Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar mocy na głośniku - Jak ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar mocy na głośniku - Jak ?

Witam

Chodzi mi o jakies w miare proste urzadzenie lub metodę pomiarową za pomoca którego/ktorej można określić moc na pojedynczym glośniku jakim jest subwoofer. Celem tego jest obserwacja mocy glosnika. Wskaznik moze byc dowolny jednka chodzi mi o jak najprostrza i najtansza metode.

Czy da się jakos za pomoca multimertow orientacyjnie wyznaczyc moc na głośniku...?

Od razu pisze, ze nie posiadam oscyloskopu ani zadnego miernika znieksztalcen oraz nie mam do czegos takiego zadnego dostepu Sad .

Dane jakie trzeba uwzglednic pzy tym pomiarze:
    moc do 200W
    Impedancja glosnika 4Ohm
    dowolne napiecie zasilania dla miernika...

Pozdr

Hmm na starym forum, chyba Irek zamieścił taki fajny opis. Tylko to był pomiar mocy oddawanej przez wzmacniacz a Tobie chodzi o coś innego?!?

Skomentuj

Wystarczy zmierzyc napiecie wyjsciowe jakims pewnym miernikiem. Nie mozna tego zrobic przy grajacej muzyce musi byc to ciagly sygnal sinusoidalny.
      Aby wyliczyc moc trzeba podniesc zmierzone napiecie do kwadratu i podzielic przez imedancje glosnika.
      Moc znamionowa powinna byc mierzona przy znieksztalceniach ok 1% czyli przy progu obcinania wierzcholkow sinusoidy. Wprawne ucho potrafi wykryc ten fakt a objawia sie to delikatnym brzeczeniem zwiekszanie jeszcze glosnosci daje bardzo brzeczacy dzwiek bo sygnal juz przypomina prostokat. Mozna zmierzyc moc przy takim przesterowanym sygnale i bedzie to moc samochodowa.

Skomentuj

irek, chyba kiedyś podawałeś, że można to wyczuć przez słuchawki podłączone przez rezystor.

Skomentuj

ja gdzie s mialem taki generator na kompie

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Wystarczy zmierzyc napiecie wyjsciowe jakims pewnym miernikiem. Nie mozna tego zrobic przy grajacej muzyce musi byc to ciagly sygnal sinusoidalny.
            Aby wyliczyc moc trzeba podniesc zmierzone napiecie do kwadratu i podzielic przez imedancje glosnika.
            Moc znamionowa powinna byc mierzona przy znieksztalceniach ok 1% czyli przy progu obcinania wierzcholkow sinusoidy. Wprawne ucho potrafi wykryc ten fakt a objawia sie to delikatnym brzeczeniem zwiekszanie jeszcze glosnosci daje bardzo brzeczacy dzwiek bo sygnal juz przypomina prostokat. Mozna zmierzyc moc przy takim przesterowanym sygnale i bedzie to moc samochodowa.
            Taki miernik musi mieć przystawkę TRUE RMS, żeby mierzył wartość skuteczną napięcia dopiero wtedy można podstawić do podanego wzoru. Zwyłkły miernik nie zmierzy zbyt dokładnie sinusoidy, a tym bardziej zapomnijmy o pomiarzy przy 1 kHz. Oczywiscie da sie to zrobić ale na wspomnianym wyżej mierniku a taki troszke kosztuje.
            Poztym to opisany sposób mierzy moc wzmacniacza a nie głośnika.

Skomentuj

Tak tak chodzi mi o moc bardzije wzmaniacza przy danym wysterowaniu bo moc glosnikow jest mi znana podana przez producenta. Wogole caly ten zachod to po to ze masz wzmacniacz ktory dostarcza moc 2x200WRMS do subwooferow ktore maja moc 2x140WRMS czyli jest roznica 60W mocy. W wyniku tej rozmowy tutaj na forum doszedlem do wniosku ze nie da rady w taki sposob jak ja bym chcial zmierzyc tej mocy wzmacnaicz (zle sformulowalem pojecie - przpraszam za wprowadzeniew blad).

Dlatego poszperalem po elce i znalazlem cos takiego:
              "Wskaźnik przesterowania głośnika" Plega to na tym, ze dioda LED zaczyna swiecic po osignieciu przez wzmacniacz granicznej (bezpiecznej dla glosnika) mocy. Wydaje mi sie ze bylo by to przydatne w moim wypadku, tylko chcialbym najpierw zasiegnac waszej opinii na temat tego ukladu?

Skomentuj

No ale i tak pasowało by jakoś odmierzyć te 140W (no ja bym dał 120W - rezerwa musi być) Tylko jeżeli mierzysz moc wzmaka to nie podpinasz głośnika - sinusoida może po jakimś czasie skatować głośnik. Tylko podpinasz rezystory - najlepiej połączone tak aby ich rezystancja była taka sama jak głośnik. I (tu problem) rezystory muszą mieć taką moc jak wzmacniacz, albo trochę większą. Czyli 5W musiał byś użyć 40 sztuk.

Masz tu prostrzy wskaźnik, nie wiem czy tak samo skuteczny...

Skomentuj

No przedczytalem opis i wychodzi na to ze pelni on podobna chyba nawet taka sama tylko na dwoch kanalach i jest nieco prostszy. Ten ukłąd bardizej by mi sie przydal ze wzgledu na obecnosc wskazania przesterowania w dwoch kanalach jednoczesnie.

Skomentuj

Najprostrzy wskaznik mocy (napiecia) to dioda zenera rezystor i dioda swiecaca. Po przekroczeniu napiecia zenera dioda zaczyna swiecic co daje nam znac ze pewna moc zostala osiagnieta.
                    Dla 140W/4omach amplituda napiecia wynosi +-33V.

Skomentuj

Jesli puscic sinusoide 50-60 Hz to tanie multimetry sobie dobrze poradza?

Skomentuj

Niby tak, bo zmienne z sieci 50Hz mierzą dobrze, ale... niewiem ila taki pomiar da, bo według norm, pomiaru dokonuje się przy częstotliwości 1 kHz, a wiec raczej taki pomiar nie będzie zbytnio miarodajny w stosunku do normalnych pomiarów.

Skomentuj

Pomiar typowego wzmaka zasilanego z sieci przy czestotliwosci pomiarowej daje nieco nizszy wynik mocy niz pomiar przy 1khz.
                          Jesli zalozymy ze wzmak ma liniowe pasmo to mozemy sprawdzic wskazania miernika. Ustawiajac pewne napiecie wyjsciowe zmieniamy czestotliwosc w generatorze i patrzymy czy wskazanie miernika sie duzo zmienilo.
                          Nawet przy bardzo precyzyjnych przyzadach pomiarowych zmierzenie mocy wzmacniacza jest obarczone bledem +-10%. Bo to dosc trudny pomiar i od wielu czynnikow zalezny mozna go porownac do dokladnego pomiaru temperatury.

Skomentuj

a ja mkierze sobie moc drutem z piekarnika,mysle ze jezeli nie bedzie "ulozony" w cewke to jego z niepowinno zbytnio jeżdzić w funkcji f

[ Dodano: 2005-08-29, 21:35 ]
                            ale moze byc zalezna od temperatury

Skomentuj

Zamieszczone przez chrischris
                              Jesli puscic sinusoide 50-60 Hz to tanie multimetry sobie dobrze poradza?
                              nie radze tego robić, kiedyś dla próby mierzyłem i pokazywało się inne napięcie niż na oscyloskopie a mimo wszystko to 50 Hz....

Skomentuj

Ja mierze na obciazeniu rezystancyjnym przy f od 400Hz do 1kHz multimetrem, ktory mierzy takie szybkie napiecia przemienne w swojej klasie dokladnosci. Napiecie nasycenia wychodzi mi gdzies w granicach ok do 4 - 6V. Pomiar jest srednio dokladny ale pozwala oszacowac moc wzmacniacza. Jak sie zmierzy na obciazeniu napiecie to nic tylko do wzoru podstawic.
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

zwykly miernik przy 50Hz i przebiegu sinusoidalnym powinien dobrze pokazywac napiecie. Oscyloskopy to dopiero klamia.

Napiecie nasycenia koncowki mozna zmierzyc tylko oscyloskopem. Pomiar napiecia zasilania i odjecie od niego wyliczonej amplitudy napiecia wyjsciowego nie jest miarodajny. Wynika to z faktu tetnien zasilania ktore falszuja pomiar. Oscyloskopem mierzy sie oddzielnie dodatnie i ujemne napiecie nasycenia.

Skomentuj

Czyli moge miernikim bez tej przystawki TRUE RMS zmierzyc napna wyjsciu wzmacniacza ale przy 50-60Hz...? Wtedy i tak nadal nie bedzie to ok bo przy 1kHz moc i tak moze byc wieksza...

Skomentuj

Napiecie sobie zmierzysz miernikiem a impedancje np w SW - w czym problem ??
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                      X