Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak 2x22w na TDA 1554. Co o tym myślicie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmak 2x22w na TDA 1554. Co o tym myślicie?

Witam!
    Zrobiłem niewielkie monitorki na GDN 14-50-8 i nie wiem jaki wzmacniacz do nich podłączyć. ledwo co sie wyrobiłem z pieniędzmy do monitorów a tu jeszzce wzmaka brak.

Zastanawiałem sie nad wzmakiem 2x22w na TDA 1554. Na www.avt.com.pl jest on za ok 35 zł.

Czekam na wasze sugestie.

jesli potrafisz trawic plytki to zrob sobie 2*lm 3886 wyjdzie podobnie(mozesz nawet to zrobic na pajaku) lub 2*tda 7294 http://www.lewandowscy.pl

Skomentuj

Może kup sobie na http://www.cartonaudio.wroclaw.pl/ramki.html "Moduł wzmacniacza mocy TDA200" za 85zł
      # zasilanie symetryczne: ą30VDC ÷ ą42VDC
      # muzyczna moc wyjściowa: 2 x 110W
      # znamionowa moc wyjściowa: 2 x 80W
      # impedancja obciążenia: 4 Ohm ÷ 16 Ohm
      # pasmo przenoszenia: 16Hz ÷ 100kHz
      # zabezpieczenie przeciwzwarciowe i termiczne
      # funkcja wyciszenia i czuwania
      Nie najtaniej ale porządny sprzęt.
      Pozdro.

Skomentuj

Tda1554 to dość dobra kość.Sam złożyłem na tym dziesiatki wzmacniaczy do kompa.Spisuje sie ładnie i co najważniejsze ma naprawde dużą moc ja na takie maleństwo :).Zauważyłem czasem ze po załączeniu pojawiałasie różnica napięcia i lekko wypychało membrane (działo sie tak raz na 100załączeń w każdej kości - czyżby wada produkcyjna?).Cena TDA1554 to około 10-15zł do tego trafo 60-80W 13V (do halogenów) do tego mostek 10A i 10mF 25V w zasilanie i naprawde fajnie zagra.Cały koszt bez obudowy to około 50zł.

Powiem ci tylko jedno.DIY to strata pieniędzy.....Jeżeli chodzi o wzmacniacze to można dostać potwora za 100-150zł.

maxdila, Policz,Kit 85 trafo 100zł kondensatory z 40zł do tego pierdoły z 20 i co ?.Cena troszke wielka.Ja osobiście zamiast bawić sie badziewiem typu tda 7294 do mocy ponoć 80W sinus wole sprzęt firmowy.Pare dni temu kupilem na allegro końcówe mocy KENWOOD BASIC M1 (2x120W sinus na 8R 2x200W 4R) za 100zł + wysyłka 16zł czyli 116zł.Była uszkodzona a naprawa zajeła mi około 3 minuty bez użycia ani jednego elementu (zimny lut koło kondensatora na wejściu , mówiono mi że kanał przerywał).Trzeba tylko wiedzieć co sie kupuje i znać sie na elektronice.......

Więc apeluje,zamiast składać te tda warto przejżeć sie na allegro i dorwać kawał maszyny za grosze.Na allegro aktualnie jest z 10 pięknych tanich wzmacniaczy które zbiorą z pola TDA7294.........

Skomentuj

a ja juz mam za soba około 10 konstrukcji na 1555 (mysle ze to niedaleko od Twojego 1554) i powiem Ci strata czasu. Te moje 1555 bas maja taki trochę kartonowy, nie wybrzmiewa. Podstawowa zaleta: zasilanie 12 V i 4 kanały w kostce. Prosta konstrukcja (w zasadzie zadnego elementu dodatkowego) sprawia ze ludzie sie decydują. jako prosty wzacniacz do kompa od biedy sie nada. jak do monitorów i słuchania bardziej poważengo niz tylko dzwieki z kompa polecam Allegro. Alton ma racje, odrobina poszukiwan to prawie zawsze ciekawe łowy, trzeba tylko cierpliwości bo nie zawsze jest coś wartego uwagi ale jak poczekasz to napewno coś znajdziesz.
          POzdrawiam

Skomentuj

no ja niezbyt znam sie na elektonice ;/ a znalazłem TDA 1554 za niewielkie pieniądze więc postanowiłem go kupić. Jak narazie na DIY elektronice nie znam sie .. ale uczyc sie zawsze mozna :)

najbardziej mi zalezało na niskiej cenie... i to gra największa role

dzieki za odpowiedzi

[ Dodano: 2005-07-13, 15:48 ]
            http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=2320 - wzmak 2 x 22w na TDA 1554
            zasilacz mam

Skomentuj

No tak tylko ze te TDA sa do zasilania samochodowego i nie bardzo dzialaja na zasilaczu klasycznym. Taki zwykly zasilacz mocno siada przy pelnym wysterowaniu dlatego moc sie zmniejsza no i te charakterystyczne latanie membrany.

Ja bym proponowal TDA2050 jest bardzo tani i dosc mocny.

Skomentuj

czyli jaki zasilacz bym musiał miec jesli chodzi o TDA 1554? W jakiej on jest cenie?

Skomentuj

jako najprostsze rozwiązanie nadaje się trafo od halogenów (nie przetwornica!!) 12 V
                  do kompa starczy 20W (mam włąśnie taki wzmacniacz) ale polecam okolice 50 W.
                  chociaż naprawdę lepiej kupic używkę na allegro.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

a cena tego trafo? około....

Skomentuj

ja dałem 20 PLN w castoramie.

Skomentuj

Bardzo tanio można od jakiegoś czsu kupić sprzęt na giełdzie samochodowej w Słomczynie. Bywa, że sprzętu jest bardzo dużo, ceny niskie a do tego wrato się targować. Jedyna wada to taka, że nie zwasze można sprzęt sprawdzić. Niedawno kupiłem starszy tuner NAD-a za 10 zł !!! A koleś chciał 100 zł ;-D. I co??? Okazał się całkowicie sprawny - piękny odbiór i dźwięk. Czasami można się nadziać na uszkodzony ale jak za te pieniądze to i na części warto .

Skomentuj

Czaruję...
                        X