CHodzi mi o to ze mam wzmacniacz Stereo na 4 kolumny i mam podlaczone dwie kolumny i chcialbym subwoofer podlaczyc do tego jest jakas szansa??:) dziekuje:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
JAk podlaczyc subwoofer na jednym glosniku do wzmaka
Collapse
X
-
Zamieszczone przez GalaDaDonno subwoofer ma zwrotnice jest 8 ohmowy a kolumny mam od 4-16 ohmow no ale wlasnie nie wiem jak koncowke mocy obciazyc zeby bylo dobrze. mozna by bylo dac np na lewym kanale glosniki glowne a na prawym subwoofer bo wsumie mocowo sie wyrowna to prawie
Ja bym zaczoł myśleć nad wzmacniaczem osobnym dla suba bo to najlepsze rozwiązanie. Jedyne normalne połączenie to podłączyc do jednego kanału tego suba (kolumny każda w osobnym na kanale) tak żeby sub grał z jedną kolumną. No ale moc może spaść na tym kanale gdzie bedzie sub...
Skomentuj
-
znaczy sie nie kolumny od 4-16 tylko impedancja wzmaka t0 miala byc:) no tak ale w tym momencie mam drugie pytanie bo wzmacniacz nie ma wyjscia na subwoofer aktywny czy mozna by to zrobic tak zeby przerobic koncowke i zeby dzwiek z wzmacniacza do suba aktywnego wychodzil przez gniazdko sluchawkowe czy moge cos spalic robiac tak?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Próbuj! wzmacniacze mają zabezpieczenia. Ja raz podłączyłem z lewego i prawego kanału po jednym kablu do głosnika 4 ohm i wyszły 2 ohm. Podkręciłem głośnośc i wzmacniacz się sam wyłączył, nic się nie stało. Podłączam w ten sposób "TUBY 1000W" amatorom z osiedla i nikomu nic się nie spaliło :)
Skomentuj
-
Moim skromnym zdaniem są następujące SENSOWNE możliwości:
1. Sprzedać wzmacniacz który masz i kupić jakiś tani amplituner kina domowego używany za 200-300zł
2. Sprzedać kolumny które masz i kupić (zrobić) takie przy których subwoofer nie będzie potrzebny –dobre kolumny grają lepszym basem niż kiepski subwoofer
3. Zmienić zarówno wzmacniacz jak i kolumny :)
Skomentuj
Skomentuj