Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAk podlaczyc subwoofer na jednym glosniku do wzmaka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JAk podlaczyc subwoofer na jednym glosniku do wzmaka

CHodzi mi o to ze mam wzmacniacz Stereo na 4 kolumny i mam podlaczone dwie kolumny i chcialbym subwoofer podlaczyc do tego jest jakas szansa??:) dziekuje:)

Jeżeli impedancje kolumn i subwoofera pozwlają na takie podłączenie w tym wzmacniaczu to można by było ale troszke zaczynam w to wątpić. Musisz poszukać opisu dla tego wzmacniacza jakie są warunki podłanczania 4 kolumn.
    Oczywiscie ten sub musi mieć zwrotnice.
    Pozdro

Skomentuj

no subwoofer ma zwrotnice jest 8 ohmowy a kolumny mam od 4-16 ohmow no ale wlasnie nie wiem jak koncowke mocy obciazyc zeby bylo dobrze. mozna by bylo dac np na lewym kanale glosniki glowne a na prawym subwoofer bo wsumie mocowo sie wyrowna to prawie

Skomentuj

Zamieszczone przez GalaDaDon
        no subwoofer ma zwrotnice jest 8 ohmowy a kolumny mam od 4-16 ohmow no ale wlasnie nie wiem jak koncowke mocy obciazyc zeby bylo dobrze. mozna by bylo dac np na lewym kanale glosniki glowne a na prawym subwoofer bo wsumie mocowo sie wyrowna to prawie
        Bez sensu kolumny na 1 kanale... pożegnaj się z dźwiekiem stereo :)
        Ja bym zaczoł myśleć nad wzmacniaczem osobnym dla suba bo to najlepsze rozwiązanie. Jedyne normalne połączenie to podłączyc do jednego kanału tego suba (kolumny każda w osobnym na kanale) tak żeby sub grał z jedną kolumną. No ale moc może spaść na tym kanale gdzie bedzie sub...

Skomentuj

znaczy sie nie kolumny od 4-16 tylko impedancja wzmaka t0 miala byc:) no tak ale w tym momencie mam drugie pytanie bo wzmacniacz nie ma wyjscia na subwoofer aktywny czy mozna by to zrobic tak zeby przerobic koncowke i zeby dzwiek z wzmacniacza do suba aktywnego wychodzil przez gniazdko sluchawkowe czy moge cos spalic robiac tak?
          Pozdrawiam

Skomentuj

GalaDaDon, Wystarczy wzmacniacz do suba z wejsciami wysokonapieciowymi. Do takiego wejscia mozesz podlaczyc prawy i lewy kanal za wzmacniaczem.

Skomentuj

Hah moglbys jasniej bo ja jestem totalne ezero jesli o to chodzi

Skomentuj

GalaDaDon -- co za magik z ciebie ... a zrobisz mi bombe atomowa ?? :P

Skomentuj

GalaDaDon spróbuj podłączyc suba w sposób taki: + do + z lewego kanału, a - do - prawego kanału. Ja tak miałem podłączane i grało bez żadnego problemu :)

Skomentuj

Ale to jest bezpieczne?:) bo tez o tym myslalem ale nie wiem co sie w tym momencie dzieje z moca z - lewego i + prawego kanalu
                    BO jesli to jest bezpieczne to bylo by super

Skomentuj

Próbuj! wzmacniacze mają zabezpieczenia. Ja raz podłączyłem z lewego i prawego kanału po jednym kablu do głosnika 4 ohm i wyszły 2 ohm. Podkręciłem głośnośc i wzmacniacz się sam wyłączył, nic się nie stało. Podłączam w ten sposób "TUBY 1000W" amatorom z osiedla i nikomu nic się nie spaliło :)

Skomentuj

Nie no ale mowisz ze szansa jest ze bedzie to dobrze dzialac??:> bo ja wlasnie dopiero mam wzmaka spowrotem bo mialem zwarcie i zabezpieczenie nie zdazylo oddlaczyc go na czas i troszke mi sie popalilo w wzmaku i nie chcialbym zeby znow mi siadl:P

Skomentuj

GalaDaDon, Nawet jezeli te podlaczenie zadziala to i tak nie bedziesz mial regulacji glosnosci tego suba a zgranie suba z reszta glosnikow nie jest zbyt latwe.

Skomentuj

GalaDaDon, Zapomnij o tym pomyśle i tyle.

Skomentuj

GalaDaDon, powiem tak. Będzie to działało, ale jest to beznadziejna lipa i lepiej zrobic aktywny sub. Tyle.

Skomentuj

NO to wiem ze chce zrobic akltywny bo innej opcji nie ma ale powiedzcie mi co innego jak podlaczyc taki aktywny wzmak do Technicsa SU-V300 badz AKAI AM 35 i ktory wzmak poradzicie zostawic sobie :)

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem są następujące SENSOWNE możliwości:
                                  1. Sprzedać wzmacniacz który masz i kupić jakiś tani amplituner kina domowego używany za 200-300zł
                                  2. Sprzedać kolumny które masz i kupić (zrobić) takie przy których subwoofer nie będzie potrzebny –dobre kolumny grają lepszym basem niż kiepski subwoofer
                                  3. Zmienić zarówno wzmacniacz jak i kolumny :)

Skomentuj

Rotor, tak czy siak sub najprawdopodobniej bedzie musial byc aktywny. Wystarczy zeby modul/wzmacniacz do suba mial wejscia wysokopoziomowe.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X