Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz buczy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz buczy

Zrobiłem wzmacniacz 5*tda7294 z standardowej aplikacji producenta (5*tda7294, trafo toroidalne 300W, 10 * 4700uF, dwa potencjometry podwójne 100k i jeden pojedynczy 100K). Mam problem gdy podłączam go do DVD (wyjścia analogowe) to zaczynają buczeć kolumny. Gdy podłączę jeden kanał to nie buczy, lecz gdy podłączę drugi i następne to buczy. Buczenie się zwiększa wraz ze zwiększeniem mocy na potencjometrze. Przewody łączące DVD i wzmacniacz są ekranowane. Co może być powodem „buczenia”?

petla masy? sproboj podpiac tyko + innych kanałow...

Skomentuj

jak podłącze + i mase w jednym przewodzie a w pozostałych sam + to jest ok. Ale jak zrobić żeby nie buczało przy podłączonych masach we wszystkich (pięciu) przewodach?

Skomentuj

hmmm mnie sie juz o to niepytaj heheh
        zobacz czy niemasz gdzies dziwnie puszczonej masy np. zamiast z kazdego wejscia do masy to z wejscia do wejscia do wejscia ....i dopiero do masy...

Skomentuj

podlacz masy glosnikow do masy zasilacza a nie do masy na plytkach z TDA. TDA ma osobna mase sygnalowa i trzeba by ja oddzielic na plytce zeby podlaczyc wtedy je razem. W twoim przypadku masa moze zapinac sie przez zasilacz jednak wtedy lepiej bedzie jak nie bedzie nia plynal duzy prad glosnika.

Skomentuj

Postaram się opisać dokładniej.
            Wzmacniacz to 5 końcówek tda 7294 na jednym radiatorze. Końcówki są odizolowane miką. ( Każda z tych końcówek ma wejście i wyjście audio + i -, wejście do zasilenia +35V masa -35V). Połączyłem to w ten sposób:
            Zasilanie:
            Transformator 2*24V 300W, za nim mostek prostowniczy z którego wychodzi ok. +34V masa -34V dalej są kondensatory filtrujące a następnie końcówka mocy
            Audio:
            Panel (wejście audio, do którego mogę podłączyć przewody), przewody ekranowane, dalej potencjometr logarytmiczny 100k, a następnie końcówka mocy.

[ Dodano: 2005-07-11, 11:06 ]
            Dodam jeszcze, że na płytce z tda połączone są masy zasilania i sygnału audio wchodzącego i audio wychodzącego. Czy te połączenie masy audio i masy zasilania może być powodem buczenia? Czy można odłączyć masę z zasilacza do płytki (czy coś to zmieni)?

[ Dodano: 2005-07-12, 15:57 ]
            Irek W moim przypadku masy sygnałowe i masa zasilacza łączą się na płytce Tda. Czy to jest powodem buczenia.
            Czy dobrze zrozumiałem? Czy mam odłączyć z płytki masę zasilania i masę wychodzące na głośnik i połączyć te dwa przewody z sobą?
            Załączone pliki

Skomentuj

albo inaczej ...
              ze wszystkich wejść we wzmacniaczu zmostkowa masy, i puścić je na płytki końcówek tlyko jednym przewodem ...to nie koniecznie musi być pętla masy w odtwarzaczu.... poprostu w środku wzmacniacza nie siąg każdej masy dla osobnych kanałów jednym przewodem, tlkyo zmostkuj je wszystkie i puść jednym przewodem.

Skomentuj

Tak apropo to te trafo ciut niezamałe ?

Skomentuj

no własnie tez mi się tak wydaje .... jeden TDA to 150W z sieci w porywach dla 4ohm....

Skomentuj

TDA z trudem wyciąga moc powyżej 50W przy 8R więc trafo jest jeszcze z zapasem.

Skomentuj

Dlaczego tylko 50W. W aplikacji producenta napisane jest że 70W przy zasilaniu 35V przy 8R.
                      Co do trafa to odsyłam do poprzednich moich tematów?

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=3970
                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...096&highlight=

Skomentuj

seweryn, WIerz w to a daleko zajdziesz - ciekawe jak przy 2x35V chcesz wyciągnąć 70W sinus dla 8R....

Skomentuj

Czaruję...
                        X