Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo 160VA do mostka TDA7294?? Moge??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trafo 160VA do mostka TDA7294?? Moge??

Czy moge dac trafo 160VA 24V~ do mostka na TDA7294?? To znaczy wiem, ze moge, bo moge dac nawet 1VA, bo nikt mi nie zabroni - jestem dorosly :) Ale chodzi mi o to, czy nic zlego sie nie stanie, tymardziej, ze bedzie to zamkniete w subie, a nie chce go puscic calego z dymem. Wiem, ze to troche malo jak na taki wzmak. Pytanie glownie kieruje do IRKA, bo gdzies czytalem, ze dawal 150VA!!

Lepiej mocniejsze niz za slabe. 160Va moze byc.

Skomentuj

WoYtaZ,

Trafo 160W jest w zupełności wystarczające.Napisałem ci to samo na elektrodzie :)

Skomentuj

-alton 160VA to za mało

Do obliczania mocy stosuje się przelicznik moc *1,7
        Jakby nie liczyć to za mało ( sam poczytaj posty na elce).

Poza tym podczas pracy z max mocą będzie za duży spadek napięcia na zasilaczu co spowoduje zmniejszenie mocy.

Ja mam trafo 250VA i spadki są rzędu parę wolt na gałąź.

Jeśli możesz kupić większe to kup ( 200 lub 250VA).

Skomentuj

Jeżeli mostek TDA może oddać powiedzmy 150W, do tego dochodzą moce strat rzędu max 50W na kostkę. Jakie wychodzi trafo? No 250W. Tyle, że trzeba jeszcze się zastanowić co będzie tym napędzane. Bo jeżeli zwykłe kolumny, to wiadomo, że raczej nie wykożysta się tych 150W, a co za tym idzie można zmiejszyć moc trafa. Znowu do suba wypadałoby by wziąść jeszcze trochę zapasu i nawet je zwiększyć.

Trzeba jeszcze pamiętać, że 1VA nie jest równy 1W.

Skomentuj

Sporo jeszcze zalezy od napiecia trafa a szkoda ze nikt o tym nie wspomnial.
            Ja proponuje spokojnie dac trafo 150-160W z napieciem 2x24V z ktorego Mostek TDA osiagnie zadawalajace 120W/8omach. Proby ciaglego grania wykazaly ze takie trafo nawet zbytnio sie nie nagrzeje. TDA jak zwykle gorace i nie radze probowac osiagac wiekszych mocy.

rubens jak chcesz byc taki dokladny to nie pisz ze do przeliczania mocy trafa uzywa sie przelicznika moc*1,7 tylko napisz ze Ty uzywasz takiego przelicznika. Gwarantuje Ci ze nie wszyscy na swiecie tak to licza.

Skomentuj

Włąśnie dlatego pisałem 160.irek, popieram niewiem skąd ludzie sobie wzieli 150W 8R z mostka tda

Skomentuj

Może troche odbiegne od tematu ale jak już jestesmy przy mocy mostka TDA to chcialbym wiedzieć w jaki sposób miezycie ta moc?Bo z moich pomiarów i mało skomplikowanych obliczeń wyszło ze mój mostek TDA ma 187W! Od razu troche dziwne mi sie to wydalo ale tak wyszło więc pytam was jak wy liczycie/mieżycie moc wzmacniacza bo ja to zrobiłem tak:na wejście wzmaka podałem 1KHz i przy użyciu oscyloskopu zmiezylem napięcie między szczytowe na wyjściu wcześniej "podkręcając wzmacniacz" do takiego momętu aż nie zaczol zniekształcać (obcinać sinusoide) i napięcie międzyszczytowe wyszło mi 38,5V dalej skozystałem ze wzoru P=U^2/R czyli P=1474,56/8=184 cały ukaład był zasilany trafem 2x24V 200VA 2x10000uf co w praktyce pod obciązeniem daje +/-34,5V i troche za duża ta moc mi sie wydaje, może źle coś zmiezyłem?Wiec dla pewności zrobilem ten sam pomiar w szkole w obecności nauczyciela elektronik i on mówi ze wszystko jest OK, ale nauczyciele są tylko nauczycielami i tu moje pytanie jak liczyliście tą moc że wyszło wam 120W, a może ja coś źle robie?w załączniku napięcie na wyjsciu wzmacniacza podczas drugiego pomiaru.
                Załączone pliki

Skomentuj

ja na podstawie twoich danych wyliczyłem że moc to jedynie 100wat no ale moze ty jakoś inaczej liczysz :P
                  ps jeśli napięcie międzyszczytowe to 40V to RMS wyniesie jakieś 29V (wszystko zaorąglam w gore i licze w pamięci więc troche mogę być niedokładny...) a ze wzoru P=U^2/R wynika że moc to raptem te 100wat.

gratuluje nauczyciela jak z napięcia międzyszczytowego liczy moc RMS.....

i jeszcze jedno czym obciązyłeś wzmacniacz ?? jak głośnikiem to moc wyniesie jeszcze mniej bo typowy głośnik ma koło 1kHz impedancje około 2x większą od znamionowej (wynika to z indukcyjności cewki) czyli juz z 180 moc jaka się wydziela spada do 50wat.....

Skomentuj

Jak chcesz "zwiększyć" moc tego cuda to przy pomiarze podkręć tak żeby troszeczke zniekształacał. Uznaj że to niewielkie zniekształcenia i że ich jeszcze nie słychać. Moc troche "wzrośnie" :)

Skomentuj

Sound Wave dzieki za sprostowanie, tylko odrazu chce zaznaczyć ze nie"licze inaczej" tylko podstawilem (według wskazówek nauczyciela) do wzoru 38V i z tąd ta moc, nie było mowy o wartości skutecznej tego napięcia.Hmmm...według tego dokładnie wychodzi ze moc RMS mojeo mostka wynosi 88,8W fajnie-dobrze jest sie cegoś nowego dowiedzieć:)człowiek uczy sie na błędach, ale ciesze sie bo teraz wiem o co chodzi, a przyznam ze nie dawało mi to spokoju zwłaszcza ze miałem dobra opinie o tym nauczycielu ale jak widać "kto pyta nie błądzi".
                      Tylko teraz jest jesczcze taka sprawa ze jako obciązenie użyłem głośnika, więc według tego co piszesz moc wyniesie dokladnie 44W :/ tylko ze teraz to mi już coś nie pasuje czy to troche nie zamało, czy znowu coś źle robie chyba ze na samym początku podczas pomiaru zrobiłem coś źle?

Skomentuj

nie nic nie robisz źle w momęcie pomiaru wzmacniacz oddawał koło 50wat co się zgadza, ale wcale niejest powiedziane że przy mniejszym obciązeniu nie oddał by więcej (jest to nawet pewne). poprostu chodzi oto, że wzmacniacz trzeba obciązyć rezystorem o odpowiedniej mocy (w tym wypadku koło 150-200wat żeby był stabilny termicznie) i w takich warunkach podłączyć 3 oscyloskopy. jeden monitoruje napięcie trafo jeden napięcie za mostkiem a ostatni jak wygląda sinus na wyjściu. mozna to oczywiście zrobić na 3 razy przy tych samych warunkach przy pomocy jedego oscyloskopu.

Skomentuj

a ja troszke inaczej mam mostek na tda zasilany z trafa 24V i teraz pytanie czy moge podłączyć głóśnik 4 ohm czy od razu kostki sie zjarają czy zadziała wyłącznik termiczny?

Skomentuj

To ja jeszcze sie dolacze do pytania kolegi, a mianowicie: czy zmniejszajac napiecie zasilania i podlaczajac 4R glosnik uzyska sie wieksza moc, niz glosnik 8R z zasilaniem 24V~. Bo z tego co wiem, to niektorzy aby podlaczyc glosnik 4R pod w/w mostek zmniejszaja napiecie z trafa. Tylko czy to ma sens, czy z mniejszym napieciem ale tez mniejszym obciazeniu nie uzyska sie tej samej mocy co na wiekszym obciazeniu ale zarazem wiekszym zasilaniu. Jesli jednak moc bedzie wieksza, to jakie bedzie optymalne (bezpieczne dla tych scalakow) napienie??

Skomentuj

przy obciązeniu 4 ohm w mostku pojawia się problem z Imax które w przypadku tda jest dość nieskie. w przypadku 4 ohm moc będzie porównywalna do pojedynczego tda!!

Skomentuj

Czaruję...
                              X