Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz

Witam
    Mam taki o to problem-buczenie glosnika podpietego pod wzmacniacz.
    W dwoch pokojach glosnik podpiety pod wzmaka buczy natomiast w trzecim jest wszystko ok. Chodzi o czywiscie o gniazdka alektryczne. Teoretycznie wszystkie sa z uziemieniem. Co moze byc powodem tkaiego zachowania??

Wszystkie gniazdka są na "jednej fazie" ?? Bo czasami w blokach są porozdzielane. I właśnie może na tej fazie gdzie podpinasz sprzęt jest wpięte jakieś urządzenie, wprowadzające zakłucenia. U mnie np. jak włącze TV i podepne wiertarkę to się pasy pojawiają na ekranie.

Skomentuj

Mój amatorski wzmak raz buczał raz nie, w zależności jak się wtyczkę obróciło :o)
      Dziwne nieprawdaż ?

Skomentuj

przypomnialy mi sie "alternatywy" :P

Skomentuj

Ja bym sprawdził czy aby na pewno jest to uziemienie... moze też być tak że w jednych pokojach jest zerowanie a w innych jest uziemienie... zależy jaki typ sieci TNC lub TNCS bo tylko takie są w domach.
          A źródła zasilania masz takie same w każdmym z testowanych pokoi?

Skomentuj

TO buczenie nazywa się pętlą zerową. Punktem odniesienia dla układów elektrycznych jest masa, w naszym wypadku uziemienie do której jest podłaczona obudowa wzmacniacza. Jesli uziemienie kilku źródeł pochodzi z różnych profili uziemiających, może między nimi istnieć różnica potencjałów. Różnica potencjałów to oczywiście napięcie, i własnie to napięcie przebija się do toru audio poprzez prąd płynąćy między masami o różnych potencjałach. Z racji natury prądu w gniazdku sieciowym 230V przydźwięk który powstaje jest częstotliwości około 50Hz oraz czasem ich harmonicznych, czyli 100Hz lub 200Hz. To co musisz zrobić, to rozłączyć uziemienia tych urządzeń i wszystkie uziemić TYLKO w jednym punkcie.

Pętla zerowa może powstać również poprzez podłaczenie urządzeń do różnych faz, ale wówczas winna jest separacja zasilania o sygnału audio na wejściach lub wyjściach układu wzmacniacza.

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
            X