Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik 4 Ohm na 6 Ohm, da się tak???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik 4 Ohm na 6 Ohm, da się tak???

Witam!
    Mam amplituner z wbudowanym wzmacniaczem na subwoofer i filtrem dolnoprzepustowym, chciałem samodzielnie zrobić suba, znalazłem nawet fajny projekt ale jest problem: Głośnik zastosowany w tym subie to ALPHARD CW 1202 C o impedancji 4 Ohm, a mój amlituner obsługuje od 6 do 16 Ohm. I w związku z tym mam pytanie: Czy da się jakoś podnieść impedancje na tym głośniku do 6 Ohm, może przez jakiś dodatkowy moduł, który mógłbym skonstruować lub coś takiego?
    Pozdrawiam!

dodaj rezystor 2 ohm tyle ze bedzie sie na nim tra ciła czesc mocy w postaci ciepla

Skomentuj

I to wystrczy? Domyślam się że pasowł by jakiś konkretny rezystor 2 Ohmy żeby się nie spalił, ale czy oprócz tego nie ma innych minusów, np. pogorszenie jkości dźwięku, etc.???

Skomentuj

Buehuehuee...o matko :)

Daniel, a powiedz, jakiej mocy ma być ten rezystor, bo Cobi jest chyba gotów kupić taki 10W...

Skomentuj

Ja mam rezytor 2.7Ohm i 4.7ohm w jednym 50W. Ale go nie oddam bo to co chcesz zrobić to głupota. Nawet jak głośnik by miał 6Ohm to ten wzmak by Ci go nie pociągnął zapewne. On wymaga dużego pieca i taki wzmak z amplitunera go nie zadowoli.

Skomentuj

Cobi, Hmmm moze nie zwiazane z tematem ale sprawdz lepiej czy to wyjscie na suba wogole jest wzmacniane... ...najczesciej amplitunery maja wyjscie na suba aktywnego.

Skomentuj

Dodanie rezystancji szeregowej równej 50 % impedancji głośnika jest idiotyzmem - pomiając bez sensowną stratę mocy i spadek efektywności suba diametralnie pogorszymy parametry głośnika - spróbuj wyliczyć wypadkowe QTS tego Alpharada

Skomentuj

Kup sobie 8omowy glosnik i nie zadawaj glupich pytan.
                Zreszta vo za roznica jaka impedancje ma glosik jak wiekszosc firm na glosnikach 4omowych pisze ze maja 8om albo pisza ze maja impedancje znamionowa 4-8om.

Skomentuj

Czaruję...
                X