Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tda7294 bez preampa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tda7294 bez preampa

witam
    niedługo będę budował swój pierwszy "sensowniejszy" wzmak i zastanawiam się czy taka uboga i pseudoaudiofilska aplikacja tda ma sens (na wejściu tylko alps, żadnych korektorów)

heh ale dlaczego TDA7294 ?? Może coś tkaiego: GainClon wg. Nelsona Passa ?? :) widze że wreszcie ktos wreszcie docenia tutaj neutralność :) Chciałbym zobaczyć i posłuchac efektu :)

Skomentuj

Ja juz dawno wyroslem z korektorow. Wzmacniacz potencjometr i to wszystko co potrzeba. Jak preferujesz okreslone brzmienie to konstruujesz odpowiednie kolumny i po sprawie.

Skomentuj

kurcze wlasnie skończyłem końcówkę do suba na tda no i spróbowałem podłączyć to do zwykłej kolumny na tonsilach i sygnał z cd, bez filtra ... no i jestem w szoku, wprawdzie pierwsze wrażenia to mniej basu i sopranu, ale jak się dłużej słucha to czuć z tego jakąś równowagę więcej szczegółów w średnicy, brzmienie wogóle nie męczy, sopran złagodniał, a bas wogóle nie dudni. Teraz ciężko znależć kawałek, który nawet głośno słuchany wywoła u mnie ból łba, brzmienie zupełnie inne muszę jeszcze trochę posłuchać, ale zapowiada się ciekawie.

Skomentuj

tez chce zrobić koncówke do suba na tda 7294. MAsz schemat do tego?przesles na maila?? jakie zasilanie zastosowałeś? ile Ciebie kosztowała koncówka? wszelkie wskazówki mile widziane.
          pozdro

Skomentuj

Irek święta racja , koleś jak za każdym razem do mnie przychodiz to mi marudzi żebym zrobiłsobie do wzmacniacza jakiś korektor , jakieś światełka migajace bo tak sam włacznik i 4 potencjometry (lewy , prawy, sub i odciecie, bo to zestaw 2,1 w jednej obudowie) to wygladaja głupio :) heh a jak dzisiaj dałem na gg opis ze sprzedam 2xtw313 to spytał sie mnie jakie to głosniki i czy sa duze bo może by kupił ... prawdziwy audiofil :)

pozdro dla potencjometrów <lol>

Skomentuj

zrobilem z kitu avt2153 w sumie cała końcówka wyszła koło 40zł, a trafo wydłubałem ze starego amplitunera, jak chcesz to mogę ci jutro zeskanować i wysłać wzór płytki i opis - daj znać na GG

Skomentuj

Widze ze nie tylko ja nienawidze korektorów.
                pomysł z samym tylko potencjometrem z TDA jest juz nie nowy.
                Ale bardzo "wydajny" :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Przecież teraz każde źródło sygnału ma wbudowany korektor.Ja też do wzmaka preferuje tylko potencjometr-a i on niejest potrzebny bo prawie każde źródło sygnału na regulację głośności.

Skomentuj

tak zwłaszcza CD Deck Tuner radiowy....... zwłaszcza w klockach od duzej wierzy jest to popularne :P bez przesady regulacja głośności się przydaje.... a co do tda to przydało by się zmienić troche wzmocnianie bo np z Live nie mozna go poprawnie wysterować. przy ww sprzęcie Hi-fi nie było problemów

Skomentuj

po co ta dyskucja TDA moze pracowac tylko z potencjometrem na wyjsciu i koniec,
                      jesli sygnał jest za słaby przez zmiane wartości (zwiększenie) rezystora w pętli sprzezenia zwrotnego mozna zwiekszyc wzmocnienie TDA kopasowujac go do poziomu zródła.
                      EOF :-)

Skomentuj

ale nie mozesz zwiekszac rezystora w nieskonczonosc bo poglebiasz petle wzmocnienia i pogarszasz parametry wzmaka (zwlaszcza przy pracy z kolumnami), to ja bym proponowal zrobic jakiegos niskoszumnego opampa na wejscie i w razie potrzeby (jakie zrodlo stosujesz)malym przelacznikiem przelaczac pomiedzy droga przez albo naokolo tego opampa i problem rozwiazany:)

Skomentuj

w standardowej konfiguracji tzn. rezystory ustalajace wzmocnienie to 680ohm i 22k gra bardzo glosno jak na moj gust (na sygnale z CD)

Skomentuj

Czaruję...
                          X