają takiego problemu ze wzbudzaniem jak tranzystory ale pewności nigdy za wiele.
Skomentuj
Skomentuj