Zrobiłem wzmacniacz 5*tda7294 z standardowej aplikacji producenta (5*tda7294, trafo toroidalne 300W, 10 * 4700uF, dwa potencjometry podwójne 100k i jeden pojedynczy 100K). Mam problem gdy podłączam go do DVD (wyjścia analogowe) to zaczynają buczeć kolumny. Gdy podłączę jeden kanał to nie buczy, lecz gdy podłączę drugi i następne to buczy. Buczenie się zwiększa wraz ze zwiększeniem mocy na potencjometrze. Przewody łączące DVD i wzmacniacz są ekranowane. Co może być powodem „buczenia”?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wzmacniacz buczy
Collapse
X
-
podlacz masy glosnikow do masy zasilacza a nie do masy na plytkach z TDA. TDA ma osobna mase sygnalowa i trzeba by ja oddzielic na plytce zeby podlaczyc wtedy je razem. W twoim przypadku masa moze zapinac sie przez zasilacz jednak wtedy lepiej bedzie jak nie bedzie nia plynal duzy prad glosnika.
Skomentuj
-
Postaram się opisać dokładniej.
Wzmacniacz to 5 końcówek tda 7294 na jednym radiatorze. Końcówki są odizolowane miką. ( Każda z tych końcówek ma wejście i wyjście audio + i -, wejście do zasilenia +35V masa -35V). Połączyłem to w ten sposób:
Zasilanie:
Transformator 2*24V 300W, za nim mostek prostowniczy z którego wychodzi ok. +34V masa -34V dalej są kondensatory filtrujące a następnie końcówka mocy
Audio:
Panel (wejście audio, do którego mogę podłączyć przewody), przewody ekranowane, dalej potencjometr logarytmiczny 100k, a następnie końcówka mocy.
[ Dodano: 2005-07-11, 11:06 ]
Dodam jeszcze, że na płytce z tda połączone są masy zasilania i sygnału audio wchodzącego i audio wychodzącego. Czy te połączenie masy audio i masy zasilania może być powodem buczenia? Czy można odłączyć masę z zasilacza do płytki (czy coś to zmieni)?
[ Dodano: 2005-07-12, 15:57 ]
Irek W moim przypadku masy sygnałowe i masa zasilacza łączą się na płytce Tda. Czy to jest powodem buczenia.
Czy dobrze zrozumiałem? Czy mam odłączyć z płytki masę zasilania i masę wychodzące na głośnik i połączyć te dwa przewody z sobą?Załączone pliki
Skomentuj
-
albo inaczej ...
ze wszystkich wejść we wzmacniaczu zmostkowa masy, i puścić je na płytki końcówek tlyko jednym przewodem ...to nie koniecznie musi być pętla masy w odtwarzaczu.... poprostu w środku wzmacniacza nie siąg każdej masy dla osobnych kanałów jednym przewodem, tlkyo zmostkuj je wszystkie i puść jednym przewodem.
Skomentuj
-
Dlaczego tylko 50W. W aplikacji producenta napisane jest że 70W przy zasilaniu 35V przy 8R.
Co do trafa to odsyłam do poprzednich moich tematów?
http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=3970
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...096&highlight=
Skomentuj
Skomentuj