Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przezutnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przezutnik

Potrzebuje taki uklad, ktory po podaniu impulsu na jego wejscie (impuls mam na mysli przeskok ze stanu ''0'' do ''1'' i do ''0'') to na jednym z wyjsc pojawia sie stan ''1'' a na drugim ''0''. Po podaniu nastepnego impulsu na wejscie stany na wyjsciach sa odwrotne.

http://img363.imageshack.us/img363/4...wyleasy4zg.gif

Znalazlem ten schemat ale on mi nie dziala. Po podlaczeniu kostki pod zasilanie (stab. 9V) to na wyjsciu Q, Q1 caly czas sa stany wysokie. Podawanie impulsow na wejscie nic nie zmienia. Dziwi mnie jeszcze jedna zecz, mianowicie jak zblizam palce do kostki to na wyjsciach napieicia sie zmieniaja. Niech ktos mi powie o co tu chodzi, albo zaproponuje jakis inny schemat na przerzutniku by robil to co napisalem wyzej.
    pozdro

Kostka jest chyba uszkodzona. Zrób to na CD4013 - 2 przerzutniki typu D. Wyjście /Q łączysz z wejściem D a impuls wejściowy podajesz na CLK.
    Pod układ daj podstawkę.

Skomentuj

Sprobuje na tej kostce jak tylko ja kupie.
      Z tego co widze zakres napiec zasilajacych to 3-18 V, wien 9V stabilizowane powinno byc wsam raz, bo tylko taki mam na stanie stabilizator
      Pozdro

[ Dodano: 2005-08-27, 23:04 ]
      Po zakupieniu kostki i podlaczeniu tak jak wzkazales mosze stwierdzic, iz nie dziala, tylko niech mi juz nikt nie wmawia ze znowu kostka zepsuta!

Podlaczylem tak:
      http://img320.imageshack.us/img320/4231/qqq5xq.jpg
      Na schemacie kitu J-28 tak oni zrobili wienc ja sprobowalem to samo lecz u mnie nie dziala!

Podlaczylem takze doslownie tak jak powiedziales i tez nie dziala!
      http://img357.imageshack.us/img357/8923/qq3ql.jpg

Nie mam pojecia dlaczego to nie dziala, zarowno na 4013 jak i 4027. Niech ktos mi pomoze!

POZDRO

Skomentuj

Do współpracy z przełącznikiem potrzebne są proste obwody RC, choć zwykle to działa także bez nich. Wejścia w CMOS powinny być podciągnięte rezystorem do + zasilania lub masy, w zależności od tego, które zbocze sygnału jest aktywne. Podawane na wejście napięcia muszą być odniesione do poziomu napięcia zasilania, zwłaszcza dotyczy to stanu wysokiego, a więc, np. >2/3 UCC dla jedynki, <1/3 UCC dla zera. Kompatybilność z TL zapewniona jest jeśli zasilamy układ napięciem +5V, jeśli ma ono inną wartość ni zawsze musi oznaczać ono logiczną 1, czasami może to być 0 (dla wysokiego VCC), a czasami 1 (dla niskiego). Podany na schemacie układ powinien działać. W razie problemów sprawdź w 2-gim przerzutnikiem jaki jest w układzie.
        W przypadku nie stosowania rezystorów należy wejście na zmianę przełączać między + a masę przełącznikiem, gdyż po podaniu pełnego napięcie na wejście ładuje się wejściowa pojemność tranzystora bramki i to może powodować, że tam utrzymuje się cały czas poziom wysoki i układ przestaje odpowiadać gdyż de facto nie zmieniają się na jego wejściu poziomy logiczne.

Nie dawaj więcej jak 15V bo nie wiem czy ten układ da radę przy max.18V (na jednej stronie znalazłem, że VCC dla niego 3-15V).

P.S. Stosuj podstawki i uważaj na elektrycznośc statyczną. Przechowuj układy ze wszytkimi końcówkami zwartymi razem folią aluminiową - zawinąć (można też układy wcisnąć w kawłek styropianu owinięty cienką Alu folią).
        Załączone pliki

Skomentuj

Molibden, wielkie dzieki, juz dziala

Skomentuj

Czaruję...
          X