Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

NE 107K-tranzystory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

coolombo, przekopałem net wzdłuz i w szerz.Ponoc tak musi być,tyle ze nie na radiatorze tylko na jedej z gałęzi tranów.Mój 6 zmysł kieruje mnie w strone układu odpowiedzialnego za zabezpieczenie termiczne tylko za diabła nie wiem jak TO odpiąć aby sprawdzić swoje podejrzenia.Wylutowywałem tranzystor bodaj że T11 czy cus ale nadal kicha.
    To co,do kosza z nim?(wzmakiem)

Wciąż na tym T11 mam plus zasilania,według opisu wskazuje to na uruchomienie zabezpiecznia termicznego.Jak go jeb... o ściane to chociaż tynk może ruszy.Co za debil to projektował?Chociaż by newralgiczne napięcia podał,tak to sam nie wiem czego szukać :/

Skomentuj

Z tego co pamietam to w tym ukladzie zastosowali jakies termistory. Jak dales jakis inny model to moze sie okazac ze zabezpieczenie wogula nie wlacza wzmaka.

Skomentuj

No właśnie,padł mi jeden termistor i wymieniałem go w czasie przekładki radiatora.
        Irku może rzucisz okiem na schemat i mi podpowiesz coś nie coś.Np. jak wyeliminowac to cholerne zabezpieczenie.

http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-1070.htm

Skomentuj

Witam
          Moim zdaniem tranzystory sterujące T3 i T4 są zasilane poprzez T15. W momencie zadziałania zabezpieczenia termicznego prawdopodobnie T15 się zamyka i odcina zasilanie w wyniku czego tranzystory mocy przestają być sterowane. R40 bym zostawił a zwarł T15.
          Co o tym sądzicie??
          Pozdrawiam

Skomentuj

Moze jutro znajde troszke czasu i wlutuje reszte tranzystorów i spróbuje to g**** odpalić.Na razie zmieniłem profesje-lakiernik samochodowy Choć na tym polu nie muszę szukac pomocy :P

Skomentuj

Czaruję...
            X