Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały problem z ONKYO TX-7700

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały problem z ONKYO TX-7700

Witam wszystkich. Posiadam aplituner jak w tytule. Problem polega na tym, że w jednym kanale w momencie gdy np. w kuchni załącza się lodówka słychać dość głośno trzaski. Czy jest to wina kondensatorów zasilacza czy czegoś innego. Nie znam się aż tak bardzo na elektronice dlatego też proszę o rade. Pozdrawiam.

Raczej sprawa sprowadza się do zakupu listwy(przedłużacza,jak zwał tak zwał) z filtrami sieciowymi.

Skomentuj

Cały czas amplituner podłączony jest do sieci przez właśnie taką listwe ( razem z kompem ). Wcześniej nie zdarzało się aby ten kanał trzaskał...

Skomentuj

listwa przeciw przepieciowa tu duzo nie da w zasadzie powinienes zaopatrzyc sie w filtr sieciowy moze byc heliona tu juz filtracja jest bardziej rozbudowana

wyjsciem moze byc takze przezucenie sie do innego gniazdka 220
        chodz jak mam byc szczery amplitunery sa urzadzeniami doskonale zabezpieczonymi przez skutkami takich ingerencji wiec moze sprawdz czy nie masz problemow w gniazdku moze jakies zwarcie z uziemieniem trudno mi tu cos mowic moj amplituner ma specjalne przylacze ktore przylacza sie do zera albo do jakiegos miejsca ja mma podlaczone do kaloryfera ;0

Skomentuj

Hehe,a zlap sie lokciem kompa i kaloryfera,potem spytaj sasiada ktory to sie tez podpiał

P.s
          niewiem jak sie zlapac lokciem no ale... dotknij

Skomentuj

A tak na poważnie, co może byc tego przyczyną???

Skomentuj

Przyczyna jest rozruch silnika w sprezarce lodowki, wczesniej sie tak nie dzialo bo silnik dzialal jak nalezy a teraz kto wie, moze przekaznik lub cos. O ile dobrze pamietam ten silnik pracuje na jednym uzwojeniu podczas rozruchu i pozniej na drogim podczas pracy (aby miec duzy moment rozruchowy - przeciez to sprezarka). Silnik taki jest obciazaniem indukcyjnym podlaczonym bezposrednio do sieci wiec czasami sie dzieja takie historie, ze uszkodzona lodowka potrafi komputer z kiepskim zasilaczem spalic (mialem juz z czym takim do czynienia). Listwy takie jak sa w sklepach to mozna sobie o kant d... .., niestety pozadna listwa kosztuje z 150zl. Fitr sieciowy z wielgachna cewka moze cos poprawi, ale standardowa listwa do komputera (taka za 50zł) to nic nie zalatwi.
              Dziwi mnie tylko ze trzaski sa tylko w jednym kanale, moze to nie ta lodowka ?
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

To nie będzie wina lodówki ani żadnej innej rzeczy. Coś poprostu chrzani mi się w amplitunerze bo nawet jak w pokoju pstrykam światłem to też trzeszczy. Dziwne jest tylko to że w jednym kanale słuchać te trzaski. K...a co to może być?? -krasnoludki??

Skomentuj

hmm Jakies smieci z sieci ~230V dostaja sie do jednego z kanalow, jakbys mial oscyloskop to byloby naprawde swietnie.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                  X