Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KILKA DZIWNYCH PYTAN TDA 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KILKA DZIWNYCH PYTAN TDA 7294

1. Z karty katalogowej wynika ze dla 4 ohm przy 1Khz (np dla suba) THD zaczyna rosnąć dramatycznie powyzej 60 W. Taka moc uzyskujemy przy zasilaniu 24 V +-.
    Pytanie: czy warto zylowac TDA i dawc tak jak wielu sugeruje trafo !!! 28 V czyli ok 34 V DC. Do pokoju 20 m kw 60 W na suba powinno zupelnie wystarczyc !!!.
    2. W profesjonalnych (estradowych) koncówkach na VMOS dla mocy ok 90 W stosuje sie w zasilaczach kond min 22000 mikro. Jak mi tlumaczyl madry czlowiek wiaze sie to z odpowiedzia wzmaka na impuls i jego "potrzebami energetycznymi" (czyli dynamika wzmaka sczegolnie wazna przy subach).
    We wszystkich publikacjach spotkalem max 10000 mikro. Poniewaz wlasnie wykonuje konc na TDA (kit CARTON) mam zamiar dac 2x 10000 na jedna "noge" zasilania - nie podniesie to strasznie kosztów.
    Pls o wasz opinie

1.Ja mam trafo "standardowe" 2x24V i po wyprostowaniu uzyskuję 34V (oczywiście jak obciąże to spada).Po tych 60W poprostu jak każdy wzmacniacz-przy koncu swoich możliwości dostaje przestera a zdaje mi się,że koniec możliwości tej kostki to 80W.Myślę,że te 4V na jednej gałęźi nierobi aż tak wielkiej różnicy.
    2.Jak zaczniesz składać tą aplikację i usłyszysz ceny kondensatorów to sam sobie odpowiesz dlaczego domowe konstrukcje maja niskie pojemności w zasilaczach.Większa nigdy!!!!! tu niezaszkodzi.Ale jak mi ostatnio zaśpiewali 14zł za 10 000uF to też ograniczyłem się do możliwego minimum.Jak bedzie kasa to może dokupie :-)

Skomentuj

I tak zamawiam trafo wiec moze zamowic 2x 20 V a co do kond to wloze 22000.
      Jest to dla mnie hobby i mam pare zlotych zeby zaplacic za dobra jakosc.
      Brakuje mi tylko suba (przod BOSE 301) satelity i centr JBL (nad centr musze popracowac) a to co oferuja za 1000 zł w sklepach to suby z pasmem od..... 50 Hz. Ja mam zamiar odcinac przy max 60 Hz bo powyzej 70 Hz bas robi sie kierunkowy. Kolumne wlasnie koncze i czas sie brac za naped

Skomentuj

BOGDANB masz może schemat swego cuda? Przesłał buśm i schemat na maila ziom00@tlen.pl Chcę zrobic wzmaka na tda 7294.Z góry dzięki i zyccze powodzenia w budowe.

Skomentuj

Jak zamowisz trafo 2*20V to bedziesz mial 50-60W/4omach i 225-35W/8omach a to raczej skromna moc jak na subwofer. I wcale nie poomoga ci tu wielkie kondensatory. Typowo do TDA 7294 stosuje sie trafo 2*24V do glosnika 4omowego i 2*30V do 8 omowego.
          Wzrost znieksztalcen wynika z przesterownia wzmaka a nie z tego ze powyzej 60W zaczyna on znieksztalcac. Po prostu konczy sie napiecie zasilania wiec wzmak zaczyna znieksztalcac.
          Bas wcale nie robi sie kierunkowy >70Hz ale znacznie wyzej.
          Widze ze dluga droga przed toba..

Skomentuj

dla przykładu, przy zasilaniu 2x20 V bedziesz miał więskze zniekształcenia przy 60V o il je wyciagniesz niż przy 2x24 V i takze 60W , ja nawet dla 4 ochmó teraz gdybym miał brac to bym kupił trafo 2x28 (obecnie mam 2x24) bo kostka i tak sobie poradzi a i przesterowanie przyjdzie troszke później co za tym idzie ? mniejsze zniekształcenia przy wiekszej mocy .. :) dlatego wniosek taki żebyś kupił trafo 2x24 a najlepiej 2x26 V jesli to ma bycdla 4 ochmów a co do tych kondów to i tak nieusłyszysz różnicy między 2x1000uF a 2x tyle , to ze względu ze 80W to niejest tak wielka moc i 2x 10000 mu w zupełności starczy jak nie mniej nawet , a co do odpowiedzi wzmacniacza na impuls to TDa niejest taki szybki żeby dawac mu takie takie pojemności w zasilaczu:)

skoro to twoje hobby to zainwestuj czasu w teorie i wiedze , bo bedziesz jechał tak jak i ja,,, czytał dopiero gdy bedziesz czegoś potrzebował w praktyce :P

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Jak zamowisz trafo 2*20V to bedziesz mial 50-60W/4omach i 225-35W/8omach a to raczej skromna moc jak na subwofer. I wcale nie poomoga ci tu wielkie kondensatory. Typowo do TDA 7294 stosuje sie trafo 2*24V do glosnika 4omowego i 2*30V do 8 omowego.
              Wzrost znieksztalcen wynika z przesterownia wzmaka a nie z tego ze powyzej 60W zaczyna on znieksztalcac. Po prostu konczy sie napiecie zasilania wiec wzmak zaczyna znieksztalcac.
              Widze ze dluga droga przed toba..
              Masz racje dlatego zasile z trafa 2 x 24 i przypilnuje wysterowania co do kierunkowosci basu to sa dwie szkoly - falenicka i otwocka ja jestem zwolennikiem uzywania subwoofera do odtwazania czestotliwosci lekko zazebiajacych sie z reszta zestawu czyli ponizej 70 Hz - rezszte maja oddac "zwykle" glosniki - sub ma tylko "dobarwic" pole dzwiekowe.
              Kiedys pracowalem na zestawie z glosnikami FANE 32 !!!! Cale !!! - 200 W jako dodatek do 2 slupkow ( na strone) - jeden slupek to 400 W Elektro Voice na dół plus 200 W JBL srodek plus 80 W PEVEY lub JBL górka. EV maja niezle parametry ale z paczka na 32 calowych FANE caly zestaw gral jak marzenie (naglasnialismy koncerty) bez FANE robilo sie trche jak obecne dobre kono domowe - czysto -szybko - twardo - ale bez smaku
              A wielkie ? (22000 mikro) moze nie pomoga ale na pewno nie zaszkodza - nie musze sie ograniczac kosztami tak jak w przypadku sprzetu komercyjnego
              Dzieki za uwagi

[ Dodano: 2004-09-09, 01:12 ]
              quote="irek"]Jak zamowisz trafo 2*20V to bedziesz mial 50-60W/4omach i 225-35W/8omach a to raczej skromna moc jak na subwofer. I wcale nie poomoga ci tu wielkie kondensatory. Typowo do TDA 7294 stosuje sie trafo 2*24V do glosnika 4omowego i 2*30V do 8 omowego.
              Widze ze dluga droga przed toba..[/quote]
              Masz racje dlatego zasile z trafa 2 x 24 i przypilnuje wysterowania co do kierunkowosci basu to sa dwie szkoly - falenicka i otwocka ja jestem zwolennikiem uzywania subwoofera do odtwazania czestotliwosci lekko zazebiajacych sie z reszta zestawu czyli ponizej 70 Hz - rezszte maja oddac "zwykle" glosniki - sub ma tylko "dobarwic" pole dzwiekowe.
              Kiedys pracowalem na zestawie z glosnikami FANE 32 !!!! Cale !!! - 200 W jako dodatek do 2 slupkow ( na strone) - jeden slupek to 400 W Elektro Voice na dół plus 200 W JBL srodek plus 80 W PEVEY lub JBL górka. EV maja niezle parametry ale z paczka na 32 calowych FANE caly zestaw gral jak marzenie (naglasnialismy koncerty) bez FANE robilo sie trche jak obecne dobre kono domowe - czysto -szybko - twardo - ale bez smaku
              A wielkie ? (22000 mikro) moze nie pomoga ale na pewno nie zaszkodza - nie musze sie ograniczac kosztami tak jak w przypadku sprzetu komercyjnego
              Dzieki za uwagi

[ Dodano: 2004-09-09, 01:14 ]
              Zamieszczone przez Budzik
              dla przykładu, przy zasilaniu 2x20 V bedziesz miał więskze zniekształcenia przy 60V o il je wyciagniesz niż przy 2x24 V i takze 60W , ja nawet dla 4 ochmó teraz gdybym miał brac to bym kupił trafo 2x28 (obecnie mam 2x24) bo kostka i tak sobie poradzi a i przesterowanie przyjdzie troszke później co za tym idzie ? mniejsze zniekształcenia przy wiekszej mocy .. :) dlatego wniosek taki żebyś kupił trafo 2x24 a najlepiej 2x26 V jesli to ma bycdla 4 ochmów a co do tych kondów to i tak nieusłyszysz różnicy między 2x1000uF a 2x tyle , to ze względu ze 80W to niejest tak wielka moc i 2x 10000 mu w zupełności starczy jak nie mniej nawet , a co do odpowiedzi wzmacniacza na impuls to TDa niejest taki szybki żeby dawac mu takie takie pojemności w zasilaczu:)

skoro to twoje hobby to zainwestuj czasu w teorie i wiedze , bo bedziesz jechał tak jak i ja,,, czytał dopiero gdy bedziesz czegoś potrzebował w praktyce :P
              Co masz na mysli piszac ze TDA nie jest takie szybkie

pozdr

[ Dodano: 2004-09-09, 01:22 ]
              skoro to twoje hobby to zainwestuj czasu w teorie i wiedze , bo bedziesz jechał tak jak i ja,,, czytał dopiero gdy bedziesz czegoś potrzebował w praktyce :P[/quote]

Wiesz co? - to jest na prawde dobra mysl - tak zawsze robie pytam (czytam) kiedy czegos potrzebuje a co do wiedzy to : technik elektronik (no dyplom 18 lat temu a potem przez 5 lat akustyk - na porzadnym sprzecie) niestety ostatnie 7 lat zarabialem kase i nie mialem czasu - po prostu wchodzilem do sklepu i kupowalem. Ale wrazenia i relacja cena/jakosc ostanio zeszly kompletnie na psy wiec staram sie sam zrobic cos co fajnie gra uzywajac resztek wiedzy i doswiadczenia oraz waszych jakze cennych uwag.

Skomentuj

toś bogdanie B nie młody człowiek wiec szacunek a o co mi chodzi ze tda niejest szybki, o współczynnik tłumenia , odpowiedź impulsowa niejest tylko zalezna od głośnika , chociaż wzmacniacz ma na to o wiele mniejszy wpływ , przynajmniej mi sie tak zdaje ) nikt tu niejest idałem

a co do dyplomu to, w tym roku Dyplom - TEchnik elektronik ... czego mnie nauczyli ?? niczego taką szkołe wraz ze zdaniem matury konczy sie w taki sposób że sie opier... nic sie nierobi a i tak mature masz w kieszeniu ... chyba ze nasza klasa byłą jakaś wyjątkowo uzdolniona <lol>

pozdro dla wszystkich TEchników elektroników Guzi dla ciebie także hehe

Skomentuj

ehehe :) <lol> hmmm z Tego co widze w tym tygodniu to musze sie zgodzic z Budzikiem :) ... nic nierobimy tylko sie opier... w tym Technikum naszym wspanialym elektronicznym :) ... i oby tak do maturki bylo :) .. p.s moze mi ktos jakis fajny temat pracy dyplomowej zapoda ?? :) bo juz sam niewiem co by tu robic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                    toś bogdanie B nie młody człowiek wiec szacunek a o co mi chodzi ze tda niejest szybki, o współczynnik tłumenia , odpowiedź impulsowa niejest tylko zalezna od głośnika , chociaż wzmacniacz ma na to o wiele mniejszy wpływ , przynajmniej mi sie tak zdaje ) nikt tu niejest idałem

a co do dyplomu to, w tym roku Dyplom - TEchnik elektronik ... czego mnie nauczyli ?? niczego taką szkołe wraz ze zdaniem matury konczy sie w taki sposób że sie opier... nic sie nierobi a i tak mature masz w kieszeniu ... chyba ze nasza klasa byłą jakaś wyjątkowo uzdolniona <lol>

pozdro dla wszystkich TEchników elektroników Guzi dla ciebie także hehe

no czolem waszmosciwie czolem - mnie tam dosc duzo nauczyli (EZN WRO) a i sam nadrabialem

co do szybkosci to TDA faktycznie nie jest orlem - konc na MOS osiagaja min 30 V/mikrosekunde a widzialem projekty z 60V na mikrosekunde - co z tego kiedy TL072 ma 13-15 V/mks i tka bedzie wolne. Poniewaz orginalna paczka jest napedzna TDA to na razie dam TDA- potem sie pomysli
                    (jak to wogole zagra)

Pozdr

[ Dodano: 2004-09-09, 21:16 ]
                    Zamieszczone przez Szaflik
                    ehehe :) <lol> hmmm z Tego co widze w tym tygodniu to musze sie zgodzic z Budzikiem :) ... nic nierobimy tylko sie opier... w tym Technikum naszym wspanialym elektronicznym :) ... i oby tak do maturki bylo :) .. p.s moze mi ktos jakis fajny temat pracy dyplomowej zapoda ?? :) bo juz sam niewiem co by tu robic :)

Jak to co?

Niesmiertelna konc mocy na TDA

pozdr

Skomentuj

czym się przejmujecie? filtr aktywny dla basu ograniczy szybkość narastania sygnału do kilku tysiącznych! V/us więc te parametry opampów i końcówki nie mają większego znaczenia.
                      szybkość wzmacniacza na basie to dla mnie rzecz nie definiowalna rzadnymi parametrami (jeszcze). kiedyś myślałem, że chodzi głównie o DF ale nie.
                      zawsze mam odczucia takie, że wzmacniacze na fetach na wyjściu słabiej kontrolują bas niż wzm na bipolarach. basu jest więcej, jest grubszy, zazwyczaj ludziom postronnym bardziej się podoba, ale niestety wiele niuansów ucieka. mówię tu o urządzeniach porównywalnych jakościowo i o zbliżonych SR, DF (zawsze grubo powyżej 100). a przerobiłem dziesiątki wzmacniaczy i fabrycznych i amatorskich i moich.
                      najlepszy przykład dla każdego na szybko do wypróbowania to porównać podstawowe aplikacje tda7293/4 z lm3886 (oczywiście zawsze bez dławików na wyjściu) na takim samym zasilaczu.

ps do bogdanb, SR prawie wogóle nie zależy od tranzystorów wyjściowych, głównie jest to problem ze sterowaniem fetów i rozwiązaniami w stopniu wejściowym (napięciowym) wzmacniacza.

Skomentuj

szaflik ja już skonczyłem w tym roku :) na szczescie he a ja kwyskoczyłem babce ze zrobie jej suba aktywnego niewiem do sekretariatu moze dla sekretarki do radia :P to mnie wyśmiałą że pierdołami sie niezajmuje <lol> zreszta u nas to kasa szła na nowe auto i alusy i benzyne dla dyra a dyplomówki były na rzecz szkoły heh ... wiec życze powodzenia ... i tak bedzie dobrze tak daleko to już ciezko coś spartolić a co do opieprzania ... hm akurat niebyłem tym co sie opieprzał ale tak nas uczyli ze nas niebyło na połowie lekcji a były w dzienniku same 4 i 5 - wkoncu nas doktor uczył

parodia

Skomentuj

eheh :) no zaproponowalem ze zrobimy z kumplami jakis ampli 5+1 ze sterowaniem na mikroprocku ale nauczyciel niebars :/ bo to ze do szkoly cos i takie tam ble ble ble :/ i skonczylo sie na tym ze poskladamy kompa do pracowni mikroprocesorowej i willema zrobimy :) hehe :) szkdoa tego wzmaka bo fajna sprawa by byla no ale coz ... :) ... a co do opieprzania ... jak w V klasie daja ci nauczyciela od urzadzen elektronicznych ktory niewie gdzie jest wejscie a gdzie wyjscie na stabilizatorze z diody zenera no to sory :) (fakt autentyczny z przedwczoraj :) no comment :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X