Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy wzmacniacz na tda7294 podoła zadaniu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy wzmacniacz na tda7294 podoła zadaniu.

Cześć wszystkim zamierzam zbudowac sobie kolumieniki takie jak poradzili mi inni na farum
    a projekt tych kolumienek jest na stronie http://audiomania.info w dziale wasze konstrukcje
    pod nazwa Kolumny Yoshi`ego mam do was pytanie .Rozpoczynam zabawe z kolumnami i chciałbym się dowiedzieć czy wzmacniacz na układzie tda 7294 podoła temu projektowi no i czy da sie potbiąc 2 kolumny pod jeden taki wzmacniacz cz musze robić 2 zasilacze po jednym na kolumne i czy nie będzie problemu z podpieciem przedwzmacniacza do tego układu.No i czyda sie podpiąc kompa tak by odtwarzać muze .Za wszelką pomoc dziękuje

czytaj posty to sie dowiesz

Skomentuj

Więc co do mocy TDA to da się z niego wytargać jakieś 35-40 W przy 8 ohmach. Jak zwiekszysz napięcie to nawet otrzesz sie o 50 W. Starczy żeby posterować jedną taką kolumnę, ale przydałoby się trochę więcej. O dwóch takich pod jednym TDA zapomnij.
      Wykonujesz tylko 1 zasilacz, pod który podłączasz oba kanały TDA. Możesz tam podpiąć wszystko co chcesz na wejście, CD, kompa (gramofon to raczej nie zagra).
      Pozdro.

[ Dodano: 2005-07-13, 18:54 ]
      WOW. Mój setny post. Trzeba to bedzie jakoś uczcić!!!

Skomentuj

A co Yoshi napisał?, że zasila te kolumny własnie TDA7294 , nie rozumię w czym problem?

Skomentuj

A dlaczego taka niska moc? W nocie aplikacyjnej tego układu napisane jest, że:

RMS Continuous Output Power d = 0.5%:

VS = ą 35V, RL = 8ohm 70W
          VS = ą 31V, RL = 6ohm 70W
          VS = ą 27V, RL = 4ohm 70W

A wzmacniacz tda7294 jest dobry do tych kolumn (wiem z doświadczenia). Jest to układ monofoniczny czyli trzeba zrobić dwa takie wzmacniacze jeżeli chcesz mieć stereo.

Skomentuj

Seweryn masz może gg to bysmy pogadali o tych kolumnach bo mówisz że masz cos takiego

Skomentuj

Mam równiez wzmaka na TDA. Zasilam to trafem 2*19V. jak na wyjście dam mu 2 głosniki 20 cm po 4 ohmy każdy to nie starcza mocy. Przesterowuje się szybko.
              NIe napisałem że NIE ZAGRA. Wystarczy do głosnego słuchania, ale sosbiście uważam, że lepiej zawsze mieć jakiś zapas mocy. Jeżeli nie bedzie tego obsługiwał "imbecyl" który nie zwraca uwagi na dziwne charczenie po przekreceniu gałki na max to wszystko bedzie git.
              Pozdro.

Skomentuj

Hhahaha i sie dziwisz jeszcze? Trafko 19V czyli na kondzilach 24V :) , a te gloniki to podłanczasz pewnie równolegle czyli 2R na TDA , a jego minimalne obciążenie to 4R:)
                Zastanów sie co piszesz:)

Skomentuj

a jesli by potpioł te same głośniki ale każdy po 8 to uzyskał by te minimum 4 ohm

Skomentuj

Moje gg 1694849

Skomentuj

jak podepniesz równolegle to bedziesz miał 4ohm i to bedzie grało, nawet jak bys dał szeregowo to tez bedzie grało ale takie rozwiązanie jest do bani bo bedziesz miał mono. djsmol dlaczego taka niska moc?przy takim zasilaniu jak piszesz 2x19V to moze i tak ale popieram to co napisal seweryn dla 8ohm dajesz większe napięcie i jest OK. ziutostar ja bym Ci proponowal zrobic dwie takie koncówki do tego trafo 200W 2x28V i napewno zagra to przyzwoicie.

Skomentuj

na jedną kolumne idzie jeden wzmacniacz na tda7294 ale mam pytanie zgodnie z projejtem kolumn tam sa głosniki 4 ohm czyli 2 nisko tonowe i 1 wysoko tonowy i czy układ z jedną wzmacniający z kościa tda 7294 na jedń kolumne wydoli czy musze robić wzmacniacz mostkowy na 2 kościach tda i jaki przedwzmacniacz polecacie aby podpiąc te dwa wzmacniacze

Skomentuj

Dwa wzmacniacze (pojedyncze) wystarczą. Do tego transformator 2*24V 200-300W i 4 kondensatory 4700uF/50V i będzie ok. Do tego podwójny potencjometr logarytmiczny 100k(do regulacji głośności). Przedwzmacniacz nie jest konieczny, należy pamiętać że każdy przedwzmacniacz powoduje dodatkowe zniekształcenia, szumy.

Koszt tego wzmacniacza ok. 200-250zł

Skomentuj

nie musisz robic mostka pojednyncze TDA wydoli bez problemu to by grało nawet na 5W tylko chodzi o to zeby wykozystac w pełni mozliwości kolumny.Tylko w tym wszystki jest jeszcze jeden problem, nie zrozum mnie zle ale z twoich postów wynika ze jeszcze słabo oriętujesz sie w elektronice wiec moze zamiast wydawac jednak troszke kasy na wzmak który trzeba dopiero zrobic i chociaz aplikacja TDA jest bardzo prosta to na początku zabawy z elektroniką często wynikają ruzne dziwne problemy co z kolei bardzo zniechęca (pewnie wiekszość użytkowników forum wie co mam na mysli) i czasem sie zdaza ze napracowalismy sie, a w efekcie końcowym pozostajemy z pustym portfelem, nie działającym wzmakiem i nerwami wiszącymi na włosku:) więc moze na poczatek dobrym rozwiązaniem bylby zakup np.na allegro jakiegos wzmacniacza unitry np. Tosca albo cos w tym stylu gdzies tak w okolicy 2x30W a cena takiego oprzyżadowania nie powinna przekroczyć 100zł a jesli sie postarasz to cos takiego mozna nawet za przysłowiowa flaszke dostac od kogos komu nie jednkorotnie leży takie "stare radio" i jesli nie miałes wczesniej do czynienia z "normalnym sprzetem audio" to na pewno sie zdziwisz jak to potrafi zagrac, na poczatek napewno bylbys zadowolny, a puzniej dokształcic sie troche /poczytac forum i dopiero wziac sie za samodzielną budowe wzmaka.No ale to jest tylko moje zdanie zrobisz jak uważasz.POZDRO

Skomentuj

Pan_sowa dobrze prawi.Ja dodam tylko że jak wzmak diy do kolumn to tylko LM albo Mosfety.TDA jest cienki w brzmieniu środka a o górze to nawet nie wspomne.Ci co mogą porównać w real wiedzą o czym pisze.

Skomentuj

Samo zmontowanie wzmacniaka to bez problemu dam rade tylko chdziło mi o to ze nie mam jednakowego zdania na temat tego wzmacniaca jedni mówia że dobry drudzy że nie jedni że ma taka moc a drudzy ze inna chodzi o wykożystanie w pełni mozliwosci tych głosników a skoro mówicie ze wzmacniacz na mosfetach jest lepsz albo na Lm to podajcie jakiś schemat wraz z płytka do zrobienia pod taki zestawik

Skomentuj

esh0 sie chyba nie obrazi
                                  http://sparco.superhost.pl/diy/viewt...b0b0205ba8#234

Skomentuj

Polecam:

http://www.mdcs.elektroda.net/teoria/perfekcja.html

Skomentuj

Troche to nagięte.I tak na ucho wole LM-y.Tadek wyostrza góre,środek ma taki nijaki.To gołym uchem słyszy nawet moja małżonka i z kuchni trafnie ocenia na czym słucham.

Tylko bez awantur prosze,to moja opinia (i żony ;])

Skomentuj

ściągnij sobie to: http://www.elektroda.net/download/dw...acz_lm38xx.zip
                                        jest tu wszystko czego potrzebujesz do budowy tego wzmacniacza

Skomentuj

Czaruję...
                                        X