Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz do wzmacniacza samochodowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do wzmacniacza samochodowego

Zrobiłem sobie kolumny na głośnikach Tesli 120W kazda. Nie mam za wiele kasy na wzmacniacz 200zł to pomyslałem że kupie wzmacniacz samochodowy 240W 100zł i zostanie mi na zasilanie i tu się zaczyna problem bo nie wiem czy to się opłaca i poczebowałbym jakiś schemat.
    ZA POMOC DZIEKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To się nie opłaca :P jak doliczysz do tego przetworkę tudzieś trafo.. to lepiej kupić od razu normalny - za 300zł spokojnie na allegro coś wyrwiesz

Skomentuj

Zorientuj się ile kosztuje trafo, najlepsze takie toroidalne do halogenów o odpowiedniej mocy. I pewnie wyjdzie Ci na jedno, albo i drożej. Kolumny i tak słuchasz w domu i musisz je czymś zasilać więc ja bym stawiał na wzmak stacjonarny. Chociaż kiedyś qumpel na altusach (120 bodajże) rozkręcił całkiem niezłą imprezę wookół samochodu :)

Skomentuj

Za grosze można kupić 250 W zasilasz komputerowy AT, wydajmość szyny 12 V powinna być 12 A. Taki zasilacz idealnie sprawdzi się pod warunkiem że uruchomisz go z podłączonym wzmacniaczem i podanym + na REMOTE ( zasilacz nie jest przewidziany do pracy bez obciążenia ).

Skomentuj

Nie zawsze zasilacz od PC dobrze dziala bo stabilizacja jest podpieta do +5V i obciazanie samego 12V powoduje spadek tego napiecia. Zazwyczaj wystarcza obciazyc nieco 5V i jest ok.

Mozna zrobic tez zasilacz 12V o pradzie 10-20A. Stabilizator impulsowy nie jest taki drogi tylko trzeba kupic trafo odpowiedniej mocy np z typowym napieciem 2x24V. Opis takiego stabilizatora bedzie w nastepnym EDW.

Skomentuj

Czaruję...